321

Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

matko bosko, no faktycznie czeka cie dłubanie. Koszty wielkie nie będą ale wybebeszyć to wszystko... Robisz sam czy zlecasz mechasowi? Myślę że jak silnik i skrzynia jest choć w miarę to bym naprawiał a jak będzie wizja robienia silnika i skrzyni to bym podziękował.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

322

Właśnie nie wiem.. Znajomy robił część robót w nim i wie co i jak to myślę że trzeba będzie do niego zagonić i będzie spokój... sami tylko blacharkę zrobimy i odświeżymy w końcu... Silnik po kapitalce chodzi super ale skrzynia wolna ale jakoś jeździ... tylko jakies nie pokojące dzwięki wychodzą ze skrzyni pośredniej jak by łożysko któreś chrupie hmm

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

323

Karol jak tyle do roboty w tej 12 to wolałbym to sprzedać jak jest a to co miałbyś włożyć w remont to dołożyć do czegoś lepszego.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

324

jak to czytam to  nie wiem czy twój ojciec jest głupi czy zakochany w tym sprzęcie ...  bez urazy ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

325

Nie no rozumiem każdy po swojemu myśli... Po prostu " oszczędność " tylko ta oszczędność bokiem wychodzi hmm Niestety.... Przed szukalismy tez rożne różniste ciągniki... Ogladalismy Case 845 xl z turem... No ładny był i nie stary tak... Opony tył oryginał a przednie zmienione ale stan ogółem bdb. Się przejechałem no o wszystko fajnie... Tata pogadal z handlarzem i coś zaczęli mówić o Case ze tryb jakiś do 51xx kosztuje 1.xxx zł.... No i tacie się odechciało Case.... Później sąsiad ściągnął Jaśka 4240s... No ładny bysio. Oryginał opony wszystkie ale słabe już trochę ale dało by się jeszcze na nich robić... Do tego bliźniaki na wszystkie kola ( Niemiec miał ale nie używał ) przedni tuz i tur... Szkoda ze bez womu bo fajny zestaw byłby... Silniczek no ładnie chodzil... Nie dymił po rozgrzaniu sprawdzalem czy nie ma przdmuchow z korka wlewu oleju... Hydraulika sprawna tylko do poprawek wizualnych... I ten był jak dla nas za 38 tyś... Tacie się spodobał bo pojezdzil nim trochę.... Ale i tak wyszło że odechciało mu się bo ktoś powiedział że pompa hydrauliczna kosztuje 10 tyś.... I koniec.... Było jeszcze parę oglądanych ale dalej to samo.... A jak wyszło ze jest do kupna 12 to już inna rozmowa..... Taka to historia kupna ciągników....

+33 / -0 (chyba wink)

326

To do każdego zachodniaka prawie takie ceny....

327

MAm znajomego co podobnie myśli  i tylko C385 i 1224  a 16245 jak by miał to cud nad cudami ...   obrabia 40  oficjalnie  i z niczym prawie nie zdąża ... praktycznie co roku coś grzebie jak nie w jednym to w drugim skrzynia most  silnik a to mu przedni wrwało z ramy (wyjechał razem ze śrubami )  itp ... a nie kupi zachodniego bo to remont drogi ... wrr głupie myslenie ...  to czemu jezdiz innym autem a nie Polonezem ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

328

ma ciężkie ursusy i nie nadążą z 40 hektarami ? chyba że 3 razy tyle nieoficjalnie. Pamiętam że kiedyś przez 2 sezony obrabialiśmy 35 hektarów mając tylko c-360 i to bez żadnej spiny się robiło.

gg 5118068

329

Dokładnie, w sąsiedniej wiosce też mieli 1224 i nie mało nimi obrabiali, sprzęty chodziły jak trzeba a sprzedali je tylko dlatego unia dołożyła i w ich miejsce nowe JD. Wiadomo duże ursusy to komfortu zbytnio nie oferują ale jak raz konkretnie zrobione to też pochodzą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Mając 12 i solidny pług i agregat uprawowo siewny to jakby się uparł to i w niecałe 2 tygodnie ma poorane i posiane. Ciągnik tej klasy kosztuje albo koło 20 tys jak trup albo jak troche odpicowany to koło 30. Zachodni za 30 tys to nadaje się do huty. Chyba to nie jest wielki wysiłek pojeździć 2 tygodnie w starym ursusie? No chyba że ktoś ma glinę i stary ursus ledwo dupę ciągnie z pługiem.

331

Ja 110 ha narazie z palcem w nosie ursusem 1634 i forsiem nie powiem ze jeszcze cos by sie nie przydało w zapasie narazie to o kombajnie bardziej myślimy

332

Gdyby sprzedawać ursusy serii ciężkiej pod jakąś zachodnią marką miał by lepsza opinię w niewielkim stopniu było by to spowodowane "zachodni to lepszy". Za to dużo osób które nie powinny mieć w ręku jakiejkolwiek maszyny zrezygnowało by z jego zakupu. To głownie użytkownicy którym każdy ciągnik szybko wysiada "kupię ursusa przynajmniej części będą tanie a naprawi mi szwagier co widział jak u jego sąsiada mechanik naprawiał" winni są tej opinii. Wiadomo że chociażby przez zastosowane materiały nie będzie tak trwały jak markowy zachodni.
W PGR w Wiosce (taka miejscowość niedaleko mnie) mieli 1014, 1604, 1634 oraz 385+tur i dawali radę obrobić 500ha jeszcze 3 lata temu
U jednego znajomego 914 zakupione za 13tyś otrzymało remont za 18tyś i przez 5 lat  wymienił tarczę sprzęgłową krzyżak wom i mikropompkę a ciągnik chodził u niego w firmie codziennie po parę godzin
ale znam też ludzi co zdziwieni że ciągnik pod górki bez napędu idzie (bo oleju już tylko na dnie zostało) skręcić kierownicą się nie da bez użycia dwóch rąk i zaparcia o drzwi nogą (bo jaki olej był w bańce taki wlałem) a wymianę wszystkich końcówek wtryskiwaczy czy kilku łożysk na raz uważają za zbytnią rozrzutność

333

Obok mnie 700 ha orkę robi jeden John a Claas sieje i robi po ściernisku do tego dwa małe do siania nawozu i oprysku i spoko starcza ważne aby sprzęt dopasować do ha a ilość sztuk nie znaczy o efektywnym wykorzystaniu może efektownie wygląda jak 20 sztuk stoi.

334

Kto jak chce ale ja obrabialem pola sam i pomału dawałem rade tylko w Chlewie Nie siedziałem po pól dnia tylko nakarmie i wio w pole... Teraz tak nie wychodzi.... Mógłbym i smalic na pole tylko Nie wytrzymał tego długo... I wolałem sam w polu robić bo przynajmniej dokładniej robię bo staram się żeby było jak najlepiej i jakoś to wyglądało...Za to parę maszynek trzeba zmienić i tyle.... Pomału ale do przodu..

+33 / -0 (chyba wink)

335

My do niedawna jeszcze 30ha ornego i 15ha łąk obrabialiśmy tylko Ursusami 902 i 330, jak były orki i siewy to jeździliśmy na zmianę jeden 7-15 a drugi 17-1 i też się dawało radę ale było męczące. Jak jeszcze pogoda nie rozpieszczała było ciężko. Jeśli Karol ma robić sam w polu, to sprzęt musi być konkretny.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

336

andre902 napisał/a:

Jeśli Karol ma robić sam w polu, to sprzęt musi być konkretny.

Dokladnie smile wole sam bo przynajmniej wiem ze będzie zrobione dobrze..
Jak czasami widze jak poprzeczniak nie doorany jest do końca i bruzdy od zaczynania orki są to normalnie :gun: :play:

+33 / -0 (chyba wink)

337

Właśnie cały czas miałem na uwadze to że jak masz 100ha obracac sam to musisz mieć czym robić bo ursus się do tego nie nadaje żaden !!!!!  albo ma ktoś jakieś odmienne zdanie to niech  robi  widocznie mój organizm za słaby a ból kręgosłupa i reszty  to tylko mnie dotyczy ...   jak bym miał cień możliwości  obrabiał bym 100 ha i wiedział to co teraz wiem to jedyny ursus na moim podwórku  by był C330   i na tym zakończył ... żadna 16stka  albo inne ustrojstwo nie miało by bytu ...  bo to ciągnik wielki  z brakiem  jakiego kolwiek składu konstrukcyjnego ....  Konstruktor jak to robił to co zobaczył na półce to wsadził i powiedział Cud ... 

a mowa że mając 100ha i 12 na podwórku  to można spokojnie obrobić to  jak ktoś ma dużo czasu i nerwów  oraz zdrowy kręgosłup i parę innych pierdół niech robi ...  ja mu nie wróg

Ale chłopak młody tak samo jak  paru innych na tym forum chcących obrabiać to co kochają czy lubią to niech to robią z werwą  i na starość niech  będą zadowolenia a nie siedzą z laską  przed tv i patrzą przez ono  bo chodzić nie będą mogli ...  patrzcie na wygodę i praktyczność maszyny a nie taniość i że jak się dobrze zrobi to się długo ma ...

338

Dobrze mowi.polac mu:-)

339

Fakt młodzi teraz troszku delikatniejsi wink

340

Masz racje starsi ludzie to maja pary jeszcze jak ma byc... Chcociaz sam mysle ze nie jestem taki delikatny wink Ale moj tata mowi zeby jakiego mlodego wziasc do widel i rwac slome do mlucenia to pewnie do obiadu by spuchł wink

+33 / -0 (chyba wink)