Odp: premia dla młodych rolników
A co brałeś?
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A co brałeś?
Można w tym rozdaniu kupować używki?
Co kupić. zależy ile hektarów uzbierasz.
Bo jak uzbierasz 20 i powiedzmy że Ci starczy punków to max 90KM możesz kupić.
Jak uzbierasz mało to maszyny będą małe.... obrotówka 2x45? Opryskiwacz 400l?
https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/plik … 4-2020.pdf
Karol jakie maszyny chcesz kupić?
Kosiarka zgrabiarka to na pewno.... Resztą trzeba się zastanowić czy używane czy nowe...
Głęboko bym się zastanowił czy kupić kilka nowych maszyn które będą użytkowane po kilka godzin rocznie i stary ciągnik który z tymi wszystkimi maszynami oraz maszynami które już masz będzie robił kilkaset godzin rocznie .
Czy zrobić odwrotnie .
No wlasnie nie wiem Bo np kosic trawe 1.8m a kosic 2.8m to już różnica raczej tu chodzi o czas bo 1.8m nie zrobię tyle co 2.8m nawet lepszym ciagnikiem. Tzn zrobić można tylko z tej kosiarki nic nie zostanie
Tak samo rozrzutnik myślę ze lepiej kupić forszajka czy jakiś inny niż nowy bo to 2x w sezonie robi tylko... A już takim większym będzie lżej bo co wozić 4.5t tydzień to wielkim przez 2 dni wywioze...
Czekam na wasze sugestie jak postąpić...
A co brałeś?
Miałem wpisane talerzówke i wloke z mandamu i to kupiłem. Siewnik i dmuchawe jeszcze miałem to kupiłem siewnik tylko ze zamiast nowego to używany a zamiast dmuchawy to kupiłem gruber przyczepę i kombajn do buraków .
Dało się używane kupić? Coś słyszałem ze z używanych tez można brać ale dokładnie nie pamiętam juz
Ja na młodego rolnika wziąłem nowy traktor i nie żałuje. Kolejny raz zrobił bym tak samo. Bierz jakiegoś farmtraka, chłopaki tu na forum mają i chwalą sobie. A jak kasy coś nazbierasz to co roku jakąś maszynę wymienisz. Co do tych maszyn zielonkowych to używane zachodnie mogą okazać się lepsze jak nowe polskie...
Ja za premię kupiłem bydło. Kasa za free to pozwoliłem sobie na najwyższą półkę. Za buhaja i 8 jałowic dałem 80 tys. I teraz mam elitę. Sam za swoje bym sobie nigdy nie pozwolił na taką genetyke. Do 25 stycznia muszę jakąś ankietę wysłać i wymogi crossa i mam premię rozliczoną.
I to jest biznesowe podejście do rolnictwa !
No i nie wiem. Trzeba pomyśleć
Karol z młodym nie jest tak łatwo. Wiem bo mam przyznaną premie z poprzedniego rozdania. Musisz mieć 70% średniej krajowej swoją ziemie, a resztę mogą być dzierżawy. Ciśnij rodziców o przepisanie 7 ha i jakoś pójdzie 100 tyś drogą nie chodzi.
Aa no fakt... To juz po wszystkim. Pa pa MR
Wrócę do tego nieszczesnego tematu... Dziś byłem u kobietki i podliczyla na szybkiego punkty i wyszło 14.5 pkt ( min 12pkt ) i to w dodatku bez liczonej ziemi... Wiec nie jest źle ... Teraz sprawa ojców... Ja powiedziałem ze za wszystko zapłacę tzn opisy, biznes plan itp.... No i chodzi o te dobre 8ha ziemi żebym miał na własność. Czyli z 50ha ojców - 8ha dla mnie wiec zostaje dla nich 42ha i oni mogą dalej gospodarzyc i itp tak? Bo tu już nie będę pisał co za rozumy są w domu ale wtedy przechodze na własny krus jako rolnik i wtedy będę miał co swoje a ojcy swoje?
szkoda przedupczyc jak bys mial mozliwosc wziaść
Jak Ci przepiszą rodzice ziemię , darują to bedziesz w krusie jeśli nie pracujesz gdzieś indziej nie masz umowy o pracę itd
Dziś się dowiedziałem że w sąsiedniej wiosce chłopak kupił za tą premię nowego C-385 z turem, gospodarstwo małe 14 ha dorabia razem z ojcem murarką jakimiś remontami, dogadują się.
No to przynajmniej ludzie są normalni. A tu chodzi o pieniądze jak zwykle bo mamusia myśli ze jak ja wezmę te 100 tyś to będę dniami leżał i nic nie robił... Tylko te pieniądze trzeba wydać ! A nie przebimbać na fiu bździu...I tylko ciągle z czego oni będą żyć jak ja gospodarkę im " zabiore " a oni maja jeszcze tyle lat do emerytury i pieniędzy nie będą mieli.... Kogo znam to wzięli Młodego i gospodarstwo podzielili ze ojcy prowadzą tez a ze jak mało pkt ktoś miał to wszystko prsepisywali i ktoś brał ojców na siebie do Krusu a kasą się dzielili.... Tylko jak to ja słyszałem u mnie " a jeszcze czego z tobą się dzielić pieniędzmi " .... Po prostu mi się wydaje ze te 8ha ich nie zrujnuje i będą mogli zarabiać swoje ukochane marne pieniadze dalej....
Karol już od dłuższego czasu czytam twoje wypowiedzi odnośnie rodziców a zwłaszcza Mamy . Nie zrozum mnie źle, ale czy Ty jesteś Adoptowany ???
Bo rodzice są od tego aby pomagać dzieciom, nawet jeśli nie raz na to nie zasługują !
A twoi rodzice chyba idą w przeciwnym kierunku ........
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo