Odp: Sieczkarnie Fortschritt
Zobacz kilka maszyn porównasz stan do ceny a na pewno coś wybierzesz,co do pomocy to nie mam problemu tylko daj znać wcześniej.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 34 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zobacz kilka maszyn porównasz stan do ceny a na pewno coś wybierzesz,co do pomocy to nie mam problemu tylko daj znać wcześniej.
Byłem dzis obejrzeć maszynę z 1987. Obejrzalem już jedna u znajomego który troche mi opowiedział o 281, plus wskazówki od Fenola w innym wątku odnośnie tego co należy sprawdzić.
i tak maszyna zagadała od razu ale na początku nierówno potem ustało,z tym że kopcila cały czas tak biało niebiesko i pytanie czy to normalne i po pełnym rozgrzaniu ustaje? Ciśnienie ładnie trzyma ok 6 po rozgrzaniu 4. Dodam że silnik po kapitalnym remoncie 6 lat temu w okolicznej firmie.maszyna garazowana ,zadbana 12 noży z tarka, noże po bokach mocniej zużyte- czy to normalne? Dwa pasy potrójne 2 letnie stan bdb ,jeden starszy ale dobry. Łańcuchy od wałków wyciągnięte ale podobno muszą być trochę luźne- czy tak jest rzeczywiście? Drugiej strony łańcuchy 2 i 3 -trojne ok ale zębatki słabe -tu pytanie czy trzeba to wymieniać czy obciążenie małe i jeszcze można sobie darować? Skrzynia biegów działa, biegi chodzą bez zgrzytów ,3 posowy działają rewers także. W kabinie nie działa zapadka od włączania hederu i jest przerobione że trzeba nogą trzymać. Dolną dźwignia poniżej gazu, taka sama nie działa a właściciel nie wie od czego ona jest. Lampy robocze to nie problem więc pomijam.rura działa od lewą do prawa.w rurze mała dziura do pospawania.heder ogólnie ok łańcuchy już podjechane ale targaniec sztywny kosa ok. Heder do trawy z 76 badz79 od 10 lat w krzakach w ogóle nie używany ale nie pognity breszka kręcąc wszystko się rusza.i jeszcze jedno rozdzielacz i przyspieszacz działa ale tak że dźwignia mocno do końca trzeba dać- czy to wina niskiego stanu oleju czy coś poważniejszego? Maszyna z bliźniakami z 12 nożami i innymi jakimiś pier**l do niej za 8500 bez aku warta ceny? I pytanie czy do trawy trzeba demontować wanne z tarka i montować bez tarki?
witam mam pytanie czy w sieczkarni maral to imaki są takie same jak w E-281 wiem ze są na 6 śrub i na śruby 14 . ile może kosztować imak od marala bo nigdzie ich nie wiedze ?a od czego pasuje czujnik i zegar od temperatury wody bo za oryginał troch dużo chcą .
Do marla 125 imaki pasują do tych większych nie.
panowie znajomy szuka MARALA 150 lub 190 jakby ktoś cos wiedział lub miał na handel pisać
witam gdzie mogę dostać dobre!!!! częsći do e-281 chodzi mi o widły targańca kosy do chederu tego dużęgo sprawa trochę pilna bo sezon zapasem
post 561
Witam panowie mam problem z moją sieczkarnią E 281, a mianowicie chodzi o to że słabo rzuca noże do wanny i stalnicy dosunięte są tak że złotówki się nie wciśnie a małpa dalej tak samo jak i przed. Co może być tego przyczyną co jeszcze można przestawić ustawić lub coś w tym stylu aby dolatywało wszystko na przyczepę bo ja nie mam już pojęcia.
Witak Peteer ! Wanna tak dolega na całej jej długości ? Pasy dobrze naprężone a silnik ma odpowiednie max obroty ? Moja jak mam przypięty z tyłu t088 to przeżuci przez tylną klapę .
ale masz dodatkową dmuchawę jak mnie pamięć nie myli...
też kiedyś miałem taki problem, wymieniłem pasy, poprawiło się.
pamiętam że to było drogo.
a masz właściwe obroty silnika? Koseś ma rację, bo jak tu jest problem to głupio byłoby wydać na nowe pasy.
jeszcze jedno, wanna dolega na całym bębnie czy tylko na wlocie? bo z tyłu też ma być ciasno.
Pasy nowe bo stare to była porażka. Wanna jest stara ale jak się obraca i jeden nóż jeszcze do niej dosunie to na całej długości ją trze a na końcu zapiera się o wannę więc wszystko było regulowane do wanny nie do stalnicy trochę się poprawiło. Nie mam obrotomierza ale gaz do końca i w pole to tak rzuca na 4/5 długości rury.
koseś mógłbyś podesłać zdjęcia swojej sieczkarni i itd? np tej dodatkowej dmuchawy?
Od kiedy ustawiłem według wskazań kolegi Marczi80 to dmuchawa jest odłączona więc i bez niej daje radę .
A jeszcze jedno czy silnik pod obciążeniem ma moc ,kopci ? bo może silnik słaby ,jak mi się filtry zabiły to dwa metry za wylotem spadało na ziemię ........
Peteer18 czy wanna nie jest w jakiś sposób uszkodzona?czy trzymaki noży nie maja progów i sieczka slizga się swobodnie pod nożem?
Wanna jest cała w jednym miejscu poprzedni właściciel ją pospawał i w jednym punkcie jest oddalona od noży o jakieś 3 cm na tarce i zaraz za nią a dalej problem złotówke wcisnąć.
Imaki są dobre nie uszkodzone proste jeden jest wgnieciony ale to chyba nie ma wpływu.
Silnik cały czas kopci ale jak gaz da się do końca to przestaje kopcić ale jak złapie większy świt zielonki to chmura dymu idzie nie słychać by zwalniał na obrotach.
Ostatnio się poprawiło i rzuca gdzieś na 3/4 długości rury ale dalej lipa bo na wielu filmikach idzie do końca rury albo i za.
Wymienić tą wannę?
A z przodu nad walcami taki pas uszczelniający masz ? Rura jest gładka i jest ładnie wyślizgana?
Wanna nie może mieć wgnieceń,powinna być jak nowa,imaki tak samo bo sieczka się na nich blokuje,a kanał za wanną masz czysty?
Rura jest gładka nie ma żadnych zadarć ani miejsc co zielonka może się zatrzymać jedynie na końcówce ale tam nadal nie dolatuje.
Czyli czeka mnie wymiana wanny w którą lepiej zainwestować z tarką czy bez?
Teraz cięcie zielonek a jesienią będzie miała kłaść kukurydze 20ha i 10 ha sorga plus jakis poplon ale jak dalej nie będzie dorzucać to chyba żyletki.
A z przodu nad walcami taki pas uszczelniający masz ? Rura jest gładka i jest ładnie wyślizgana?
Jaki pas gdzie on ma być podeślij zdjęcie tego.
Wiec kto ma dalej jakies pomysły?
Bo może ja zbyt zielone tne i dlatego nie idzie?
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 34 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sieczkarnie » Sieczkarnie Fortschritt
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo