401

Odp: Hodowla bydła miesnego

Elektroniczną wagą właśnie najlepsze przekręty można robić,  unas nawet z wrażeniem całego auta kombinują bo zakładają na aucie zbiornik 1000 litrów z wodą i czasem przypadkowo podczas jechała drugi raz na wagę zbiornik w dziwny sposób robi się pusty...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

402

Przecież ta woda to z klimatyzacji mu ciekła po drodze, a nie z tego zbiornika 1000 litrów.

403

a ja dalej twierdzę, że wolę utrzymywać 2 krowy i od nich sprzedać odsadka jak utrzymywać jednego byka. 2 krowy z cielakami zjedzą tyle co byk ale może to być byle co i są mniej problemowe w utrzymaniu, byk aby przyrastał musi dostać konkretnego żarcia w koryto. Przed świętami sprzedawałem odsadki (8-9 miesięcy) byczki 2500, jałówki 2200 od sztuki. Bez ważenia, bez targowania. W większości LM i kilka sztuk Sim.

gg 5118068

404

Zorak a nie musisz zdajać krów jak przy nich stoją cielaki?

405

zorak napisał/a:

a ja dalej twierdzę, że wolę utrzymywać 2 krowy i od nich sprzedać odsadka jak utrzymywać jednego byka. 2 krowy z cielakami zjedzą tyle co byk ale może to być byle co i są mniej problemowe w utrzymaniu, byk aby przyrastał musi dostać konkretnego żarcia w koryto. Przed świętami sprzedawałem odsadki (8-9 miesięcy) byczki 2500, jałówki 2200 od sztuki. Bez ważenia, bez targowania. W większości LM i kilka sztuk Sim.

jak masz pastwiska to sie zgodze

Rolnik z powołania:-)

406

pastwiska to podstawa i najlepiej blisko gospodarstwa.
Nie zdajam, cielaki dają radę. Poza tym mięsne nie dają dużo mleka - aby wykarmić cielę, a jak mam sztukę która wiem że daje dużo mleka to dokupuję cielaka i karmi 2 sztuki. Rozdzielenie odsadków od mamek robię tak: odłączam cielaki i przez kilka dni raz dziennie wpuszczam do krów aby zdoiły mleko, później co 2 dni i po kilku takich akcjach zabieram całkiem. Można zabrać od razu ale mój sposób jest mniej stresujący dla cieląt a i krowy lepiej się zasuszają.

gg 5118068

407

Dobre Dobre... Ja też będe coś podobnego robił a krowy które są chore pójdą pod cielaki no i coś trzeba będzie kupić pare sztuk typowo mięsnych..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

408

kupić czystą rasę to spory wydatek i jeśli czysta rasa to z myślą o sprzedaży materiału hodowlanego. Pamiętam jak wpadła mi myśl do głowy aby zacząć kombinować z mamkami a było to ponad 10 lat temu, już dokładnie nie pamiętam. Krowy dojne rodziców zacielałem nasieniem LM. Zostawiłem z tych wycieleń kilka jałówek i od nich w tej chwili mam całe stado. Najmłodsze pokolenie mogło by już mieć żółte papiery ale puki co nie są mi potrzebne.

gg 5118068

Liczyłeś mniej więcej koszt utrzymania mamki na rok? Ja w tym roku sprzedałem wszystkie byczki jako odsady. Zostało mi 15 starszych co pójdzie w tym roku na ciężkiego i kto wie czy nie zostanę właśnie przy odsadach.

410 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-01-10 08:35:20)

nie liczyłem tzn nawet nie próbowałem bo nie wiem jak się za to zabrać i chyba jest to nie policzalne, a przynajmniej nie dokładnie. Ale też mam zostawione trochę do opasu to mam porównanie. Nie mówię że wszędzie ale u mnie bardziej opłacalna jest sprzedaż odsadków. A i jeszcze jest to zależne od roku bo jeśli nie uda mi się sprzedać za dobre pieniądze to logiczne jest aby zostawić do opasu.

gg 5118068

411

To jak to jest że ci co kupują do opasu np. od ciebie ,to dokłada do interesu ?
Raczej nie , to podobnie jak z trzodą jedni produkują prosiaka  a inni tucznika .
Ja puki co to się cieszę że zmieniłem profil z trzody na bydło kilka lat temu .

412 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-01-10 09:29:48)

na pewno nie dokłada a odbiorce mam z wielkopolski i przyjeżdża kilkaset km. Tak jak piszesz, jeden produkuje to drugi tamto. Ja daję mu idealny produkt do dalszego opasu. W moich gospodarstwie sprzedaż odsadków jest bardziej opłacalna z uwagi na mniejsze koszty utrzymania krów dzięki dużej ilości pastwisk przy gospodarstwie, a i siana mam pod dostatkiem co przekłada się na tanie żywienie.
koseś z tego co kojarzę to kupujesz małe cielaki i odchowujesz a np ten co u mnie bierze to kupuje tylko odsady bo twierdzi że lepiej mu się opłaca: ma już odchowaną sztukę, nie musi odpajać, szybszy obrót pieniędzy bo opasa ok roku czasu. Jak jest u Ciebie ? kupujesz też odsady ?

gg 5118068

413

i nadal nie mam danych optrzebnych do dyskusji, a chciałbym troche kolege zgasic bo on jest pełen "genialnych" pomysłów

414

jest pełen pomysłów czyli chce zaczynać od zera i budować całe zaplecze czyli maszyny, pasza, materiał do opasu, przystosowanie budynków (o ile są) ? nie decydował bym się.
A danych, nawet przybliżonych raczej nikt nie poda bo się nie da. O ile można wyliczyć koszty paliwa, nawozów, opryski, sznurki, folia - ogólnie zakupy to jest kupa rzeczy których przynajmniej ja nie potrafię policzyć. Najważniejsza kwestia - ile sztuk ? bo przy 5 ciężko w ogóle mówić o jakiejś kasie, przy 50 ok można rozmawiać. Im więcej tym lepiej, jak z wszystkim

gg 5118068

415

Ja tez twierdzę, ze skórka nie warta wyprawki, on chciałby na bogato czyli ok 40-50 bysi w 2 grupach wiekowych, ale chce kogoś zatrudnić do chodzenia przy nich, a moim zdaniem to zje cały zarobek

416

Pajej to kolega chce być biznesmenem, w takim razie powiedz mu że pierwszy milion trzeba ukraść wink

417

wiesz on pracuje w warszawce a gospodarstwem tylko zarządza

418

Jak ktoś na początek już mówi o pracowniku to powodzenia... Znam taki przypadek bardzo dobrze...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

419

Kiedyś liczyłem to wychodziło mi średnio, że jeden dzień pobytu bydlaka w mojej oborze kosztuje ok 6zł
Koszt ten obejmuje wyżywienie po cenach takich w jakich jestem w stanie sprzedać to detalicznie + robocizna + jakieś drobne na koszty ogólnogospodarcze.
Koszt zakupu odsada 2500
rok opasania 365x6=2190
Razem                     4690
Wartość sprzedaży  700 x 8 = 5600
Zysk netto   5600-4690=910
Tyle średnio da się uklepać w teorii, a że praktyka pokazuje różne sytuacje to miałem sztuki co dały zarobić 1500 a i takie do których dołożyłem 1200. Jałówki za 2200 to bym nie wziął jak by mi ktoś ją do obory przyprowadził, uwiązał i obiecał, że będzie pomagał przy niej chodzić i oprzątać bo
zakup           2200
rok opasania 2190
razem           4390
sprzedaż 6.5 x600 = 3900
wynik -490 nie zachęca do niczego
To są moje kalkulacje dla wyliczania sytuacji czy mi się opłaca coś wziąć czy nie.
No i jeszcze do tego osławione dotacje 250 zł

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Znajomy brał ode mnie odsady. Teraz ma coś koło 100 byków. Rasy dowolne od hf do mieszańców z bbb. Trzyma do 30 miechów. Niektóre wyciągają koło tony. Twierdzi że jakby miał z kupnego odsada sprzedać byka w wadze 700kg to by dołożył do niego. Z opasania mleczaków takich po 80-100 kg zrezygnował bo miał za dużo upadków. Ja w tym roku sprzedałem odsady pierwszy raz bo nie mam miejsca pod wiatami. 15 herefordów chodzi na pastwisku bez wiaty i nic gorzej nie wyglądają jak te w wiacie. W żniwa pójdą na rzeź to okaże się jak to się sprawdza. Mnie cały czas interesuje bezpośrednia sprzedaż miesa. Na wołowinę z hereforda/angusa jest boom bo steki i burgery staja się modne.