Odp: Kukurydza Na Ziarno
Późno? Kukurydzy jeszcze od groma stoi na polach
u nas dawno wszystko posprzątane
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 58 59 60 61 62 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Późno? Kukurydzy jeszcze od groma stoi na polach
u nas dawno wszystko posprzątane
U mnie po 340 netto i + 5 zł za każdy procent mniej od 30. Mam średnio 25-26 % i wydojność około 10 t z ha (rekord 13,5 t) Ale coś z tą ceną co pisze Pajej musi być. Byłem w skupie u osadkowskich to przyjechał gość patelnią aż z Przemyśla z mokrą qq.
Trzeba takich błędów nie popełniać po biznes się nie zamknie i można popłynąć.
z dopłat bede dokładał
ja jutro jak nie będzie padać może zacznę kość bo cały czas pada
scoda19 napisał/a:Trzeba takich błędów nie popełniać po biznes się nie zamknie i można popłynąć.
z dopłat bede dokładał
Wiadomo trzeba koszty pokryć a czy to dopłaty to mało ważne u mnie jedne konto.Pajej lepiej 300 zarobić niż 300 dołożyć.
W moim przypadku dwa wcześniejsze sezony były na zero i minus ale teraz jest przynajmniej konkretny plon a to już połowa sukcesu. No i cena suchej też nie jest zła
W Kwidzynie w PZZ mokra 30% jest po 290zł/t netto.
Pajej napisał/a:scoda19 napisał/a:Trzeba takich błędów nie popełniać po biznes się nie zamknie i można popłynąć.
z dopłat bede dokładał
Wiadomo trzeba koszty pokryć a czy to dopłaty to mało ważne u mnie jedne konto.Pajej lepiej 300 zarobić niż 300 dołożyć.
tylko jak buraki biora pola bez dopłat to potem nie maja z czego dołożyć
Ja jako naczelny burak biorę bez dopłat i w tym roku najgorszy ugór dał 550 zł zysku, co więcej, mam okazję łyknąć kilka kolejnych ha bez dopłat i na 99% się skuszę.
Pajej ,ja mam 22 ha dzierżaw bez dopłat i uwierz charytatywnie tego nie robię.
pytanie kto ma wiecej z ha dochodu -właściciel czy dzierzawca??
Różnie, ale te nie ten watek na takie dyskusje.
pytanie kto ma wiecej z ha dochodu -właściciel czy dzierzawca??
dzierżawca u nas ma dopłatę +1000zł
Ja dzisiaj kosilem i wilgotność 24,5 A cena w wipaszu Koło 370netto Plus 8 za kazdy procent w dół wydajność jakieś 13ton z ha
Piękny wynik pozazdrościć!
Ja jako naczelny burak biorę bez dopłat i w tym roku najgorszy ugór dał 550 zł zysku, co więcej, mam okazję łyknąć kilka kolejnych ha bez dopłat i na 99% się skuszę.
liczyłes amortyzacje i swoja prace?
Jasne i do tego cały spożyty przy tym browar, a paliwo liczę po cenach jak na stacji, bo to ile zarobię jak coś zakombinuję i akcyza to idzie na zaskórniaki(prezenty dla dzieciaków). To samo dotyczy ziarna na siew, bo gdyby nie to to zysk byłby o wiele większy i tak przykładowo w 2015 roku owies liczony na szybko dawał ponad 1800 z ha, dopiero korekta na amortyzację(liczę koszt części i napraw, bo trudno amortyzować coś czego wartość przeważnie wyraża się wg tabliczki znamionowej pod pozycją waga netto), paliwo wg stacji, nasiona, browar i robocizna obcięły kilka stówek, ale i tak wyszedł kosmos, ten rok taki nie będzie, be cena niższa i plon mniejszy i jeszcze trochę towaru do sprzedania zostało, ale i tak wynik ekonomiczny zawsze musi być na plus.
Żniwa kukurydziane zakończone w poniedziałek poszło ostatnie 5,5 h plon 14 ton przy wilgotności 24-25% wychodzi w tym roku że kukurydza lepiej plonowała na słabszej ziemi niż gliniastej ziemi, pewnie lepsza przepuszczalność wody takie same odmiany.
Siał ktoś albo sieje kukurydzę Subito ? Bo mam propozycję za 465 zł/80000nasion?
ja siałem 3-krotnie
rozumiem że na kiszonkę siejesz bo na ziarno to za mało kolby w stosunku do masy
ja chyba płaciłem na wiosnę po 440
Strony Poprzednia 1 … 58 59 60 61 62 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo