161

Odp: Wiosna 2017

A u mnie dziś była burza grzmiało ,błyskało się,a deszcz to dawał taki że wycieraczki nie nadążały.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

162 Ostatnio edytowany przez androl (2017-03-02 19:31:47)

U mnie też, od Ciebie szła, dolało porządnie nadal pada i wieje. Poranny rekonesans po polach muszę w zaistniałej sytuacji potraktować jako sportową zaprawę.

163

Jak nie będzie padac to jutro sprubuje z nawozami

Rolnik z powołania:-)

164

Mnie też sięgnęło.

165

A ja Wpadłem na pomysł wieczorem więc jadę do gdańska na weekend smile  pole niech czeka nie ucieknie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

166

Właśnie skończyłem siać saletrę, od 7:00 posiane 33ha, rano był przygruntowy przymrozek. Miejscami mokro, ale jakoś się udało. Został tylko 1ha, ale tam musi jeszcze poczekać, bo woda na wierzchu stoi.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

167

a ja posiałem dziś połowę jęczmienia jeszcze jutro i koniec

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

168

Ja jak jutro nie będzie padać zaatakuję rzepak ale czuję że się bedzie działo , a głodny bidulek że ho ho .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

169

U mnie rzepaki ruszyły, blade są i zastanawiam się ile dać im na pierwszy raz. Czy nie zwiększyć tak z 300kg saletry na pierwszy raz.?

170

JA trochę posiałem.... do wtopy....  Ale to nowe pole i człowiek nie ma wyczute.
Zostało jeszcze parę ha ale tu trzeba jeszcze parę dni..

171

Ja będę siał Yara beta sulfan pierwszy raz będę to stosował i celuję w 300 na ha .W tym roku można dać większą dawke startową bo zrobiło się póżno .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

172

Grzegorz89 napisał/a:

U mnie rzepaki ruszyły, blade są i zastanawiam się ile dać im na pierwszy raz. Czy nie zwiększyć tak z 300kg saletry na pierwszy raz.?

ja bym dal 400

mdw

173

Ja mam posiany saletrosan na rzepaki i wiekszość saletry na pszenice

Rolnik z powołania:-)

174

yokoslaw napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

ja bym dal 400

Chodzi czy przy tych chłodach wykorzysta aż tak dużą dawkę? Czy może lepiej pojechać za półtorej do dwóch tygodni od pierwszego podania/? Sm nie wiem. Kiedyś jak miałem na rzepak przygotowane tylko 120kg azotu i odżywki to dałem wszystko w jednej dawce i rzepak dawał 3.3-3.5tony także sam niewiem. Wcześniej to nie mysłałem nawet o nim, ale teraz już rośnie a nie można wjechać na pole.

175

Mój rzepaczek gdzie dostał azot ładnie się zregenerował i odbudował rozetę liściową, jest zielony. Większość nie posiała jeszcze wcale to takie głodne a te przemarznięte to porażka. Ja dawałem 200 kg saletry. Jak się ociepli walę ponad 300 litrów RSM 32

176

Wczoraj nie sprawdzałem prognozy. Dziś wstaje przed 7 a tu -4. Szybko sprawdziłem że jutro ma być podobnie i mam niedzielę...
Przez zeszły tydzień wykonałem jakieś 32000 cięć sekatorem i to analogowym więc się należy...

177

Masz licznik ściśnięć w sekatorze ?

178 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-03-12 11:36:05)

Nie. Wiem ile krzaków w rzędzie ile przeciętnie cięć na krzaku. Tnę w rytm dość szybkich kawałków wink  Na szczęście to młode krzaki i mały sekator.
Nogi trochę bolą to wszystko w kucki ale samo się nie zrobi.

179

U mnie przymrozkow brak ... mam cicha nadzieję że do zapowiadomych opadów środowych da radę rozsiac resztę pierwszej dawki  ...

180

A ja  chyba zaczę siać 2 dawkę ... albo lać RSM jeszcze do końca nie wiem