1,761 Ostatnio edytowany przez Pietia (2016-08-29 07:55:17)

Odp: Rzepak

Grzesiek  w jeden dzień to  jak szybko siejesz ten rzepak

1,762

20 ha w 17 działkach ?????? to siałeś ostro  wink

1,763

Forszajem na drugiej grupie czwórką. gaz do podłogi i od 6 rano na polu. W południe tankowanie bo na pewno zabrakłoby tongue Zestaw 3 metry agregat z przodu i z tyłu, no i siewnik. Przez agregat z przodu jest równo pod kołami i można zasuwać. Mierzyłem jeden długi kawałek 2.5hektara to około 50 minut. Wszystko bez pługa. Siany w sobotę a już ziarnko pękło i jak dziś nie opryskam to jutro nie wiem czy nie będzie za późno. Pojechałem z rana opryskałem jedną beczkę, ale myślałem ze nie będzie wiało, a tu dupa od rana wieje jak nigdy. Dokoła porzeczki maliny i truskawki......
A i jeszcze pola rozrzucone w promieniu 8km... smile

1,764

Wstaw zdjęcia tego zestawu

1,765 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-08-29 20:46:17)

https://naforum.zapodaj.net/4e9e40fdd7f8.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/64ec92a2ec77.jpg.html Kurde Panowie jak jest z opryskami doglebowymi? Jutro zacznie się dzień a rzepak już pękł i chce kiełkować powoli. Jak nie byłoby na wierzchu liścieni to można byłoby jutro z rana jeszcze prysnąć, czy darować temat i na spokojnie opryskać nalistnie innym środkiem? Mowa o 4hektarach to nie ma żalu tongue znowu na wieczór opryskałem beczkę, i później znowu zaczęło wiać....

1,766

To Grzegorz ostro dawałeś ! ja wolę zimne :beer: do schładzania się wink

1,767

Panowie mam bardzo słaby rzepak ... gdzie niegdzie nic kompletnie nie urosło a w innych miejscach normalny ładny ....  sucho jak diabli  pytanie czy przesiewać puki czas czy olać ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,768

10 IX olać ale czekać !
mój też rewelacyjnie nie powschodził ale nie panikuję 2 lata temu na jednym polu miałem rzadszy a ponad 3 t dał.

1,769

wojtas napisał/a:

Panowie mam bardzo słaby rzepak ... gdzie niegdzie nic kompletnie nie urosło a w innych miejscach normalny ładny ....  sucho jak diabli  pytanie czy przesiewać puki czas czy olać ??

Tylko zadaj sobie pytanie czy w ogóle coś siać. Ja orze w popiele jakiego jeszcze nie widziałem i na najbliższe dwa tygodnie deszczu kropelki nie zapowiadają. Nie pamiętam tak suchej i gorącej jesieni. Wiadomo inny rejon, inna ziemia ale u nas makabra. Orzą tylko Ci co dobry sprzęt mają i od 18 start albo od rana do 11. Potem tropiki i wszystko się grzeje :wow:

1,770

mój w zeszłym roku wschodził do końca pazdziernika tak sucho było, w tym roku tez  rewelacyjnie nie wschodzi

mdw

1,771

U mnie przed deszczami siany ładny a po deszczach siany jeszcze wschodzi... Ten wczesniejszy opryskany od jednolisciennych i od śmietki a trzeba już pryskać navigatorem i skrócić go... Drugi poczeka chociaż samosiewów masa ale część wschodzi..

1,772

lipa na mocnej ziemi  słabe wschody,  sucho ,  bez nerwów jestem opryski+robale zrobione. czekam , na deszcz.

Leszek   dla kolegów'

1,773

Jak na razie siedzę i się opalam ... nikogo na polach nie widać ...   a sucho ze pług nie wejdzie żaden ... koparką kopię na 6m w głąb i dalej pustynia  brak wilgoci

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,774

To już się nigdy nie wyrówna! Co rok to suszej sad Podawał bym przykłady ale po co? Dramat. Na V klasie nie idzie orać a co mowa siać sad Nie wiem czy oziminy posieję bo byle deszczyk, którego nawet nie zapowiadają to za mało.

1,775

U nas kilku wyrwało się zasiali ze 3tygodnie temu to rzepak wygląda prawie jak ten co osypał się w żniwa. mój 2pary listków i ładnie się zagęszcza, choć przydałby się deszczyk.
Widzę że wyrósł mi miejscami rzepak co kombajn wyrzucił z siebie  2 lata temu..... A uprawki wydawało mi się że zrobiłem bardzo dobrze....

1,776

Takimi dzikimi rzepakami nie ma się co przejmować ...
mpopis coś się nie odzywa ... jak tam jego rzepaki i uprawki ??  na  muchę zabiegi wykonaliście ??

1,777

Nic nie robiłem na razie, nie widziałem żadnych. Zaprawiłem nupridem i na razie czekam.

1,778

zapylam i nie ma za bardzo czasu na pisanie. Rzepak posiany 1 września, ładnie wschodzi, ale samosiewy owsa jeszcze lepiej więc trzeba pryskać. Właśnie zbliżam się do końca koszenia jarego rzepaku, wolno idzie bo go nawałnice uwałowały razem z ze zwierzyną i trzeba golić po ziemi, sypie powyżej dwóch ton-ile zobaczymy jak będzie na magazynie.

1,779

JA opryskałem od śmietki i pchełki, część rzepaku już skrócona. Dziś jedno pole siane na końcu musiałem opryskać od jednoliściennych mimo, że część rzepaku dopiero powschodziła. Samosiewy tak rosną...

1,780

Od śmietki zaprawiłem. Dziś pryskając na chwasty dodałem na pchełkę, zresztą do każdego zabiegu jakiś tam niedrogi na robale będę dawał.