421

Odp: Żniwa 2016

mysliwi zrobili ambonke w krzakach koło mojej kuku jak na nia wszedłem to prawie nic nie widziałem bo gałezie wszystko zasłaniaja jak oni chca dzika ubic to ja nie wiem

Rolnik z powołania:-)

422

ambona i tylko walic dzien i noc

423

Dziś skończyłem żniwa , od jutra szykuję na rzepak a potem jeszczę parę ha słomy do zbelowania.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

424

Dziś skończyłem kosić grykę więc żniwa to już tylko wspomnienie,termin zakończenia przyzwoity bo czasem grykę kosiło się w połowie września najbardziej zaskoczony jestem rozbieżnością w plonowaniu pszenżyta 1,5 tony to jest dużo i widać jak ważną cechą jest zimotrwałość.

425

Najgorsze żniwa od kilkunastu lat. Dokupiłem 11 t pszenżyta (zapewne jeszcze za mało), słomy 4,5 ha dał kolega do zebrania. Średnia zbóż wyszła niewiele wyższa od rzepaku który dał 3,2 t

426

Moja gryka też dziś poległa i zaraz ją wysuszyłem , został tylko kukurydza . Słomy dokupiłem jakieś 90ha a i tak jest mniej niż w tamtym roku .... bo tylko 1150 kostek . Za to od jutra sianokosy trzecie w tym roku ....

427

Jak ci sypnęła bo różnie mówią.

428

Byle jak ,pierwszy raz siałem i kolejnego nie będzie, bo to było na kolegi działce A jemu potrzeba było do młodego rolnika.....

429

Może tam klimatu dla pszczół nie ma,pszczelarz mówił że jak w okolice Grunwaldu stawiał na grykę to zawsze mało miał miodu gryczanego.

430 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-09-04 09:27:29)

wojtas napisał/a:

Może to co napiszę  powinno być w ręce opadają ... ale

PAnowie kosze sobie  jak zawsze spokojnie  itp  bez zbędnej paniki  50 stopni w słońcu 90 na silniku jest ok kurzy się jak diabli ze kombajnu nie widać  aż tu nagle  tmp silnika zaczyna rosnąć ... hmm  no cóż gorąco to może klapy otworzę niech ma przewiew  kosze dalej  a tmp coraz wyżej  patrzę w lusterko coś nie tak coś ciemno za kombajnem i to strasznie  wychodze z kabiny patrzę na tłumik a tu masakra jak by wszystki wtryski na raz lały  kopci się że głowa mała  myślę na tak turbina  szybko wyłączyłem kombajn  znaczy mocarnie itp  na wolne obroty patrze co się dzieje  szukam przyczyny na wolnych pokapca  ale  nie aż tak straszne  przygazówka silnikiem masakra nie wkręca się  kopci jak diabli strach w oczach  i dziwny smród  hmmm szukam zaglądam  chodzę po kombajnie patrzę  kłęby dymy z filtra powietrza .... no masakra   szybko za stery i kombajnem w pobliskie buraki  zaparkowałem   myslę *** go pies jak ma sie palić to nie na ścierni .... zgasiłem  a tu się kopci  i śmierdzi za wodę gaśnice i do tego filtra  rozkręciłem go a tam żywy ogień  filtr powietrza się pali spaliło się wszystko w nim całe wkłady  stopiło farbę  i zaczeło się tlić  na róże od powietrza doprowadzającego do silnika    ta owa dziwna akcja  trwała prawie 2 godziny  z pewnym zastanowieniem jakim cudem zapalił sie Filtr powietrza ?? przeciez tam żadnego prądu nie ma a do tłumika ma  1.5m  jedynie jest wąż z tłumika do filtra powietrza by wyciągał  nadmiar kurzu  znajdującego się w filtrze   ot ciekawa  sprawa jakim cudem takie Cuda

miałem tą samą sytuacje i tak jak koseś pisał zatkało mi siatke od filtra powietrza i zaczoł ciągnać spaliny, pierwszy raz taka sytuacje miałem ale kosiłem po ugorach i zatkało mi ostami, jak by chłopak nie zobaczył że waż sie kopci to w 20 min miałbym po silniku.ale filtr jeszcze mi sie nie zapalił tylko zagrzał.

mdw

431

Nareszcie dożynki, ostatnie 3 ha łubinu padło wczoraj do  18-stej

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

432

ciekawy film z mojej okolicy
https://www.youtube.com/watch?v=UinK8S3vwfw

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

433

Jednym słowem idylla, piękny film, dobrze zrobiony.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.