Odp: Rzepak
Ja Rekordem czy jakoś tak dawka 3l na ha
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 84 85 86 87 88 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja Rekordem czy jakoś tak dawka 3l na ha
Jednak bezorkowo, w piątek zrobione na głęboko. Prognoza pogody się sprawdziła ładnie pada poczekam z siewem aż wzejdą samosiewy (porada Marka)
właśnie myślę co zrobić dużo słomy po jęczmieniu i nie wiadomo czy orac czy gruber i siew
Panowie jak ustawiacie szczelinę klepiska na rzepak i na ile ustawiacie obroty bębna?
klepisko na 80% otwarte bo zawsze sobie trzeba zostawić na zapchanie ... a obr na jakieś 700
Szczelina wylotowa klepiska?
Po pszenicy miałem problem bo było full słomy, po jęczmieniu talerzówka gruber i siew. Słomy nie będzie prawie widać. Właśnie miałem pytać zszedłem z kilku kawałków gdzie będzie rzepak a była pszenica. Jutro jadę na płytko uprawię. I pytanie ile dni odczekać do głębokiej uprawy żeby samosiewy wzeszły? Będę siał na raty bo to co wcześniej uprawione to już ładnie się zazieleniło co się osypało. Nawozy staram się umieszczać głęboko, jednak w tym roku dam bliżej nasion przed samym siewem, bo widzę że słabo nawet poplony rosną, a trzeba jedzenia żeby roślinki szybko rosły.
O dziwo ojciec posieje ze 12hektarów rzepaku i też bez pługa. Jestem zszokowany.
Na śmietkę obowiązkowo zaprawa, tak jak w ubiegłym roku + nawóz donasienny (porada Marka) polifoska poszła na ściernisko.
Obroty młocarni max 600, powyżej przy 6% wilgotności szło do zbiornika sporo połówek, szczelina na max, noże sieczkarni opuszczone też na max.
Na śmietkę obowiązkowo zaprawa, tak jak w ubiegłym roku + nawóz donasienny (porada Marka) polifoska poszła na ściernisko.
a co polecasz czy polecacie na śmietkę
Ja bra-sikol.
Potrzebuję dowiedzieć się szczelinę wylotową w mm
Ja brasikol.
to sie nie chwal bo tego w teorii nie ma w obrocie
Pajej coś mi się pomieszało już swój post poprawiłem.
Ja bra-sikol.
Jak to zrobić by nie zniszczyć otoczki nasion
Paweł ja mam do zaprawiania wszystkiego 200 l mieszalnik (betoniarka). Sypię do niej ustawiam w miarę płasko i ręcznym 1 l opryskiwaczem pryskam w trakcie mieszania. Wody to odrobinę dodawałem 100 ml na 0,5 preparatu. Eksperyment w ubiegłym roku się powiódł, nic złego się nie działo w trakcie mieszania.
JA na robala mam kupiony nuprid i zobaczymy jak będzie wschodził. U nas kto posiał wcześnie to już na wierzchu, ale kto prze3d deszczem to mocno zabiło. Ciekawe czy opryski doglebowe nie zaszkodzą rzepakom.
Grzesiek jaki deszcz? u mnie wczoraj spadło zaledwie 6l.
Dzis posiałem rzepak
u nas wlało tak, że tam gdzie już było ruszone to ciągnik tonie. Jutro już trochę przeschnie. Dziś oborywałem miedze. Jutro gruber na głęboko, później nawóz i siew. Część jutro część później bo niedawno zeszło mi zboże z pola i czekam aż samosiewy wzejdą.
to zazdroszcze ci tego deszczu
Jednym sucho, drudzy się topią. Dziś w Agrobiznesie było jak mokro w Tomaszkowie A sprawiedliwości jak nie było tak nie ma.
Strony Poprzednia 1 … 84 85 86 87 88 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo