Odp: nawożenie zboża
to nie lepiej saletrosan ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
to nie lepiej saletrosan ?
Saletrosan wychodzi azot o 1zł drożej niż w saletrze, 1,30zł drożej niż w RSMS. Mam gleby o średniej zasobności w magnez dlatego chciałbym dołożyć mimo stosowania siarczanu dolistnie. Do tego różnica między RSM 32% a RSMS 26+3 wychodzi 20zł/100kgN na korzyść tego pierwszego.
Jak masz średnio to wystarczy że dasz dolistnie. Chyba ze masz jakieś dziwne uprawy.
Najtańszy magnez jest w węglanie magnezu.
Ja daję już od paru lat kizeryt.
Trzeba jakoś zaplanować nawożenie. Analizy większości działek robiłem 2015r w sierpniu.
Pod oziminy poszły NPK w granicach 500kg 5-16-18
Zimą wszystko wymarzło i na wiosnę przesiałem prawie wszytko owsem.
Nie padało owies dał 3-3,5t zamiast 5-6t. Słoma została jak zwykle.
Przyszedł październik zaczęło lać już sam nie wie ile nalało. miarki były wiecznie pełne 200-300l?
Gdzie teraz jest mój potas? W Bałtyku czy na polu?
Potas jest rozpuszczony w roztworze glebowym, więc raczej jest głębiej .... chcesz go odzyskać to posiej rzepak on pobierze z takich głębokości a jak nie rzepak to poplon taki po pas z korzeniem palowym .
Panowie od kilku lat dawałem saletrosan na zboża i rzepaki. W tym roku kupiłem saletrę i miałem siarkę uzupełnić kizerytem. Czy będzie duża różnica w plonie jak sobie siarkę daruję? Na rzepaki również...
A może Ktoś na Forum uprawia zboża i rzepaki na samym azocie?
Zależy ile tego masz w glebie. Rzuć chociaż na rzepak.
Zboże nie potrzebuje dużo u mnie siarka idzie jesienią przed siewem. Myślę że nie zauważysz różnicy w zbożu możesz przecież dać trochę dolistnie. Rzepaku nie próbuj...
No właśnie siarki na jesieni na zboża wyszło koło 40kg jak dobrze pamiętam... Na rzepak chyba rzucę chociaż te niezbędne minimum....
Zależy ile tego masz w glebie. Rzuć chociaż na rzepak.
Zboże nie potrzebuje dużo u mnie siarka idzie jesienią przed siewem. Myślę że nie zauważysz różnicy w zbożu możesz przecież dać trochę dolistnie. Rzepaku nie próbuj...
tylko siarka w glebie jest bardziej mobilna niż azot więc takie dawanie na jesień to :hmmm:
Na rzepak chociaż musisz rzucić, pszenica da sobie radę!
Właśnie nawozy od września leżą, i tak miałem kupić ten kizeryt i się zebrać nie mogę, jutro sobie przywiozę, i na rzepak rzucę. Pszenica raz się obejdzie...
ja w tym roku na rzepak i pszenice w pierwszym rzucie ma saletrosan
Zawsze dawałem saletrosan jak pierwszą dawkę, ale dwa lata temu wolno mi się zbierała pszenica. W zeszłym roku dałem najpierw saletrę a później saletrosan i szybciej ruszyło, i było chyba lepiej.. Miałem dawać kizeryt to też aby się dało wjechać...
Jak dobrze pamiętam to saletrosan ma mniej szybkiej saletrzanej formy azotu.
Hehe to ja tak czytam czytam i powiemwam że w życiu jakiegoś kirezytu czy czegoś takiego w domu nie miałem ...
zawsze siarczan w opryskiwacz i nic więcej
Wojtek na rzepakach też nic nie dawałeś? Na kwaśnych polach, to może nawet i gorzej byłoby, ale już takich praktycznie nie mam...
jedyny siarczan co daje to siedmiowodny do oprysku i to też nie za dużo
A plony jakie miałeś jak rok sprzyjał? Pazerny się zrobiłem chyba?
Siejecie teraz na jesien pod zborza ozime tarnogran? Zawsze stosowalem polifoske 6 a teraz jakos pojawila sie alternatywa. Tarnogran 25 i tarnogran 12-23. W necie malo informacji na temat przyswajania i efektow... jakis tam moj znajomy twierdzi ze szkoda kasy bo rozklada sie wieki... ktos cos moze powiedziec o tym nawozie?
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo