Odp: Żniwa 2016
Ja mam wolne od wtorku, myślałem dzisiaj wyjechać w żyto ale od rana rosa i pochmurno, dopiero teraz słońce wyszło. Ale chyba do wieczora nie wyschnie, trzeba czekać
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam wolne od wtorku, myślałem dzisiaj wyjechać w żyto ale od rana rosa i pochmurno, dopiero teraz słońce wyszło. Ale chyba do wieczora nie wyschnie, trzeba czekać
deszcz zgonił mnie z pola, ale nie narzekam kuku marchew i brokułu ciesza sie z tego
Dożynki wczoraj zaczęte . W wtorek mieszanka wymucona, słoma zwieziona Maszyny w te żniwa dobrze się spisały tylko bardzo słabe zbiory....
Ja jestem prawie w połowie. Najdziwniejsze to że wszystko praktycznie w jednym czasie daje się młócić . Do tej pory wykosilem część pszenżyta pszenicy jęczmienia i owsa .... te bardziej porażone suchsze ale plon słaby. Zdrowe zboża sypią ładnie . Jęczmień 7 ton pszenżyto 5 ton pszenica 7 .
ruszyłem w owies i nie zdążyłem zbiornika ukosić, bo przylało prawie 10mm deszczu- do poniedziałku wolne.
Dzisiaj rano pokropilo dosłownie jak ksiądz kropidlem . O 13 wjechalem w browar a on ma 17... ukosilem zbiornik dosypalem z magazynu i stoję w kolejce w soufflet Strzelin . Wczoraj kosilem to miał 15 ...
w pszenicy 16 % w pszenżytach 14,5 % zaczynam po południu zdążę ukosć z 10 t tak na siłe że zaraz obwieje i bedzie lepsze pszenżyto , a tu zupełnie niespodziewanie popada tak z 1,5 litra na metr i po zabawie , i tak od 3 popołudni , szkoda że się wystraszyłem i zmiejszyłem kukurydzę bo ta to lubi...
Wyjechaliśmy dzisiaj w łubin, nie dojechaliśmy do pola (6km od domu) i zaczeło napieprzać tak wiec zrobiliśmy sobie wycieczke
Dzień jak co dzień, może dzisiaj się coś utnie. Na razie niebo ładne, ale wczoraj rano też tak było.
ja tez miejsca nie mam bo zboza nawet nie ruszone bo pociapuje
Spokojnie, zbierzemy. Robić co jest, grilla też się odpali.
ukosiłem hektar pszenicy, deszcz mnie zgonil. wilgotnosc 15,1%
No, wreszcie niebo wygląda zachęcająco. Ciekawe jak jutro?
wyjechałem do ludzi kosic jeszcze mokre. pokosiłem trochę i urwała mi sie oś na której jest 6czy 7 kół pasowych...
Stoję pszenica 15.2 % czekam aż porośnie pewno na dniach.
pajej, masz dostęp aby to pospawać bez wyjmowania?
znajomi lecieli rundupem po jęczmieniu bo by nie wykosili.
nie ma sensu spawac to nie wytrzyma. os była wyrobiona i dałem do napawania, ostrzegali mnie ze to sie urwie bo przegrzane itd nie wierzyłem teraz wierze. wszystko trzeba rozbebeszyc
A u mnie żniwa to dopiero za tydzień, pszenżyto prawie, prawie, pszenica ozima ma jeszcze zielony liść flagowy, jarki też zielenina, jedynie jęczmień jary może być dobry. Pogoda nie rozpieszcza, przez ostatnie 2 dni 40l/m2 spadło, na polach woda stoi. Prawie codziennie pada i rano rosa taka do południa i nic nie schnie. Ciekawe czy zdążę rzepak posiać po jarej pszenicy
A mi dziś trafił się rzepak przez przypadek to kosiłem bez stołu bo szkoda czasu na zakładanie i ściąganie
https://www.youtube.com/watch?v=S1G03kX … e=youtu.be
to na filmiku to nie o obroty lecz prędkość jazdy
tak szybko to nawet po autostradzie nie pojade, dobra maszyna to dobra maszyna.
Przed piętnastą dolało, a grad prawie jak kurzęce jajo miejscami, mam spokój na tydzień.
A co do urwanego wałka kolego Pajej to mam takiego tokarza który potrafi to połączyć, jak mu pokazałem mój wał jazdy to minie zjechał, że zakupiłem drugi, a o tym że w starym zbiłem nakiełek to już nie wspomnę.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 22 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo