niewydostanieszsie napisał/a:Ile wytrzymują pasy w prasach i jaka mniej więcej jest cena? Patrzę na pasówki vicona i te bez rotora proste w budowie jak cep ale jak ocenić czy pas sie do czegoś nadaje jeszcze? I co lepsze używany vicon ewentualnie inna pasówka czy nowa polska pasówka np metalfacha?
u minie jest to tak że pas po prostu się ściera, traci bieżnik, jeden miałem widocznie starty bo totalnie reszła guma, jest teraz na wierzchu płótno.
spinki kosztują 35 zł, jest to zagięta płytka ze stali nie rdzewnej, dwie zagięte płytki mają na grzbietach, czyli miejscu zagięcia nacięcia tak ż ejedna wchodzi w drugą. w tyo miejsce wdłada się żyłkę 5mm. ame płytki mocuje się wkrętami którę przechodzą na wylot. wkręca się je z obu stron, tam gdzie wystaje gwint tam odcina się resztę wkrętu i zaklepuje jak zwykły nit.
Jeszcze żadna nowa sponinka mi nie poleciała.
w tym roku to odwaliłem kichę, prasuję raczej szybko mam na budziku do 15km/h i wjechałem w słabą jeczmionkę na pole na którym wcześniej była kukurydza, a pole jest pod lasem.
jak w padłem w dziurę po dzikach to tak się wpieprzyłem że dyszel od prasy napękł. całe szczęście że nie gnałem szybciej bo bym resztę zostawił w dziurze.
Ma ktoś jakieś namiary na miejsce gdzie kupię łańcuchy do rur 55?
Andrew jak jest z hydrauliką wariancie? nie ma z tym problemów, wiem że kontrola zgniotu to bardzo zaawansowany temat w tych prasach?
Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]