101

Odp: premia dla młodych rolników

A co brałeś?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

102

Można w tym rozdaniu kupować używki?
Co kupić. zależy ile hektarów uzbierasz.
Bo jak uzbierasz 20 i powiedzmy że Ci starczy punków to max 90KM możesz kupić.

Jak uzbierasz mało to maszyny będą małe.... obrotówka 2x45? Opryskiwacz 400l?
https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/plik … 4-2020.pdf

103

Karol jakie maszyny chcesz kupić?

104

Kosiarka zgrabiarka to na pewno.... Resztą trzeba się zastanowić czy używane czy nowe...

+33 / -0 (chyba wink)

105

Głęboko bym się zastanowił czy kupić kilka nowych maszyn które będą użytkowane po kilka godzin rocznie  i stary ciągnik który z tymi wszystkimi maszynami oraz maszynami które już masz będzie robił kilkaset godzin rocznie .
Czy zrobić odwrotnie .

106 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-01-11 21:08:23)

No wlasnie nie wiem sad Bo np kosic trawe 1.8m a kosic 2.8m to już różnica raczej tu chodzi o czas bo 1.8m nie zrobię tyle co 2.8m nawet lepszym ciagnikiem. Tzn zrobić można tylko z tej kosiarki nic nie zostanie big_smile
Tak samo rozrzutnik myślę ze lepiej kupić forszajka czy jakiś inny niż nowy bo to 2x w sezonie robi tylko... A już takim większym będzie lżej bo co wozić 4.5t tydzień to wielkim przez 2 dni wywioze...

Czekam na wasze sugestie jak postąpić...

+33 / -0 (chyba wink)

107

Karol323 napisał/a:

A co brałeś?

Miałem wpisane talerzówke i wloke z mandamu i to kupiłem. Siewnik i dmuchawe jeszcze miałem to kupiłem siewnik tylko ze zamiast nowego to używany a zamiast dmuchawy to kupiłem gruber przyczepę i kombajn do buraków .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

108

Dało się używane kupić? Coś słyszałem ze z używanych tez można brać ale dokładnie nie pamiętam juz

+33 / -0 (chyba wink)

109

Ja na młodego rolnika wziąłem nowy traktor i nie żałuje. Kolejny raz zrobił bym tak samo. Bierz jakiegoś farmtraka, chłopaki tu na forum mają i chwalą sobie. A jak kasy coś nazbierasz to co roku jakąś maszynę wymienisz. Co do tych maszyn zielonkowych to używane zachodnie mogą okazać się lepsze jak nowe polskie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ja za premię kupiłem bydło. Kasa za free to pozwoliłem sobie na najwyższą półkę. Za buhaja i 8 jałowic dałem 80 tys. I teraz mam elitę. Sam za swoje bym sobie nigdy nie pozwolił na taką genetyke. Do 25 stycznia muszę jakąś ankietę wysłać i wymogi crossa i mam premię rozliczoną.

111

I to jest biznesowe podejście do rolnictwa !

112

No i nie wiem. Trzeba pomyśleć smile

+33 / -0 (chyba wink)

113

Karol z młodym nie jest tak łatwo. Wiem bo mam przyznaną premie z poprzedniego rozdania. Musisz mieć 70% średniej krajowej swoją ziemie, a resztę mogą być dzierżawy.  Ciśnij rodziców o przepisanie 7 ha i jakoś pójdzie 100 tyś drogą nie chodzi.

114

Aa no fakt... To juz po wszystkim. Pa pa MR

+33 / -0 (chyba wink)

115

Wrócę do tego nieszczesnego tematu... Dziś byłem u kobietki i podliczyla na szybkiego punkty i wyszło 14.5 pkt ( min 12pkt ) i to w dodatku bez liczonej ziemi... Wiec nie jest źle ... Teraz sprawa ojców... Ja powiedziałem ze za wszystko zapłacę tzn opisy, biznes plan itp.... No i chodzi o te dobre 8ha ziemi żebym miał na własność. Czyli z 50ha ojców - 8ha dla mnie wiec zostaje dla nich 42ha i oni mogą dalej gospodarzyc i itp tak? Bo tu już nie będę pisał co za rozumy są w domu ale wtedy przechodze na własny krus jako rolnik i wtedy będę miał co swoje a ojcy swoje?

+33 / -0 (chyba wink)

116

szkoda przedupczyc jak bys mial mozliwosc wziaść

mdw

117

Jak Ci przepiszą rodzice ziemię , darują to bedziesz w krusie jeśli nie pracujesz gdzieś indziej nie masz umowy o pracę itd

Sprzedam U-4514

118

Dziś się dowiedziałem że w sąsiedniej wiosce chłopak kupił za tą premię nowego C-385 z turem, gospodarstwo małe 14 ha dorabia razem z ojcem murarką jakimiś remontami, dogadują się.

119 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-01-24 06:25:24)

No to przynajmniej ludzie są normalni. A tu chodzi o pieniądze jak zwykle bo mamusia myśli ze jak ja wezmę te 100 tyś to będę dniami leżał i nic nie robił... Tylko te pieniądze trzeba wydać ! A nie przebimbać na fiu bździu...I tylko ciągle z czego oni będą żyć jak ja gospodarkę im " zabiore " a oni maja jeszcze tyle lat do emerytury i pieniędzy nie będą mieli.... Kogo znam to wzięli Młodego i gospodarstwo podzielili ze ojcy prowadzą tez a ze jak mało pkt ktoś miał to wszystko prsepisywali i ktoś brał ojców na siebie do Krusu a kasą się dzielili.... Tylko jak to ja słyszałem u mnie " a jeszcze czego z tobą się dzielić pieniędzmi " .... Po prostu mi się wydaje ze te 8ha ich nie zrujnuje i będą mogli zarabiać swoje ukochane marne pieniadze dalej....

+33 / -0 (chyba wink)

120

Karol już od dłuższego czasu czytam twoje wypowiedzi odnośnie rodziców a zwłaszcza Mamy . Nie zrozum mnie źle, ale czy Ty jesteś Adoptowany ???
Bo rodzice są od tego aby pomagać dzieciom, nawet jeśli nie raz na to nie zasługują !
A twoi rodzice chyba idą w przeciwnym kierunku ........