Odp: Żyto
Troche drogo wychodzi bo ja mam 5 ton żytka do zabejcowania
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Troche drogo wychodzi bo ja mam 5 ton żytka do zabejcowania
ja też.... i tak co do skuteczności to nie duży wydatek.
Eeee tam ja kupuje kwalifikat rubina 155zł na ha. Jak dostanę 80 zł zwrotu to w ogóle się kalkuluje zaprawianie...
Pod warunkiem ze dostaniesz. Tez miałem kupować kwalifikat, tylko puki co mojego zyta nie chca to i ja nie chce.
A czemu mam nie dostać?
A to że nie chcą Twojego żyta to mnie nie dziwi. Ja tam ze swoim się nawet nigdzie nie wybieram. W październiku wymagania obniżą bo inaczej nic nie skupią
Bo w tym roku dopłaty do materiału siewnego to tak jak dopłata do trzody czy mleka.... Wielka niewiadoma i na konoec stawka o połowę okrojona....
Żyto jest ok, tylkota wilgotnosć. O 0,4% za dużo i deupaa... Narazie schodzi na mat. siewny.
No jest to nie wiadoma.... ale im mniej wniosków tym więcej kasy dla składających. Więc Twoje podejście do sprawy mnie cieszy
Pisze na wszystko co moge, ale na dzierzawach bez umowy wle nie ryzykować... A zyto w tym roku w 100% idzie na takie właśnie.
Dlatego warto pisać umowy. Nateriał tańszy, ropa tańsza.
Ja rubina zasieję i to z kupy, tylko na dzierżawie bez umowy 1,2 ha żeby czasem za dużo nie narosło. Wracam z podkulonym ogonem do hybrydy.
pierwszy raz siałem rubin . żywy piach po macoszemu go traktowałem a sypną pięknie, sieje nim z 10 ha piachu , pewno hybrydy lepsze ale i potrzebują więcej dbałości,
Mi hybryda w dobrym roku dała średnio 8,6t. Rubin w zeszłym suchym na V klasie średnio dał 6 ale tam gdzie ziemia ciut lepsza przekroczył 7t. Więc w przeciętnym roku powinien dać w okolicy 7,5t. Hybryda w przeciętnym da 8t. 500kg to obecnie niecałe 300zł. Moje nawożenie jest liczone na 8t więc nie warto kiedy portfel chudy inwestować w droższe nasiona hybrydy i nabijać kasy Niemcom. Nie oczekuję że przyszły rok będzie dobry spodziewam się kolejnego suchego. W takich latach hybrydy sobie radzą ale plony na poziomie 10t można sobie włożyć między bajki. Musicie wiedzieć że hybryda jest bardziej plenna od populacji tylko w średnich i optymalnych warunkach pogodowych, przy niesprzyjającej pogodzie populacja wygra. W tym roku miałem hybrydę i populację i nie widziałem różnicy. Żyto to żyto jak mu się da i popada deszcz to ucieszy jedno i drugie.
Tu się nie zgodzę. Populacja pójdzie w słomę. Patrząc u mnie na piachach to najlepiej wychodzą syntetyki bo lata coraz suchsze. Teraz to u mnie nie ma jak pługa zapiąć bo kurzy się jak skó....yn! Popiół! Polecicie jakąś w miarę dobrą cenowo zaprawę i skuteczną?
Scenic, Maxim, wypróbowałem i polecam.
Plon Dańkowskie złote i Tur po 6 ton z ha. Tylko, że tur praktycznie nie wyległ raz skracany a dańkowskie masakra - dwa razy skrócone...
Ja miałem na jednym równym kawałku tura i dańkowskie. Przed żniwami wyglądały tak samo około 40cm wysokości. Plon identyczny około 6t przy strasznej suszy. W życiu nie wiedziałem takiej ilości kłosów z igłami zamiast nasion.
Polecicie jakąś w miarę dobrą cenowo zaprawę i skuteczną?
Scenic wg przepisu mpopis'a to rekord roku, do końca w niepewności obserwowałem łany pszenicy i sam do siebie na polu się śmiałem, może, na pewno dziwnie to wyglądało, ale jestem strasznie zadowolony z wszystkich propozycji Marka, które u siebie wykorzystałem.
marku przypomnij ten przepis
fandango + brasifun + peridiam ferti = 200 zł w moim przypadku, na 5 ton zaprawionego ziarna i efekt na 5+
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo