241

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

najlepszy program do faktur to księgowy który ci wysyła e-mail faktóry

242

o tak .. potwierdzam  ale nie każdemu księgowemu sie chce.

Leszek   dla kolegów'

243

http://www.dobreprogramy.pl/Faktóry-Exp … 12203.html
Robie w tym. Prosty intuicyjny i za free. Jak potrzeba na meila to na koniec robie drukowanoe do pdf i wysyłam go w załączniku.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

244

Panowie jak tam zwolnienie z obowiązku posiadania kasy fiskalnej? zwolnienie jest do końca tego roku i dalej co ??? trzeba będzie kasę kupić.... ja nic nie słyszałem by mięli to zwolnienie przedłużyć....

245

kase fiskalną musisz mieć jeżeli twoimi klientami sa osoby indywidualne ale jeżeli współpracujesz z firmami  im potrzebna faktura nie paragon więc nie musisz mieć kasy ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

246

a zwolnienie z kasy nie jest do 20 tysięcy?

247

zgadza sie. dokładniej to Zgodnie z przepisami ustawy o VAT podatnicy mają obowiązek stosowania kas rejestrujących przy sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. I o tych drugich najbardziej mi chodzi. 90% produktów roślinnych sprzedaje na rzecz rolników ryczałtowych. 20tyś limitu jakie dawało zwolnienie z kasy to dla mnie powoli za mało.
A o same kasy pytam bo żeby się nie okazało że 1 stycznia obudzimy się i będą nas ścigać za nie posiadanie tej kasy...

248

Pokazałem to żonie to jutro zapyta kumpele co jest typowo od Vat itd to będzie informacja pewna bez niedomówień

E 516 na części
Telefon 695 076 269

249

ok

250

Na razie nic oficjalnie nie wiadomo, jakieś projekty podobno są ale żadnych konkretów. Puki co bez zmian. Jak coś nowego wejdzie to dam znać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

251

Chłopaki może ktoś podpowie coś ciekawego na ten temacik
Firmę mam na Vacie  i  dla potrzeb usług mogę kupić ciągnik     a że teraz praktycznie większość ogłoszeń jest plus VAT to  czy jak bym wzią maszynę za około 50tys  to samego vatu trzeba 11.5 tys dołożyć  to czy ja mogę się starać o zwrot Vatu ?? czy  to nie realne ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

252

raczej tak,

mdw

253

Jeśli kupisz na patrzeby działalności to jak każdy srodek trwały mozesz rpzliczy, nie tylko vat, ale wartość jego mpzesz wrzucić w koszty uzyskania przychodu. Tak to dzialało i mam nadzieje że się nic nie zmienoło.

254

Dodatkowo Vat z paliwa i części.

255

Skoro kupisz na FV to możesz sobie później to odliczyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

256

Niekoniecznie. Można zakulpić coś co z charakterem firmy nie ma nic wspólnego. Jest to wyszczególnione jako zakjp na działalność pompcnoczą, lub w celu lokacji got9wki. Wtedy vat podlega rozloczeniu, oraz części podwyższające wartość ruchomości, natomiast wartość netto nie jest rozliczana. Przy sprzedaży płaci się do skarbówy vat od wartości dodanej, czyli różnicy między cemą zakupu a sprzedaży......

257 Ostatnio edytowany przez Laszek (2017-09-23 23:13:36)

Tak ale miałem tu na myśli traktor o którym napisał Wojtas... A co śmieszne, brat jak już wcześniej bym na Vacie i kupił buty robocze, zawiózł papiery do księgowego a ten mu na to że nie przejdzie zwrot z butami, co innego jak by miał pracownika i te buty byłyby dla niego właśnie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

258

Laszek napisał/a:

Tak ale miałem tu na myśli traktor o którym napisał Wojtas... A co śmieszne, brat jak już wcześniej bym na Vacie i kupił buty robocze, zawiózł papiery do księgowego a ten mu na to że nie przejdzie zwrot z butami, co innego jak by miał pracownika i te buty byłyby dla niego właśnie...

To jakiś lichy księgowy  ja co  roku kupuję buty robocze i odpisuje VAT A nawet od bezyny Do kosiarki do trawników

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

259

Może nie tyle księgowy co każdy urząd inaczej interpretuje przepisy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

260

Laszek napisał/a:

Może nie tyle księgowy co każdy urząd inaczej interpretuje przepisy

Tu trafiłeś w sedno, córka znajomej pracuje w rekontrolach mówi że więcej by zarobiła doradzając petentom US.