41

Odp: Żniwa 2016

U mnie też tylko pomarzyć o takim plonie gdyby mi sypało 8 ton z hektara cieszył bym się jak murzyn blaszką..

42

to właśnie jedna polska ,tylko ceny równe

43

Patrzę w prognozę na 7 dni i widzę że żniw faceliowych chyba nie zacznę.
Nie będzie kiedy opryskać a co dopiero skosić. Potrzebne 2 dni jako takiej pogody a tu co dziennie moze padać. Jak suszyło to suszyło. Wczoraj spadło mi 20l Kurcze chyba od początku roku przekroczyłem 100l. Trudno. Deszcz w chwili obecnej nie zaszkodzi....

44

ma deszcz i narzeka ja wyczekuje deszczu bo sucho jak diabli

Rolnik z powołania:-)

45

Sucho ? potraw ma prawie pół metra i zaczyna gnić od nadmiaru wody........

46

Ja też nie mogę skosić owsu bo dzień w dzień pada... A nie mam zamiaru robić protez dla krów od nadmiaru piasku w owsie.... wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

47

od sprawiedliwość... jedni maja za duzo deszczu inni wypatruja

48

To ja chyba mieszkam na pograniczu was wszystkich bo u mnie jak narazie optymalnie , dwa , trzy dni deszczu potem kilka dni ładnej pogody potem znów deszcz i tak od połowy maja do teraz trwa.

49

U mnie to sami w miesiącu czerwcu 105 litr na metr kwadratowy

50

U mnie wkońcu przez 2 dni 6cm wody

51

U mnie tak sucho że szpadla nie wbije pada do okoła a u mnie trawa nawet ginie

52

Ukosiłem dziś trochę rzepaku ...  dla lepszego wyjazdu z podwórka   i powiem że szału nie ma  na pierwszy rzut oka ...  ale zobaczymy jak się coś więcej ukosi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

53

ja dzisiaj  zaczołzem desykacje rzepaku

mdw

54

A ja zacznę Sierpniu smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

55

wczoraj opryskałem glifosatem  rzepak i po 40 minutach walało deszczu  5 litrów na metr , ciekawe czy się  zabieg udał ,

Leszek   dla kolegów'

56

Mówią o min. 2 h ja desykowałem w ubiegłą sobotę, za tydzień małe żniwa.

57

ja po niedzieli bede desykował, nie wiem czy w pn dam rade bo chyba bedzie groszek czyli ok 20h bedzie zajecie

58

U nas desykowałem w poniedziałek ... dawka 2l ha  a kolega dawał  klej i 1l  glifosatu  w lipcu ....  gość z dalget tak doradził zobaczymy co z tego wyszło albo wyjdzie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

59

u nas jeczmienie już zimowe po zyto na górkach mozna owies pewnie za 2 tygodnie susza

60

Jak patrzę na zboża zbite przez grad to mi się nie dobrze  robi .Zbiory będą lichutkie 50-60% zniszczone .Dostaliśmy wnioski do wypełnienia o oszacowanie szkód .Przy okazji parę dachów zerwało i dekarze troszkę zarobili.Jedni do przodu drudzy w plecy jak to w życiu.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile