Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
najlepszy program do faktur to księgowy który ci wysyła e-mail faktóry
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
najlepszy program do faktur to księgowy który ci wysyła e-mail faktóry
o tak .. potwierdzam ale nie każdemu księgowemu sie chce.
http://www.dobreprogramy.pl/Faktóry-Exp … 12203.html
Robie w tym. Prosty intuicyjny i za free. Jak potrzeba na meila to na koniec robie drukowanoe do pdf i wysyłam go w załączniku.
Panowie jak tam zwolnienie z obowiązku posiadania kasy fiskalnej? zwolnienie jest do końca tego roku i dalej co ??? trzeba będzie kasę kupić.... ja nic nie słyszałem by mięli to zwolnienie przedłużyć....
kase fiskalną musisz mieć jeżeli twoimi klientami sa osoby indywidualne ale jeżeli współpracujesz z firmami im potrzebna faktura nie paragon więc nie musisz mieć kasy ..
a zwolnienie z kasy nie jest do 20 tysięcy?
zgadza sie. dokładniej to Zgodnie z przepisami ustawy o VAT podatnicy mają obowiązek stosowania kas rejestrujących przy sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. I o tych drugich najbardziej mi chodzi. 90% produktów roślinnych sprzedaje na rzecz rolników ryczałtowych. 20tyś limitu jakie dawało zwolnienie z kasy to dla mnie powoli za mało.
A o same kasy pytam bo żeby się nie okazało że 1 stycznia obudzimy się i będą nas ścigać za nie posiadanie tej kasy...
Pokazałem to żonie to jutro zapyta kumpele co jest typowo od Vat itd to będzie informacja pewna bez niedomówień
ok
Na razie nic oficjalnie nie wiadomo, jakieś projekty podobno są ale żadnych konkretów. Puki co bez zmian. Jak coś nowego wejdzie to dam znać
Chłopaki może ktoś podpowie coś ciekawego na ten temacik
Firmę mam na Vacie i dla potrzeb usług mogę kupić ciągnik a że teraz praktycznie większość ogłoszeń jest plus VAT to czy jak bym wzią maszynę za około 50tys to samego vatu trzeba 11.5 tys dołożyć to czy ja mogę się starać o zwrot Vatu ?? czy to nie realne ?
raczej tak,
Jeśli kupisz na patrzeby działalności to jak każdy srodek trwały mozesz rpzliczy, nie tylko vat, ale wartość jego mpzesz wrzucić w koszty uzyskania przychodu. Tak to dzialało i mam nadzieje że się nic nie zmienoło.
Dodatkowo Vat z paliwa i części.
Skoro kupisz na FV to możesz sobie później to odliczyć
Niekoniecznie. Można zakulpić coś co z charakterem firmy nie ma nic wspólnego. Jest to wyszczególnione jako zakjp na działalność pompcnoczą, lub w celu lokacji got9wki. Wtedy vat podlega rozloczeniu, oraz części podwyższające wartość ruchomości, natomiast wartość netto nie jest rozliczana. Przy sprzedaży płaci się do skarbówy vat od wartości dodanej, czyli różnicy między cemą zakupu a sprzedaży......
Tak ale miałem tu na myśli traktor o którym napisał Wojtas... A co śmieszne, brat jak już wcześniej bym na Vacie i kupił buty robocze, zawiózł papiery do księgowego a ten mu na to że nie przejdzie zwrot z butami, co innego jak by miał pracownika i te buty byłyby dla niego właśnie...
Tak ale miałem tu na myśli traktor o którym napisał Wojtas... A co śmieszne, brat jak już wcześniej bym na Vacie i kupił buty robocze, zawiózł papiery do księgowego a ten mu na to że nie przejdzie zwrot z butami, co innego jak by miał pracownika i te buty byłyby dla niego właśnie...
To jakiś lichy księgowy ja co roku kupuję buty robocze i odpisuje VAT A nawet od bezyny Do kosiarki do trawników
Może nie tyle księgowy co każdy urząd inaczej interpretuje przepisy
Może nie tyle księgowy co każdy urząd inaczej interpretuje przepisy
Tu trafiłeś w sedno, córka znajomej pracuje w rekontrolach mówi że więcej by zarobiła doradzając petentom US.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo