81

Odp: Wiosna 2017

PawełS.64 napisał/a:

15 lutego w okolicy Złotoryja-Chojnów siali nocą na rzepaki

O to mój teren i tak jak mówisz posiali ale ciekawe po co jak wszystko  popłyneło

82

Jak przestanie wiać to będzie można drona do rozsiewacza zaczepić

83

Kizeryt i korn kali posiane, saletra po deszczach i kiedy da radę wjechać.

84

Mokro jak diabli .  woziłem dziś pieczarki i  z przyczepą  się wjedzie tyle że przednie koła wchodzą  na pole od przyczepy i  zaczyna się zabawa ...  a teraz leje ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

85

Wczoraj jeszcze sporo śniegu leżało na polach, po nocnych opadach tylko miejscami. Jeziorek natomiast dookoła pełno. Energetycy dwie wioski dalej wymieniają linię, przed niedzielą twierdzili że ziemia zmarznięta na 50-60 cm. Jeszcze nie puściło stąd te jeziorka po nocy.

86

androl napisał/a:

Wczoraj jeszcze sporo śniegu leżało na polach, po nocnych opadach tylko miejscami. Jeziorek natomiast dookoła pełno. Energetycy dwie wioski dalej wymieniają linię, przed niedzielą twierdzili że ziemia zmarznięta na 50-60 cm. Jeszcze nie puściło stąd te jeziorka po nocy.

U mnie od soboty śniegu zero i błotko z wierzchu. Niby parę km różnicy.

87

Szlag by trafił tą wiosnę w nocy cztery zastępy strażaków nie radziły sobie z pompowaniem wody

88

Ledwo z podwórka się dzisiaj wydrapałem, z wierzchu puściło na 5-7cm .

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

89

A no... masakra... deszczu napadało... kasza bujza i inne dziadostwa.. pojechałem po bele to miejscami przyczepa mało co nie wyprzedziła mnie...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

90

u mnie nic lepiej do tego piździ wiatr z domu sie wyjsć nie chce

Nie ma to jak FORTSCHRITT

91

koseś napisał/a:

Szlag by trafił tą wiosnę w nocy cztery zastępy strażaków nie radziły sobie z pompowaniem wody

pływałeś??

mdw

92

Tak po kolana....

93

u nas na polach wody stojącej brak , nie jest żle ale z nawozami to długo nie .

Leszek   dla kolegów'

94 Ostatnio edytowany przez piotrzet (2017-02-21 21:19:37)

Sulfan na rzepak i zboża rozsiany 14 lutego.Późniejsze opady deszczu nie intensywne.Latają żurawie,kwitną przebiśniegi-chyba wiosna?
W niedalekim gospodarstwie SP część rzepaku  zasilili azotem(nie wiem jakim) 27 stycznia!

95

Zaraz a przyjechać z nawozem. NA podwórko nawet nie będzie próbował się pchać.
W związku z tym muszę ciągnikiem 32x się przez nie przetoczyć....
Ale będzie breja... I jeszcze pada ....

96

Będzie problem z wczesnym rozsiewem nawozów. Miejscami rozmarzło kałuże się zmniejszają, przy tej pogodzie szybko wszędzie puści. Poziom wód wysoki, trzeba będzie wypatrywać sporych nocnych przymrozków, prognozy wskazują na pierwszą połowę marca.

97

u nas coś zaczynają, ale koleiny po pas. ja na razie czekam.

mdw

98 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-02-22 11:50:49)

No przy odrobinie szczęścia ja uda się przejechać to przy następnych zabiegach wjeżdża się na pole włącza maszynę i jak po GPS.... Wróci na drogę sama...

JA tak patrzę na prognozę to za tydzień na piachach pewnie będziem próbować.. . tylko że takich pól że od końca do końca piach mam 1ha

99

Wczoraj poszedłem sprawdzić jak jest na polu, po daniu kroka z drogi but wpadł natychmiast za kostkę aż do zmarzliny ledwo wyszedłem o własnych siłach  ... I to niby na lzejszej ziemi było! Tylko przymrozki ratują żeby sprzętem wjechać.  A teraz leje i to ostro hmm

100

Wjechać zawsze wiedzie ! wink