1

Temat: Auta osobowe Automat czy manual

Pytanie spostrzeżenia  itp wasze jako urzytkowników

co byście polecili ? nigdy nie miałem doczynienia z  automatem a widzę dużo tego dostępnego , wiecznie na manualnej skrzyni , 
Jesli automat  to w czym i czemu automat  a jeśli nie to czemu ?

auto będzie jeździło z przyczepką  i czasami lawetą

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Auta osobowe Automat czy manual

Jestem za automatem. Jeśli nie mówimy o jakimś drogim mercedesie to koszta naprawy będą podobne jak do dwumasy. Tak wychodzi w audi. Sam mam automat i na razie tylko wymiana oleju, i dobrze chodzi. Przyczepki staram się nie ciągać, ale jak trzeba to jadę i ładnie to daje sobie radę. Jeśli chodzi o zimę to może dziwnie, bo jak jest ślisko, dasz gazu to koła tracą przyczepność. Jak ujmiesz gazu to podbije bieg w górę i tak czasem śmiesznie się jedzie. Automat przy zakupie samochodu, ma szybko zrzucać biegi w dół, jak trzeba to o dwa w dół. Jak ciągniesz obroty to ma do końca prawie ciągnąć na jednym biegu, dopiero później jak już zbraknie obrotów, to podbić w górę. Jak przyspieszasz i później ujmiesz gazu powinien podbić bieg w górę, jak ma lekko. Wszystko powinno być dość szybko.
Jak skrzynia szarpie to nie oznacza od razu, że jest uszkodzona. Może być tylko mało oleju. Nie prawdą jest, że automatem wolniej się wyprzedza i wcześniej trzeba się przygotowywać. Jak automat sprawny to szybko ma zrzucić bieg. Oleje zmieniać, nie słuchać że nie zmienia się....
A i raz mi przewód padł od świecy to silnik chodził na 5garów, to automat świrował totalnie, bo silnik nie miał siły i nie zrzucał biegów jak należy. Ogólnie polecam, biorąc pod uwagę, że nie jest to takie drogie już.

3

Mój szef ma a6 c5 i są problemy, i mówi że jak mu przyjdzie robić skrzynie to sprzedaję bo szkoda kasy, mówi że jakby to był manuał to groszowe sprawy by były.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

4

Tiptronic....
Ogólnie żeby dwumasę zrobić to w a6 c5 to 3 tysiaki mało.

5

Uważam że automat to fajna rzecz ale nie w aucie które ma ciągnąć lawete . Automaty lubią się przegrzewać ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

6

myślę po subaru forester 2.0 turbo

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Sensodrive , co prawda małe samochody PSA to mają ale to genialna skrzynia mechaniczna sterowana elektrycznie .

8

wojtas napisał/a:

Jedyny Forester co nie spał z Brook'e  :dance:

9

co do automatu to mam już doswiadczenie i to z zepsutą oleje jak grzesiek pisze to podstawa i to na czas wraz z filtrami stara prosta skrzynia biegów jest dosć dobrą opcją ale fajnie jak ma tryb SPORT dużo ułatwia do przyczepki bym uważał ale jeśli ostroznie i z rozumem to ciagaj ale spokojnie sam teraz chcę kupić auto z automatem i chcę aby to znowu była Audi A4 B5 tylko teraz juz wiem jak skrzynie sprawdzić i co ma być w niej nie tak a reszta tak jak grzesiek pisał

Nie ma to jak FORTSCHRITT

10

Automat. Najlepsze co może być. Jeżeli w instrukcji napisane zmiana oleju i filtra co 10tys km to mus tak robić. A u nas auto z niemiec 10 lat  na liczniku u nas 160tys za granicą miało 460tys ostatnią wymianę miło 100tys km temu. I potem złe opinie o automacie.

11 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-12-27 21:14:57)

Grzegorz89 napisał/a:
wojtas napisał/a:

Jedyny Forester co nie spał z Brook'e  :dance:

BUahahahahahha :beer:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

12

no i to samo jak jak sie pali kapcie zrywa koła rusza z piskami to samo sie dzieje

Nie ma to jak FORTSCHRITT

13

tiptronic w automacie używa się 2 razy. Pierwszy podczas kupna auta, aby sprawdzić czy działa. Drugi i ostatni aby pokazać kumplom i się pobawić.

gg 5118068

14

Automat z dużym mocnym silnikiem jak najbardziej tak. Jedynie bezstopniowe automaty są kiepskie bo sypią się szybko ale ogólny zamysł konstrukcji dobry

15

Jeśli automat to tylko skrzynia mechaniczna sterowana elektronicznie.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

16

tez mi te subaru sie podoba ponoć mało awaryjne.

mdw

Jeśli ma ciągać przyczepkie to tylko auto z automatem, ja osobiści mam kie sorento 3,5 v6 z automatem bardzo prostym 4 biegowym i super sprawa do samej jazdy jak i do ciągania przyczepy, nie meczy się tak silnika, kiedy chce to bieg obniży jak mu za ciężko, jak chcesz wyprzedzić to pedał w podłogie i idze.

18

Kupiłem Forestera  w zwykłej skrzyni i jak na razie jeździ  więc nie jest źle ,,,  szukałem w miarę tanio  bo wesele za  7 miesięcy a to jednak kasy pochłonie więc auto nie takie już ważne ... następne może i automat się wypróbuje

19

Wojtek czyzby twoje wesele??

mdw

20

Tak  gdzieś tu o tym pisałem Sierpień  tego roku dokładniej 26 sierpnia