Odp: Żniwa 2016
mysliwi zrobili ambonke w krzakach koło mojej kuku jak na nia wszedłem to prawie nic nie widziałem bo gałezie wszystko zasłaniaja jak oni chca dzika ubic to ja nie wiem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mysliwi zrobili ambonke w krzakach koło mojej kuku jak na nia wszedłem to prawie nic nie widziałem bo gałezie wszystko zasłaniaja jak oni chca dzika ubic to ja nie wiem
ambona i tylko walic dzien i noc
Dziś skończyłem żniwa , od jutra szykuję na rzepak a potem jeszczę parę ha słomy do zbelowania.
Dziś skończyłem kosić grykę więc żniwa to już tylko wspomnienie,termin zakończenia przyzwoity bo czasem grykę kosiło się w połowie września najbardziej zaskoczony jestem rozbieżnością w plonowaniu pszenżyta 1,5 tony to jest dużo i widać jak ważną cechą jest zimotrwałość.
Najgorsze żniwa od kilkunastu lat. Dokupiłem 11 t pszenżyta (zapewne jeszcze za mało), słomy 4,5 ha dał kolega do zebrania. Średnia zbóż wyszła niewiele wyższa od rzepaku który dał 3,2 t
Moja gryka też dziś poległa i zaraz ją wysuszyłem , został tylko kukurydza . Słomy dokupiłem jakieś 90ha a i tak jest mniej niż w tamtym roku .... bo tylko 1150 kostek . Za to od jutra sianokosy trzecie w tym roku ....
Jak ci sypnęła bo różnie mówią.
Byle jak ,pierwszy raz siałem i kolejnego nie będzie, bo to było na kolegi działce A jemu potrzeba było do młodego rolnika.....
Może tam klimatu dla pszczół nie ma,pszczelarz mówił że jak w okolice Grunwaldu stawiał na grykę to zawsze mało miał miodu gryczanego.
Może to co napiszę powinno być w ręce opadają ... ale
PAnowie kosze sobie jak zawsze spokojnie itp bez zbędnej paniki 50 stopni w słońcu 90 na silniku jest ok kurzy się jak diabli ze kombajnu nie widać aż tu nagle tmp silnika zaczyna rosnąć ... hmm no cóż gorąco to może klapy otworzę niech ma przewiew kosze dalej a tmp coraz wyżej patrzę w lusterko coś nie tak coś ciemno za kombajnem i to strasznie wychodze z kabiny patrzę na tłumik a tu masakra jak by wszystki wtryski na raz lały kopci się że głowa mała myślę na tak turbina szybko wyłączyłem kombajn znaczy mocarnie itp na wolne obroty patrze co się dzieje szukam przyczyny na wolnych pokapca ale nie aż tak straszne przygazówka silnikiem masakra nie wkręca się kopci jak diabli strach w oczach i dziwny smród hmmm szukam zaglądam chodzę po kombajnie patrzę kłęby dymy z filtra powietrza .... no masakra szybko za stery i kombajnem w pobliskie buraki zaparkowałem myslę *** go pies jak ma sie palić to nie na ścierni .... zgasiłem a tu się kopci i śmierdzi za wodę gaśnice i do tego filtra rozkręciłem go a tam żywy ogień filtr powietrza się pali spaliło się wszystko w nim całe wkłady stopiło farbę i zaczeło się tlić na róże od powietrza doprowadzającego do silnika ta owa dziwna akcja trwała prawie 2 godziny z pewnym zastanowieniem jakim cudem zapalił sie Filtr powietrza ?? przeciez tam żadnego prądu nie ma a do tłumika ma 1.5m jedynie jest wąż z tłumika do filtra powietrza by wyciągał nadmiar kurzu znajdującego się w filtrze ot ciekawa sprawa jakim cudem takie Cuda
miałem tą samą sytuacje i tak jak koseś pisał zatkało mi siatke od filtra powietrza i zaczoł ciągnać spaliny, pierwszy raz taka sytuacje miałem ale kosiłem po ugorach i zatkało mi ostami, jak by chłopak nie zobaczył że waż sie kopci to w 20 min miałbym po silniku.ale filtr jeszcze mi sie nie zapalił tylko zagrzał.
Nareszcie dożynki, ostatnie 3 ha łubinu padło wczoraj do 18-stej
ciekawy film z mojej okolicy
https://www.youtube.com/watch?v=UinK8S3vwfw
Jednym słowem idylla, piękny film, dobrze zrobiony.
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo