141

Odp: premia dla młodych rolników

Andrzej gdzie ty odnajdujesz takie rzeczy , to już chyba głębiej niż dno .....

142 Ostatnio edytowany przez androl (2017-01-25 16:17:08)

dno ??? wink słucham tej piosenki ostatnio w aucie, żona niedawno kupiła płytę składanka piosenek disco polo :dance:
Tomek nie chciej żebym Ci zaserwował braci figo fagot bo będzie :walka: big_smile

143

Karol rodziców masz młodych to z jednej strony trochę można ich zrozumieć, ale z drugiej u nas niewielu chce przejmować rozwinięte gospodarstwa z produkcją roślinną a co dopiero z hodowlą mleczną...

144

Ja na pewno nie będę na siłę próbował zostawić syna na gospodarstwie. Zwłaszcza że niezbyt przyszłościowe.

145

Andrzeju nie pocieszaj.... u mnie tak samo przyszłościowe, dlatego nie pcham się w potężne kredyty, a robię żeby coś zrobić, trochę ładu wokół siebie i przeżyć...

146

Ja mam nadzieję dociągnąć z tym swoim skansenem do emerytury. Dzieci nie będę w to pchał, w sumie tylko najmłodszy już wchodzi w grę.

147

Powiem CI szczerze, że obserwuję Twoją osobę odkąd się zarejestrowałeś, i wiele razy podziwiam. Myślisz bardzo racjonalnie i rozsądnie. Szczególnie, że to nie są proste sprawy...

148

To co ja mam powiedzieć....... w domu sam babiniec .
Ale jeszcze 20lat trzeba pracować, a potem jak nikt nie będzie chciał gospodarzyc to sprzedam i będę wypoczywać...

149

No ja wiem, właśnie o to chodzi, żeby nie przywiązywać się do tego co się robi. Bo okaże się, kiedyś że nie kto tego podjąć, i człowiek może sobie za bardzo wziąć na głowę. Trzeba umieć to sobie przetłumaczyć, że tak musi, być. Nie jest to łatwe, a żyć trzeba. Dlatego jak mówię ludziom, że nie robię dla dzieci tylko dla siebie to się dziwią. Śmieszą mnie ludzie co sami jeszcze 30lat nie mają a wszystko dla dzieci robią. Prawda jest taka, że dzieci jeszcze w pieluchach,a dla siebie ludzie nic nie zrobili jeszcze w życiu, a gadka że wszystko dla dzieci. Później okazuje się, że dzieci chcą żyć własnym życiem, a starzy planując całe życie dzieciom nie mogą pojąć czego tak jest...

150

Tak  jest matczyna milosc,rodzice niektorzy chca zatrzymac dzieci przy sobie pomimo wszystko.. a  jak co do czego dochodzi to pozostaje tylko zal dlaczego tak a nie inaczej chca zyc swoim zyciem

Sprzedam U-4514

151

Ale ja robię dla dzieci , żeby miały dobry start w życie.
Moje siostry A miałem trzy ,dostały po domu i samochodzie na start.
Ja dostałem dom i gospodarstwo, już kupiłem dom dla jednej córki, jak nie będzie chciała w nim mieszkać to się sprzeda i kupi gdzie indziej.

152

Zgoda, tylko przyuważ w ilu wypadkach jak ktoś gada jak nakręcony że wszystko dla dzieci, to później jak dzieci dorastają to nie mogą między sobą dojść do ładu, i dzieci w wielu przypadkach nic nie dostają. A rodzice zostają sami. Jak u Ciebie tak było i sam tak robisz to chwała CI za to, tak powinno być. A ja mówię o sobie , bo co mam mówić o tym, że robię dla dzieci, jak dla siebie jeszcze nic nie zrobiłem. Na razie dla siebie muszę postawić dom i zrobić trochę ładu, na podwórku i poprawić komfort życia. Dzieci póki małe nie potrzebują wiele, a jak będą dorastać to już wtedy mam nadzieję, że na tyle wszystko ogarnę, że będę mógł zająć się nimi i realnie im pomóc pójść w życie.

153 Ostatnio edytowany przez androl (2017-01-27 09:18:44)

To nie jest wyświechtany slogan żeby dzieciom przede wszystkim dać, dobre wychowanie i "wędkę" pierwszą "rybkę" też można. Tylko żeby jej zbyt szybko nie skonsumowali i co miesiąc odwiedzali rodziców zaraz po wizycie listonosza, lub byli stałymi petentami  GOPS-ie

154

Sumienie mi nie pozwala aby dzieci mieszkały w wynajętym a ja będę mieszkał na salonach.
Już się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś mieszkania w Olsztynie dla Magdy aby na studiach mieszkała na swoim.

155

Tomek żeby Ci się czasem później nie zmieniło, bo jeszcze na msze będziesz dawał, żeby Madzi noga na studiach się podwinęła i szczęśliwie na wieś wróciła smile

156

koseś napisał/a:

To co ja mam powiedzieć....... w domu sam babiniec .
Ale jeszcze 20lat trzeba pracować, a potem jak nikt nie będzie chciał gospodarzyc to sprzedam i będę wypoczywać...

Jestem dużo młodszy mógłbym jeszcze próbować słodzić syna, ale puki co sam babiniec jak u Ciebie i kolejnej baby nie chcę...
I tak sobie myślę że Twoje wynalazki to w dużej mierze powstają z powodu bab.
Po pierwsze nie ma kto pomóc
Po drugie ile można patrzeć na baby
No i trzeba sobie jakoś radzić ....

koseś napisał/a:

Sumienie mi nie pozwala aby dzieci mieszkały w wynajętym a ja będę mieszkał na salonach.
Już się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś mieszkania w Olsztynie dla Magdy aby na studiach mieszkała na swoim.

Koseś nie rób tego. Jak można przez studia mieszkać samemu w mieszkaniu:) Przecież od razu przejdzie jej ochota na studiowanie. Cały urok studiów to mieszkanie w akademiku albo na stancji w 10 osób na 5m2 smile

158

student powinien mieszkać w akademiku.

159

tylko nie każdy rodzić jest w stanie wypuścić dziecko z domowego ogniska. Do końca życia nie zapomnę jak mając 15 lat (a był to 1996 rok) spakowałem plecak i w niedzielne popołudnie wyszedłem z domu na przystanek na autobus do internatu i od tego dnia "nie ma Mam, wszystko sam". Rok w internacie i 4 lata na stancji. Była to mega lekcja życia dla młodego dzieciaka jakim wtedy byłem i jestem rodzicom ogromnie wdzięczny za zaufanie jakie mi wtedy dali. Mam nadzieję że moi synowie też będą chcieli mieszkać w internacie, oczywiście koedukacyjnym wink
zbaczamy z tematu.

gg 5118068

160

Krzysiek napisał/a:

student powinien mieszkać w akademiku.

Teraz juz nie ma akademików jak braciszek studiował 10 lat temu do akademika strach było wejść i po korytarzu chodzic. Teraz jak siostra studiowała to w akademiku taka cisza jak w kościole żal, wszyscy wpatrzeni w internet

Rolnik z powołania:-)