1,621

Odp: Rzepak

dziś ewentualnie jutro można będzie jeszcze zrobić oprysk, a później ochłodzenie i opady na kilka dni. Płatki jeszcze nie opadają ale pierwsze kwiaty które nie zmarzły zaczynają zawiązywać łuszczyny - pryskać czy przeczekać te kilka chłodniejszych i deszczowych dni ?

gg 5118068

1,622

lepiej predzej, u mnie wkoło juz wszyscy popryskali

mdw

1,623

uff dopiero wczoraj udało się wjechać w rzepak. Odmiana AIXER wysoka - powyżej tylnych błotników w c-360, a odmiana ADRIANA ledwo do przednich lamp.

gg 5118068

1,624

Ja minionej nocy wolczyłem z chowaszem,tym co atakuje strąki.W tym roku jest długi okres kwitnienia,rzepak miał słabą obsadę to też ma miejsce do bocznych pędów,dlatego chcąc podciągnąć ewentualny plon trzeba przedłóżyć ochronę a póżniej skleić to jakoś -zabezpieczyć przed osypaniem.Odmiana którą zasiałem [EXTORM-DEKALB] ma duży potencjał i myślę ,że warto-a co sądzą o tym fachowcy? -mpopis może coś podpowiesz.
I -zabieg przed kwitnieniem Plenum lub Nurella
II -zabieg [asekuracyjny na słodyszka]Cyperkil
III-zabieg przy opadającym płatku Proteus
IV-zabieg ochrona póżniejszyuch pędów przed chowaczem Mospilan
Nigdy tyle zabiegów nie stosowałem ale co wyjdzie z tego to się okaże

1,625

Nie przesadzasz czasem ? Ja w tym roku zastosowałem 2 x proteusa i po wszystkim.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,626

Fakt dobiega 3 tydzień kwitnienia i jeszcze co najmniej z 1 będzie kwitł, kiedyś się mówiło ile tyg. kwitnienia tyle t/ha, marzenie roll

1,627

u nas rzepaki nędza u niektórych szkoda kombajnem wjeżdżać

1,628

moj juz miesiac kwitnie i jeszcze do czerwca dociagnie

mdw

1,629

u mnie to samo. Pierwsze kwiaty zmarzły, następne już zawiązały łuszczyny, część w pełni kwitnienia, część zaczyna kwitnąć a i są jeszcze zielone pąki.

gg 5118068

1,630

Umnie mimo tego ze pryskał tata na robala to nadal siedzi i jest  juz jak z 12 dni pryskał i juz nawet w łuszczynie sa takie małe glisty chyba poprawił jeszcze raz

1,631

Jutro jadę jeszcze raz na łuszczynowca, jednak specjaliści zalecają ten zabieg ze względu na przedłużone kwitnienie.

1,632

A czym będziesz pryszczył

1,633

Pryskałem 10 V jeden z doradców zaproponował opryskać jeszcze dookoła  pole tak chociaż z 10 m pas, dziś wieczorem, po oblotach pszczół. Zamiennik dursbanu + kontaktowy.
Kto pryskał później i jeszcze nie mija 2 tyg. od poprzedniego oprysku można poczekać.

1,634

u znajomego pod Jaworem tak pryskają - jeśli jest nalot to szerokość opryskiwacza na około pola.
Kolega woził pszenicę do skup i pytał o kontrakt rzepaku. Odpowiedzieli mu, że na razie nie podpisują bo nie wiadomo jaka będzie cena i aby się wstrzymywać z kontraktami bo prognozują cenę pod 2 tyś. Do żniw 2 miesiące a oni prognozują.

gg 5118068

1,635

Wróć !  mospilan nie dursban.

1,636

Tak się miałem pytać...  Ogólnie dowiedziałem się ciekawej rzeczy odnośnie oprysków. Mianowicie, jeżeli na oprysku jest napisane okres prewencji dla pszczół Nie Dotyczy to nie znaczy że nie dotyczy..... Jak jest napisane, ze nie pryskać przy pożytku, lub w zasięgu oblotów pszczół, lub kiedy są jakieś rośliny kwitnące to Nie Wolno pryskać. Zawsze pryskałem po oblocie, ale z reguły patrzyłem na okres prewencji. Ludzie pryskają owadobójczymi w południe, bo mówią, ze jest napisane że nie dotyczy a dalej już nie czytają......
Podsumowując jak prewencja nie dotyczy to dlatego że i tak nie wolno pryskać przy kwitnących roślinach a nie dlatego, że nie działa na pszczoły..

1,637

U mnie w okolicy wszyscy co uprawiają rośliny kwitnące, wyszkoleni. Wystarczyła jedna akcja z mandatem wysokości 6000 i ostrzeżeniem, że ARiMR zostanie zawiadomione o drastycznym łamaniu zasad Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej których przestrzeganie są warunkiem otrzymania dotacji ONW, RŚ i na Modernizację oraz przez 5 lat po ich otrzymaniu.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,638

to powiedzcie mi jak długo działaja takie specyfiki jak karate czy cyperkil, bo do tej pory pryskałem tym kwitnący groszek ale po oblocie

Rolnik z powołania:-)

1,639

Cyperkil ostatnio gadałem, że 8 godzin?

1,640

czyli po oblocie jest ok. jestem spokojniejszy

Rolnik z powołania:-)