141

Odp: Żniwa 2016

Ja mam wolne od wtorku, myślałem dzisiaj wyjechać w żyto ale od rana rosa i pochmurno, dopiero teraz słońce wyszło. Ale chyba do wieczora nie wyschnie, trzeba czekać

142

deszcz zgonił mnie z pola, ale nie narzekam kuku marchew i brokułu ciesza sie z tego

Rolnik z powołania:-)

143

Dożynki wczoraj zaczęte . W wtorek mieszanka wymucona, słoma zwieziona smile Maszyny w te żniwa dobrze się spisały tylko bardzo słabe zbiory....

144

Ja jestem prawie w połowie. Najdziwniejsze to że wszystko praktycznie w jednym czasie daje się młócić . Do tej pory wykosilem część pszenżyta pszenicy jęczmienia i owsa .... te bardziej porażone suchsze ale plon słaby. Zdrowe zboża sypią ładnie . Jęczmień 7 ton pszenżyto 5 ton pszenica 7 .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

145

ruszyłem w owies i nie zdążyłem zbiornika ukosić, bo przylało prawie 10mm deszczu- do poniedziałku wolne.

146

Dzisiaj rano pokropilo dosłownie jak ksiądz  kropidlem . O 13 wjechalem w browar a on ma 17... ukosilem zbiornik dosypalem z magazynu i stoję w kolejce w soufflet Strzelin . Wczoraj kosilem to miał 15 ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

147

w pszenicy 16 % w pszenżytach 14,5 % zaczynam po południu zdążę ukosć z 10 t tak na siłe że zaraz obwieje i bedzie lepsze pszenżyto , a tu zupełnie niespodziewanie popada tak z 1,5 litra na metr i po zabawie , i tak od 3 popołudni , szkoda że się wystraszyłem i zmiejszyłem kukurydzę  bo ta to lubi...

Leszek   dla kolegów'

148

Wyjechaliśmy dzisiaj w łubin, nie dojechaliśmy do pola (6km od domu) i zaczeło napieprzać tak wiec zrobiliśmy sobie wycieczke hmm

149

Dzień  jak co dzień, może dzisiaj się coś utnie. Na razie niebo ładne, ale wczoraj rano też tak było.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

150

ja tez miejsca nie mam bo zboza nawet nie ruszone bo pociapuje

mdw

151

Spokojnie, zbierzemy. Robić co jest, grilla też się odpali.

152

ukosiłem hektar pszenicy, deszcz mnie zgonil. wilgotnosc 15,1%

mdw

153

No, wreszcie niebo wygląda zachęcająco. Ciekawe jak jutro?

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

154

wyjechałem do ludzi kosic jeszcze mokre. pokosiłem trochę i urwała mi sie oś na której jest 6czy 7 kół pasowych...

155

Stoję pszenica 15.2 % czekam aż porośnie pewno na dniach.

Leszek   dla kolegów'

156

pajej, masz dostęp aby to pospawać bez wyjmowania?
znajomi lecieli rundupem po jęczmieniu bo by nie wykosili.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

157

nie ma sensu spawac to nie wytrzyma. os była wyrobiona i dałem do napawania, ostrzegali mnie ze to sie urwie bo przegrzane itd nie wierzyłem teraz wierze. wszystko trzeba rozbebeszyc

158

A u mnie żniwa to dopiero za tydzień, pszenżyto prawie, prawie, pszenica ozima ma jeszcze zielony liść flagowy, jarki też zielenina, jedynie jęczmień jary może być dobry. Pogoda nie rozpieszcza, przez ostatnie 2 dni 40l/m2 spadło, na polach woda stoi. Prawie codziennie pada i rano rosa taka do południa i nic nie schnie. Ciekawe czy zdążę rzepak posiać po jarej pszenicy sad

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

159

A mi dziś trafił się rzepak przez przypadek  to kosiłem bez stołu bo szkoda czasu na zakładanie i ściąganie 

https://www.youtube.com/watch?v=S1G03kX … e=youtu.be

to  na filmiku to nie o obroty lecz prędkość jazdy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

160 Ostatnio edytowany przez KASZA (2016-07-31 16:18:45)

tak szybko to nawet po autostradzie nie pojade, dobra maszyna to dobra maszyna.

Przed piętnastą dolało, a grad prawie jak kurzęce jajo  miejscami, mam spokój na tydzień.

A co do urwanego wałka kolego Pajej to mam takiego tokarza który potrafi to połączyć, jak mu pokazałem mój wał jazdy to minie zjechał, że zakupiłem drugi, a o tym  że w starym zbiłem nakiełek to już nie wspomnę.