1,181

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Laszek napisał/a:

Późno? Kukurydzy jeszcze od groma stoi na polach

u nas dawno wszystko posprzątane

1,182

U mnie po 340 netto i + 5 zł za każdy procent mniej od 30. Mam średnio 25-26 % i wydojność około 10 t z ha (rekord 13,5 t) Ale coś z tą ceną co pisze Pajej musi być. Byłem w skupie u osadkowskich to przyjechał gość patelnią aż z Przemyśla z mokrą qq.

1,183

scoda19 napisał/a:

Trzeba takich błędów nie popełniać po biznes się nie zamknie i można popłynąć.

z dopłat bede dokładał

Rolnik z powołania:-)

1,184

ja jutro jak nie będzie padać może zacznę kość bo cały czas pada

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

1,185

Pajej napisał/a:
scoda19 napisał/a:

z dopłat bede dokładał

Wiadomo trzeba koszty pokryć a czy to dopłaty to mało ważne u mnie jedne konto.Pajej lepiej 300 zarobić niż 300 dołożyć.

1,186

W moim przypadku dwa wcześniejsze sezony były na zero i minus ale teraz jest przynajmniej konkretny plon a to już połowa sukcesu. No i cena suchej też nie jest zła

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,187

W Kwidzynie w PZZ mokra 30% jest po 290zł/t netto.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

1,188

scoda19 napisał/a:
Pajej napisał/a:
scoda19 napisał/a:

z dopłat bede dokładał

Wiadomo trzeba koszty pokryć a czy to dopłaty to mało ważne u mnie jedne konto.Pajej lepiej 300 zarobić niż 300 dołożyć.

tylko jak buraki biora pola bez dopłat to potem nie maja z czego dołożyć

1,189

Ja jako naczelny burak biorę bez dopłat i w tym roku najgorszy ugór dał 550 zł zysku, co więcej, mam okazję łyknąć kilka kolejnych ha bez dopłat i na 99% się skuszę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,190

Pajej ,ja mam 22 ha dzierżaw bez dopłat i uwierz charytatywnie tego nie robię.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

1,191

pytanie kto ma wiecej z ha dochodu -właściciel czy dzierzawca??

1,192

Różnie, ale te nie ten watek na takie dyskusje.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

1,193

jack napisał/a:

pytanie kto ma wiecej z ha dochodu -właściciel czy dzierzawca??

dzierżawca smile u nas ma dopłatę +1000zł

1,194

Ja dzisiaj kosilem i wilgotność 24,5 A cena w wipaszu Koło 370netto Plus 8 za kazdy procent w dół wydajność jakieś 13ton z ha

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

1,195

Piękny wynik pozazdrościć! smile

1,196

MAREKPE napisał/a:

Ja jako naczelny burak biorę bez dopłat i w tym roku najgorszy ugór dał 550 zł zysku, co więcej, mam okazję łyknąć kilka kolejnych ha bez dopłat i na 99% się skuszę.

liczyłes amortyzacje i swoja prace?

1,197

Jasne i do tego cały spożyty przy tym browar, a paliwo liczę po cenach jak na stacji, bo to ile zarobię jak coś zakombinuję i akcyza to idzie na zaskórniaki(prezenty dla dzieciaków). To samo dotyczy ziarna na siew, bo gdyby nie to to zysk byłby o wiele większy i tak przykładowo w 2015 roku owies liczony na szybko dawał ponad 1800 z ha, dopiero korekta na amortyzację(liczę koszt części i napraw, bo trudno amortyzować coś czego wartość przeważnie wyraża się wg tabliczki znamionowej pod pozycją waga netto), paliwo wg stacji, nasiona, browar i robocizna obcięły kilka stówek, ale i tak wyszedł kosmos, ten rok taki nie będzie, be cena niższa i plon mniejszy i jeszcze trochę towaru do sprzedania zostało, ale i tak wynik ekonomiczny zawsze musi być na plus.

1,198

Żniwa kukurydziane zakończone w poniedziałek  poszło ostatnie 5,5 h plon 14 ton przy wilgotności 24-25% wychodzi w tym roku że kukurydza lepiej plonowała na słabszej ziemi niż gliniastej ziemi, pewnie lepsza przepuszczalność wody takie same odmiany.

1,199

Siał ktoś albo sieje kukurydzę Subito ? Bo mam propozycję za 465 zł/80000nasion?

1,200

ja siałem 3-krotnie
rozumiem że na kiszonkę siejesz bo na ziarno to za mało kolby w stosunku do masy

ja chyba płaciłem na wiosnę po 440