201

Odp: Wiosna 2017

Dziś przywiozłem jarą  muszę ja wyczyścić zaprawić i dosiać tam gdzie jesienią się nie dało.
Jak pogoda pozwoli w tym tygodniu zasieję.

202

ja skończyłem wczoraj 1 dawke na oziminy, kilka wtop troche siania rekami ale jest.
z siewami jarego czekam na słońce, którego nie widziałem juz z tydzień

Rolnik z powołania:-)

203

androl napisał/a:

Nie ma sprawiedliwości ! ten przymrozek powinien być u mnie ! Jutro dopiero na rzepak będę próbował, na jesieni ścieżki ujeżdżone, może utrzymają ? Tylko setkę przed wyjazdem będę musiał machnąć, żeby ręce się nie trzęsły. Jak mnie ściągnie to siedzę.

Na rzepaku to pójdzie. Gorzej ze zbożami. Mi zostało 5 ha pszenżyta ale tam orane i bym się utopił, ledwo przejechałem. Gdzie nie było orane to elegancko.

204

skoczyłem siac jęczmień  w sobotę padało a dziś się zaczyna kurzyć miejscami

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

205

U mnie błoto  , u Ciebie sucho ,a w stanach śnieżyce ........ co za świat ?.....

206

Pawel21990 napisał/a:
androl napisał/a:

Nie ma sprawiedliwości ! ten przymrozek powinien być u mnie ! Jutro dopiero na rzepak będę próbował, na jesieni ścieżki ujeżdżone, może utrzymają ? Tylko setkę przed wyjazdem będę musiał machnąć, żeby ręce się nie trzęsły. Jak mnie ściągnie to siedzę.

Na rzepaku to pójdzie. Gorzej ze zbożami. Mi zostało 5 ha pszenżyta ale tam orane i bym się utopił, ledwo przejechałem. Gdzie nie było orane to elegancko.

Trochę porżnąłem ale rzepak opanowany, tu już nie można było czekać. Dwa wjazdy 150kg soli potasowej+150 kg polifoski siarkowej. Drugi wjazd saletra wyszło mi 325 kg/ha. W zbożach błoto, posiane tylko na 25 ar żyta (najsuchszy kawałeczek.

207

Jak jutro nie popada biorę się za jare. Brony, nawóz, AUŚ....

208

Dziś posiałem łubin i trochę owsa. Azot poszedł prawie 2 tygodnie temu. Przy okazi sprawdziłem jak zetor poradził sobie z Zestawem do siania smile.

209

ja uderzam w rzepak z ostatnią dawką koncem tygodnia i chyba na pszenice tez bede jechał, a one wyglądają tragicznie

mdw

210

Ja w tygodniu będę nawozy sial na oziminy i trawy no i zacznę bronowania...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

211

yokoslaw napisał/a:

ja uderzam w rzepak z ostatnią dawką koncem tygodnia i chyba na pszenice tez bede jechał, a one wyglądają tragicznie

ile dajesz w czystym składniku i jak to dzielisz ??

Leszek   dla kolegów'

212

co roku to inaczej, w tym roku dałem 300kg saletrosanu (jakieś 2 tygodnie temu i nawet nie dygła ) chcem dać teraz 150kg mocznika, i jeszcze raz 150 mocznika  tak koło 10 kwietnia i koniec, no i coś tam w oprysku.

mdw

213

ja siarczanu po 300 teraz 250 saletry jara 34/5 i coś z polfoski 21  z 200 coś myślę zaraz pojechać.

Leszek   dla kolegów'

214

czyli standart dawka

mdw

215

a jakie nawożenie dałeś na jesieni?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

216

Następna próba orki na tym samym polu nie wypaliła , ledwo fastrak sie wygramolił bo już rozmarzło głębiej ale i tak błoto że chyba po niedzieli spróbuję .

217

Jutro druga dawka w postaci rsm na rzepak.

218

Fenol napisał/a:

a jakie nawożenie dałeś na jesieni?

ja  dałem po 7 ton ha śmierdziucha z kurniczka  .

Leszek   dla kolegów'

219

Dzisiaj skończyliśmy rozsiewać nawóz i udało się zasiać ostatni kawałek owsa smile

220

Pszenica z głowy. Jutro się biorę za uprawki pod gorczyce i łubin. Miejscami bagno...