Odp: k 442
przegladałem internet i cięzko z ogłoszeniami z K454 natomiast tych k442 jest od groma i moze bym coś wybral- a tak wogóle to jak sie ma sytucja z czesciami to pras Fortschritt
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
przegladałem internet i cięzko z ogłoszeniami z K454 natomiast tych k442 jest od groma i moze bym coś wybral- a tak wogóle to jak sie ma sytucja z czesciami to pras Fortschritt
Z częściami nie ma problemu , jak chcesz sprzedam Ci swoją.
a jak chcesz 442 to pisz
Panowie wznawiam temat mam 442 z 1970 roku, kupiłem z ją parę lat temu z myślą że uda się tym prasować siano. Problem jest taki że podczas pracy sznurek nie chce schodzić z palców supłacza i urywa się, próbowałem regulować aparaty i poległem. Instrukcje znalazłem w necie ale niestety chyba po słowacku i o ile można tam coś wypatrzeć z rysunków to już coś wyczytać ciężko. Nie sam już nie wiem czy to wina regulacji aparatów, czy szukać przyczyny gdzie indziej. Macie jakieś pomysły ?
Moim zdaniem to dżwignia noża jest wytarta i nie zbija sznurka , weż podnieś aparat i uderz młotkiem w tą dżwignie aż zacznie trzeć o supłacz , powinno być git , jak nie pomoże to wymień na nowe.
Witajcie. Mam problem z aparatem. Konkretnie to urywa sznurek, czasami zawiąże ale sznurek jest taki mocno postrząpiony. Nóż już wyjmowałem, naostrzyłem i dalej jest to samo, sprężynę już wielokrotnie dokręcałem i luzowałem i jest podobnie. Może być tak że nóż jest już za bardzo wytarty i nie ścina całego sznurka?
Może być tak, że sznurek za ciasno dochodzi i igła go strzępi lub urywa podczas podawania do aparatu.
Czyli poluzować trochę napinacz sznurka? Bo akurat rzeczywiście dość ciężko wychodzi ze skrzynki.
Lubi też gruby sznurek . Jeśli nasze rady nie pomogły to znaczy że coś grubszego jest na rzeczy .
Sznurek myślę że jest ok bo to defalin. Na kupnie sznurka nie oszczędzam to często ten tańszy sznurek to do niczego się nie nadaje.
Czyli poluzować trochę napinacz sznurka? Bo akurat rzeczywiście dość ciężko wychodzi ze skrzynki.
No to poluźnij do takiego stanu jaki jest w tym co wiąże dobrze.
Mogłem tego napinacza nie poprawiać, bo ona prasowała dobrze, tyle że ten sznurek wychodził ze skrzynki całkowicie luźno i trochę tam poprawiłem i przestała wiązać. Chociaż drugi napinacz tez poprawiałem tyle że tam nie jest aż tak sztywno. Ale co tam, dzięki Ci za pomoc, taka pierdoła a już może wystarczyć do złej pracy maszyny.
Polska instrukcja do prasy K442/1 myślę, że może się przydać jak nie będzie działać link to pisać
http://speedy.sh/crVRs/PRASA-Fortschritt-K442-1-instrukcja-obslugi-PL.pdf
Problem z urywaniem sznurka rozwiązany, wymieniałem nóż i już ucina. Ale pojawił się kolejny problem. Supłacz zawiązuje supeł tylko na jednym końcu sznurka przez co czasami wiąże ale w większości jest tak że supeł jest nietrwały tzn drugi koniec sznurka wypada z supła. Będę wdzięczny za podpowiedzi bo już mam dość tej prasy. Te żniwa chyba nigdy się nie skończą.
Panowie bez nerwów napisałem wyraźnie jeśli ktoś ma problem śmiało pisać do mnie na priva wiem wszystko na temat Fortschritta K-442,chyba lepiej napisać,zapytać niż się męczyć i narzekać.
Moja instrukcja po Polsku. Nabyłem wraz z prasą. http://chomikuj.pl/rafi19840/Prasa+Fort … 574783.pdf
Mam problem , w swojej zbierającej mam taki sam podbieracz jak w prasach k442 , pękła mi jedna rolka , czy dostanę gdzieś części do takiego podbieracza ? bo na necie nic nie mogę znaleźć
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo