Temat: KRUS a inna robota...
Czołem Pany!
mam kilka pytań jednak najpierw pokrótce opiszę sytuację...
mam uprawnienia inseminatora i mam zamiar pozamiatać konkurencję w okolicy :gun: /żart
byłem w KRUSie zapytać się jak to jest z ubezpieczeniem i dopadły mnie smutne wieści. Mianowicie aby parać się "poza rolniczą" działalnością- a inseminacja zwierząt to coś zuuupełnie innego grrr.... muszę być ubezpieczony w KRUS minimum 3 lata wstecz, oraz muszę zapłacić podwójną składkę. dodam że jestem VATowcem i z opodatkowaniem nie ma problemu. Ale!
przejąłem gospodarstwo rok temu...
płacona podwójna składka wcale nie oznacza podwójnego świadczenia- to jest sprawiedliwość!
jeżeli przekroczę podatku 2634zł rocznie za co zaświadczenie da US to automatycznie wywalają mnie z KRUS...
Panowie podatki muszą być normalna sprawa ubezpieczenie musi być normalna sprawa tylko dlaczego jak ktoś chce poprawić swój byt i z chęcią odprowadzić od tego podatek to dostaje kopa wojskowym buciorem między oczy?
Czy ktoś wie co będzie jeżeli mimo wszystko zabiorę się za tę robotę tak na dziko płacąc podatki albo nie płacą i wcale nie zgłaszając działalności w US i KRUS.
jakie konsekwencje nałoży na mnie krus? bo wolę być cały czas rolnikiem bo ta robota inseminatora to uzupełnienie a nie prymarna praca.
czy można opłacić składkę na 3 lata do przodu- wiem że fantazjuję ale chcę zaspokoić ciękawość i co na taką zagrywkę powiedział by KRUS...
a jak wygląda sprawa z usługą kombajnem, prasą u sąsiada?
mam na plecach PROW i jak wykopią mnie z KRUS jestem ugotowany :nooo:
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]