341

Odp: Hodowla bydła miesnego

Fenol napisał/a:

w chińskim sklepie grene jest kółko aluminiowe, z dość ostrymi ząbkami, zakłądam dwa, cwańsze krowy zarzucają całe kółko na nos i cheja doić więc  jeden w dół drugi w góre i spokój.
zabawnie taka sztuka wygląda, istny punkowiec. jeszcze sprejem do znakowania zrobić irokeza i na jarocin big_smile

zrób jakąś fotkę bo nie mogę sobie tego wyobrazić

342

dostaniesz daj mi chwilę,

Pytanie za ile sprzedać cielaki czyste simentalery, odchowane i całkiem młodziki. A za ile mieszańca? ile za kilogram?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Jaka waga? U nas odsady z Litwy przywożą po 11zł/kg ale to takie 250-300kg. Rasa bliżej nieokreślona.

344

waga od 40 do 80. zależy czy od jałówki czy krowy.
czyli mniej więcej 2500 za zwierzę? kurcze to nie wiele chyba zostaje na dalszym opasie, w jakim są wieku?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

345

Miałem mięsne na kontrakcie z sokołowem i cena za sztukę ok.100-120 kg ok 1600-1700 zł.mialybyc limuosine ale były różne.bedziesz miał coś na sprzedaż?

346 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-08-01 11:42:57)

teraz mam 6 cielasów od małego do wiekszego i jedna jałówa SMxHOxLM która ma już 100kg, cześć jest odpaja częśc chodzi z matkami.

Nie wiem jak podejść do tematu czy opylić teraz czy zostawić na później.
https://zapodaj.net/2e9d1cab9ff51.jpg.html

mefistofelesie masz tu kółko przeciw zdajaniu a w następnym foto na jałówce.
https://zapodaj.net/565e04afa399f.jpg.html

https://zapodaj.net/d9970fcf9ca71.jpg.html

U mnie te aluminiowe szybko gubiły. Wolę plastikowe z grene.

348

u mnie z kolei plastikowe się nie sprawdził bo pękały. Aluminiowe się deformują i zaginają kolce. kiedyś poprzewiercałem i wkręciłem szpile które zaostrzyłem, ale strach był aby się nie pokaleczyły.

Ktoś czyms takim karmił? Warto? https://www.olx.pl/oferta/wywar-odwirow … 03c0c4c676

350

ja ale jest suchy

351

Może być problem z zakiszeniem jak z wysłodkami kiedyś mokre kisiły się bez problemu dzisiaj różnie.

352

Jak suche wysłodki to w rękaw i do tego jaki dodatek i jest cacy ale to na duże stada

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ja szukam wysłodków. Wczoraj mi oddzwonili że jednak nie przywiozą a potrzebuje 5 samochodów.

354

A jak się chowa czerwony Angus?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Bardzo dobrze podobno:)

356

Karol323 napisał/a:

A jak się chowa czerwony Angus?

Czarne tylko miałem, ale rekordowo..

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

357

Mi się podoba angus czarny - bezrożny i mało wymagający. Ale ostatnio skłaniam się ku rasie hereford. Przy limuzynkach chodzą na razie tylko dwie mamki hereforda i nie wykluczone że będę zacielał nasieniem od hereforda.

gg 5118068

Ja się zastanawiałem nad angusem i herefordem. Wybrałem hereforda. Spokojniejszy. Róznią się podobno tylko umaszczeniem bo przyrosty na podobnym żarciu zbliżone. Andgus trochę za szybko dojrzewa. Czasami mam jałowki do 10 miesięcy z matkami i przy angusie mogłaby być niespodzianka za 9 miesięcy.

359

Dziś w nocy koledze powineli 25 sztuk bydlaków i taki to zarobek

360 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-12-15 16:38:35)

niewydostanieszsie napisał/a:

Ja szukam wysłodków. Wczoraj mi oddzwonili że jednak nie przywiozą a potrzebuje 5 samochodów.

hmm no mam namiar noa facet co wozi u mnie ale z kruszwicy do Ciebie to może być finansowe harakiri. jak chcesz to dam namiar.
Dzoń do miejskiej górki staruszek brał kiedyś od nich.

marcin napisał/a:

Dziś w nocy koledze powineli 25 sztuk bydlaków i taki to zarobek

!? ukradli?