61

Odp: Wiosna 2017

https://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.ph … 51#p182951

62

siedzę na dupie z salertrosanami  itp .   mi tam szkoda forsy tej nocy ma być - 9. środek zimy

Leszek   dla kolegów'

63

Krzysiek napisał/a:

Co roku ten sam problem kiedy stoperan a kiedy już nie ....
PK można dać jesienią więc czemu nie teraz?
CaCO3 też
Siarczan magnezu też
Azot ...... do piątku jeszcze dużo czasu...
W zeszłym roku azot sypałem 20.
Kabina hmmmm no takie kiedyś były w agromie.
Ciągnik malowany 2 lata temu

Krzysiek, a CaCO3 nie uwsteczni P jak dasz na tym samym poziomie (bez wcześniejszego mieszania ziemi między zabiegami) ?? Też by mi pasowało dać pod jare i wapno i fosfor na pola, które wziąłem przez zimę w dzierżawę.....
Sól potasowa i siarczan amonu na oziminy wysiałem. Wg prognoz długoterminowych u mnie od jutra wiosna....

64

CaCO3 można mieszać w rozsiewaczu z superfosfatem granulowanym zawsze.
Nie można z CaO.
A np w amofoskach masz i fosfor i wapno i jest ok. Zapewne wapno jest w węglanie.

65

Powiem szczerze, że nie bardzo rozróżniam wapna. Mam dostęp do tego http://www.zchsiarkopol.pl/pl/nawozy-ro … techniczna i to chciałem dać pod jarę oraz sól i polidap.

66

Kup polcalk. 
A z siarkopolu siarczan magnezu posypowy.

67

Panowie, mam kilka arów jęczmienia zimowego, posiany pierwszy raz od kilku lat, bo nigdy nie siałem, kiedy i jaki nawóz radzicie mu sypnąć?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

68

na kilka arów to chyba co masz kupione to sypnij i tak ci róznicy nie zrobi,  a jak tam z azotami ktoś ruszył już?

mdw

69

Może i różnicy nie zrobi ale żebym coś zebrał.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

70

daj saletrosanu z z 300 kg na start, pózniej popraw saletrą  i tyle chyba w temacie.

mdw

71

Azot nie dojechał.... może i dobrze bo by popłynął w sobotę ziemia nie rozmarzła do końca a popadało i pada. Rozsiewacz umyty schowany. Drugie podejście znając życie za 2 tygodnie albo później bo co drugi dzień ma padać...

72 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-02-20 19:06:59)

ja rozsiewacz od grudnia mam zaczepiony smile nie odczapiałem po prostu, może bym sie szykował siaća, ale wjazd w pole jest nierealny

mdw

73

Wczoraj chodziłem po polach to tam gdzie już nie było śniegu but wpadał po kostkę albo głębiej. Dzisiaj co chwile dopaduje.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

74

leje nie miłosiernie bagno takie w jeden dzień że sobie nie wyobrażam

Nie ma to jak FORTSCHRITT

75

15 lutego w okolicy Złotoryja-Chojnów siali nocą na rzepaki

76 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-02-20 20:50:30)

yokoslaw napisał/a:

na kilka arów to chyba co masz kupione to sypnij i tak ci róznicy nie zrobi,  a jak tam z azotami ktoś ruszył już?

siali u nas wszyscy w rzepakach siarczany albo saletrosany i ja nie wysiedział i posiał siarczan a tak po 280 kg na ha w rzepak bo taki marny aż boli. pierwsze koty za płoty. ale u mnie to tak bardziej wiosennie , było bo teraz jeśennie.

Leszek   dla kolegów'

77

U mnie też bagno ale to dlatego że jeszcze nie puscilo ... azotu czekają i raczej na plus wyjdzie bo do rowu by wszystko poszło,  teraz leje wiec sobie poczekamy 😏

78

InfinityPG napisał/a:

U mnie też bagno ale to dlatego że jeszcze nie puscilo ... azotu czekają i raczej na plus wyjdzie bo do rowu by wszystko poszło,  teraz leje wiec sobie poczekamy 😏

u mnie podobnie z tym ze nie pada, ale puki ziemia dobrze nie odmarznie to raczej nie ma sensu sypac

Rolnik z powołania:-)

79

Na razie proponuję takie siewy wink https://www.youtube.com/watch?v=4z7KKkCp2oA

80

u mnie tez leje

mdw