1,781

Odp: Rzepak

jak jest z tym mieszaniem do oprysków na chwasty + coś ? stosuję zasadę że nic nie dodaję do oprysków na chwasty. Niezależnie czy w zbożu czy rzepaku. Lada dzień oprysk na samosiewy i robactwo. Jak zareaguje targa + chloropiryfos ?

gg 5118068

1,782

Bo albo się zabija albo odżywia ...........

1,783 Ostatnio edytowany przez zorak (2016-09-14 10:56:49)

jedno i drugie zabija wink
pociągnę temat. Dzwoniłem do producenta targi i oficjalnie nie mogą potwierdzić że można mieszać ze środkami na owady ale nieoficjalnie - śmiało mieszać bez szkody dla targi. Nie mogę się dodzwonić do producenta dursbanu - zobaczymy co on powie.

gg 5118068

1,784

Daj sobie spokój, owadobójczy do herbicydów jak i fungicydów bez obaw.

1,785

Śmiało mieszaj.

1,786 Ostatnio edytowany przez zorak (2016-09-26 08:53:16)

4-6 liści:
- toprex 0,3
- caryx 0,5 + tebukonazol 0,5 (doradca tak proponuje)
- tebukonazol 0,75 + stabilan 0,75 (propozycja od znajomego)
jakieś sugestie z Waszej strony ?

gg 5118068

1,787

właśnie dziś o tym myślałem tylko u mnie jeden ma 6liści może lepiej a drugi jedną parę....
Chyba pójdzie 0.75l tebukonazolu i delikatnie jakimś ccc.

1,788

Na wiosnę kupiłem Toprex, nie zastosowałem ponieważ przebieg pogody i stan rzepaku nie wskazywał na potrzebę aż takiego środka, poszedł tebukonazol. Toprex obecnie jakbym znalazł, jutro wjeżdżam, poza tym jesienią dawka jest o połowę mniejsza.

1,789

Nie pryszczyłem wink rano pierwszy przymrozek, na dziś zapowiadają większy, trzeba przeczekać.

1,790

ja juz 2 tygodnie pryskam i co brak czasu albo warynki nie halo. w nocy za zimno a dni zajete

Rolnik z powołania:-)

1,791

Mój rzepak w 50 procentach ma ładnie już po 4 liście duże i szerokie a pozostałe 50 dopiero skielkowala i ma może tydzień. Mniej więcej tyle minęło od ostatniego deszczu w ilości 6 litrów. Po siewie przez 3 tyg grzalo niekiedy po 30 stopni. Nie załapałam się na deszcz bo dzień przed opadem w ilości 40 litrów sprasowalem słomę. .... jest jaki jest , wyszedł w 80 procentach reszta już nie wyjdzie. Dzisiaj pryskalem na samosiewy. Ten drugi dostanie z dwa listki to opryskam na grzyba i będę czekał do wiosny.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,792

Jak tam Wasze rzepaki? Ja na niektórych polach po zbożach lecę jutro z saletrosanem gdyż widać spore niedobory azotu już. Po grochu rzepak bajka.

1,793

Tylko nie przesadź z azotem max 30kgN więcej bym nie dał. Parę lat wstecz też dokarmiałem tylko że w październiku i siarczanem amonu.

1,794

Poniżej 100 kg planuję dać saetrosanu

1,795

nie wiem czy teraz to mu wyjdzie na dobre, konsultowałeś to z jakimś doradcą smaków?

mdw

1,796

Mój intensywnie zielony, rzadko można zobaczyć liść z odcieniem fioletu. Paweł a nie będzie tak że gdy N z saletrosanu będzie dostępny, to będzie już szkodził.

1,797

Nie wiem czy saletrosan to dobry pomysl teraz  ... forma azotanowa może zaszkodzić w tej chwili i nie jest raczej zalecana  ...

1,798

Nie zaszkodzi, zrobił się zielony.

1,799

Lenia mam. Pytanie do was
Jakie chwast uwali czysty kerb?
Bo na etykiecie to jest mało.... A pewnie uwali więcej...

1,800

Nie kupuj kerbu to nic nie warty środek miałem z niem przygodę 2 lata temu po reklamacji nie mieli się do czego doczepić to napisali z związku z suszą panującą wiosną...    drogi i nic nie wart