Odp: wał bębna z cepami
No ale ogólnie jest naklejka że cepy nie wyważone, tylko mi chodzi ile może być tolerancji.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » wał bębna z cepami
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No ale ogólnie jest naklejka że cepy nie wyważone, tylko mi chodzi ile może być tolerancji.
W tym przypadku nie ma tolerancji ,ma być równo.
Grzesiek zdejmij pas i zakręć bębnem kilka razy i zobacz czy stanie za każdym razem w innym miejscu, jeżeli tak poznacz cepy i sprawdź ich wagę,potem przykręcaj nowe o zbliżonej jak najbardziej wadze i pokręć.Gdy będzie stawał w jednym miejscu to podłuż po przeciwnej stronie podkładkę lub kilka i tak do skutku.
Myślałem, żeby od razu dospawać coś do cepa zeby wszystkie były tej samej wagi. Dokładnie nie zrobię, bo nawet waga śrub i nakrętek będzie różna. Jednak tutaj musi być dość dokładnie. Dostęp mam super, bo wyjąłem odrzutnik. Kombajn ma być przejrzany na tyle ile się da, dlatego już siedzę przy nim.
Dobrze Janusz kombinujesz bo nie wiadomo czy ktoś cepy założył o różnej wadze a później cały bęben nie był wyważany. Pytałem w sklepie, to u mnie cepy miały być jeszcze oryginalne, bo przyłapane spawem, ale kto to wie.
A jak ci poszło z odrzutnikiem? Długo Ci się zeszło? Ps często padają łożyska na odrzutniku?
Zadałem pytanie w tym wątku, żeby zostało dla potomnych, a też nie chciałem śmiecić. Robię remont w tym claasie co kupiłem. Musiałem rozebrać odrzutnik, bo jego wał był krzywy, i tłukło wariatorami, i cały kombajn szalał. Dodatkowo przejrzę wszystkie łożyska, bo rozbierałem sam odrzutnik, 4dni takie lekkie, to w żniwa nie ma mowy o takiej naprawie.....
gdybys cos szukał grzegorz http://olx.pl/oferta/claas-dominator-10 … 636fb4fdbe
Jack to Twoje ogłoszenie? Widziałem wcześniej, bo się rozglądałem trochę, a teraz znowu nie na bieżąco jestem.
Cześć . Gdzie można kupić dobry wał bęna ? W szerominku może mi załatwi pod koniec tygodznia .
A ile to kosztuje bo na wolnym czasie może byśmy ze swojego wyjęli.
Mówił że koło 800 zł . Nie wiem ile będzie kosztował z nowej dostawy .
A może z cepami chciałbyś?nie zaglądałem dokładnie, ale z brzegu wydają się bardzo dobre. Jak się ogarnę to zajrzę. tak w ogóle po co to chcesz wymieniać?
Poniewasz , szajba z kawałkiem osi z tego wału postanowiła zagrać w pinponga z sąsiednimi szajbami . Obawiam się używanej osi bo to nie są przelewki .
Wczoraj byłem na złomie i widziałem piękne cepy na bębnie z 512 . Szkoda że przecięte na pół palnikiem ...
Panowie czy w 512 między łożyskami głównymi 6309 a kołem wewnętrznym wariatora młocarni jest jakiś dystans lub coś podobnego bo przesunął mi się wał z cepami w lewą stronę (w stronę napędu obrotomierza młocarnii) i koło zaczęło trzeć o obudowę łożyska i o wzmocnienie boku młocarni?
Pierwsze włączenie młocarni po zimie i co słyszę ? jak by mi zaraz coś miało bokiem wyskoczyć. W okolicach bębna słychać mega zgrzyty jak by metal o metal. 2-3 sek jak się rozbuja i później cisza. Nie mogę zlokalizować skąd ten zgrzyt. szczelina na maxa otwarta. Jakies sugestie ? mowa o 514.
Może koło wariatora obciera o obudowę łożyska?
Może być jeszcze łożysko do wymiany.
Ręką do obudowy, w ciasnych miejscach kawałkiem np kija od szczotki ręka na końcu kija w trąbke i do ucha i szukasz gdzie najbardziej puka
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » wał bębna z cepami
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo