61 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-02-05 13:41:22)

Odp: Kupie opryskiwacz

Jakby jumzik miał napęd do nie przejmowałbym się w ogóle. Ten ciągnik ma coś koło 65km to nie tak całkiem mało, i tutaj sporo opryskiwacz dociąża ciągnik.
Poza tym założenie było takie, żeby belka była na hydraulice, a że trafił się z taką dużą beczką to nie musowo lać po sam wierzch wink

62 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2017-02-05 14:31:29)

Grzegorz Co do pryskania na postoju powinieneś mieć możliwość pryskania za pomocą tej pompy odśrodkowej, która służy do mieszania. Możesz też zdjąć z niej wałek i założyć na pompę volux i na postoju kręcić nią, ale tu ostrożnie z obrotami bo ciśnienie straszne wytworzysz. Pompa odśrodkowa powinna być połączona z układem do pryskania za pompą volux i odcinana zaworem 3 drożnym. Mam gdzieś Jeśli chodzi ociąganie jumzem to pewnie przy dobrych warunkach da rade. Jak pojeździsz trochę to docenisz zalety berthoud, bo nie bedzie to miało znaczenia, którym ciągnikiem pryskasz i z jaka prędkością i tak cieczy wypryskasz tyle ile chcesz.

63

Właśnie myślałem, jeszcze czy nie zrobić przejściówek z pomp z wałkiem na klin, na wałki sześciokątne na wom wtedy bez kombinacji można przełożyć wałek z jednej pompy do drugiej i wypryskać wodę przy płukaniu... Właśnie to jest dużą zaletą, tych opryskiwaczy, bo jakby wiosna była mokra to mogę pojechać 323 i pierwsze opryski zrobić nim, żeby nie narobić kolein.
Marcin mógłbyś podrzucić zdjęcie jak masz u siebie to zrobione?

64

Grzegorz89 napisał/a:

Jakby jumzik miał napęd do nie przejmowałbym się w ogóle. Ten ciągnik ma coś koło 65km to nie tak całkiem mało, i tutaj sporo opryskiwacz dociąża ciągnik.
Poza tym założenie było takie, żeby belka była na hydraulice, a że trafił się z taką dużą beczką to nie musowo lać po sam wierzch wink

Z napędem byłyby idealny może zmień go na te z kwadratową kabiną i napędem

65

Grzesiek gratulacje jak pojemność i szerokość lance rozkładane każda strona osobno. Jeśli to nie tajemnica ile kosztował wygląda ładnie ale kawał maszyny

66

Cena 8tys plus 600zł transport. Ma trochę słabe opony ale jedna nowa kosztuje koło 130zł to nie tragedia, jakby padła któraś. Zbiornik 3200l belka 24m,stopa hydrauliczna, belka dzielona na 5, poziomowanie, blokada belki, osobne rozkładanie na ćwiartki i możliwość rozłożenia osobno, pompa załączana przy kole siłownikiem. Ogólnie trochę posiedzę, i powinno być dobrze. Dam znać jak będzie wychodziło w  polu pryskanie tym grzmotem...
Problem było przewieźć, bo mimo soboty objeżdżaliśmy bokiem inspekcję która trzepała koło Mińska. Wysoko na 4.30m, a jak wpychaliśmy na lawetę to stanęła dęba a ja razem z nią, bo nie liczyłem że będzie tyle ważył...

67

Jak to jest z takimi opryskiwaczami z kompem. Dla mnie marzeniem jest 15m dzielone na 5 sekcji + 1,5m dodatkowa sekcja na pół siewnika. tak teraz mam w swoim, ale nie ma kompa i musze zawsze jeździc na takim samym biegu z takimi samymi obrotami silnika zeby ilość wody była taka sama, a jak wiadomo herbicydy pasuje na 200l/ha a grzybówni niektóre nawet 600. ja wszystko pryskam na 270l
Jest mozliwość zkrucenia opryskiwacza, dorobienia sekcji takiej krótkiej i zgrania to jakos z kompem?

Rolnik z powołania:-)

68

sam bym go chetnie łyknoł za taką kase

mdw

69

Tutaj nie mas komputera tylko robisz próbę kręconą jak w siewniku. Napęd od koła i wydatek się zmienia poprzez zmianę wielkości/pojemności tłoczenia na jeden obrót pompy. Dzielenie belki trochę rzadko u mnie, ale jakby chcieć co 3m to byłoby tych zaworów mnóstwo. Wiadomo, że często pewnie nie będzie pasować,ale trzeba się z tym pogodzić.
Był berthoud racer 2500l tak samo wyposażony ale z wyglądu lalka, poszedł za 10tys.... Miałem kaca 3dni, a spóźniłem się na niego dzień,mimo ze umawiałem się z człowiekiem. Handel...
Stoi evrard w gdzieś na Dolnym Śląsku za 4900zł

70

stoi coś niedaleko mnie nawet

mdw

71

Grzegorz89 napisał/a:

Tutaj nie mas komputera tylko robisz próbę kręconą jak w siewniku. Napęd od koła i wydatek się zmienia poprzez zmianę wielkości/pojemności tłoczenia na jeden obrót pompy. Dzielenie belki trochę rzadko u mnie, ale jakby chcieć co 3m to byłoby tych zaworów mnóstwo. Wiadomo, że często pewnie nie będzie pasować,ale trzeba się z tym pogodzić.
Był berthoud racer 2500l tak samo wyposażony ale z wyglądu lalka, poszedł za 10tys.... Miałem kaca 3dni, a spóźniłem się na niego dzień,mimo ze umawiałem się z człowiekiem. Handel...
Stoi evrard w gdzieś na Dolnym Śląsku za 4900zł

to jak zamkniesz jedna sekcje to jak to sie dzieje ze na innych nie ma wiekszego cisnienia i nie ma wiekszej dawki?

Rolnik z powołania:-)

72

Zawór kompensacyjny na każdej sekcji ustawia się indywidualnie pod szerokość części belki .

73

Yokoslaw   to pewnie ten sam, gość ma u siebie jeszcze tecnomę. Miałem się jeszcze pytać, Na ile ustawione masz te zaworki pod rozdzielaczem na każdej sekcji?

74

nie bardzo kojarze jakie zaworki

mdw

75

Pajej napisał/a:

Jak to jest z takimi opryskiwaczami z kompem. Dla mnie marzeniem jest 15m dzielone na 5 sekcji + 1,5m dodatkowa sekcja na pół siewnika. tak teraz mam w swoim, ale nie ma kompa i musze zawsze jeździc na takim samym biegu z takimi samymi obrotami silnika zeby ilość wody była taka sama, a jak wiadomo herbicydy pasuje na 200l/ha a grzybówni niektóre nawet 600. ja wszystko pryskam na 270l
Jest mozliwość zkrucenia opryskiwacza, dorobienia sekcji takiej krótkiej i zgrania to jakos z kompem?

Nie wiem z w czy u ciebie problem. Jak wszystko jest sprawne to nie widzę problemu w pryskaniu taką dawką wody jak się chce.
Wystarczy prędkościomierz, ściągawka z wydatku cieczy, no i pompa z dużym zapasem wydajności.

76

To jakby zawory przeciążeniowe, jutro wrzucę fotkę.

77

https://naforum.zapodaj.net/ccf627618674.jpg.html
Te zaworki są na każdej sekcji pod rozdzielaczem.

78

To właśnie jest kryza przez którą idzie ciśnienia jak zamkniesz sekcję. Ustawiasz ją w zależności od zastosowanych końcówek, tak by utrzymywała to samo ciśnienie. Grzesiu co do klina na wałku wom to powinien być przy pompie odśrodkowej jaki i przy pompie tłokowej. Masz podziałkę na tym kółku przy pompie tłokowej ??

79

Podziałka na pompie volux jakaś jest, ale pewnie trzeba będzie to w polu sprawdzić. Kliny mam takie same i na jednej i na drugiej. Ogólnie myślałem zrobić przejściówki na te pompy i żeby można było szybko przełożyć na zwykłym 6rowkowym wałku. Wtedy mógłbym szybko zmienić z pompy mieszania na pompę volux i wypryskać wodę przez końcówki, a często się przydaje.
Marcin a jak u siebie ustawiasz te zawory pod końcówki?

80 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-02-06 15:47:39)

kurcze ja tych zaworów u siebie nie wypatrzyłem, patrzyłem dzisiaj i ich faktycznie nie mam

mdw