Odp: zakup nowego ciągnika
tak ale do czasu :stu:
coś nie miło było ??/ z MF ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » zakup nowego ciągnika
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak ale do czasu :stu:
coś nie miło było ??/ z MF ?
przymierzam sie do paru spraw, ale wolałbym najpierw kupic wiekszego konia.
Dlaczego nie spoglądacie w stronę japońskiego KŁOPOTA?
Yoko rozmawiałem z gościem co robi tiuning silników i na tego fergusona maksymalnie 190km w bezpiecznym zakresie. Ja go zamówię do obniżenia spalania, takie spalanie przy paszowozie to dużo za dużo.
na 190 by, sie nie odwazyl, moze na 160 ale nie jest to nowy juz ciagnik wiec odpuszcze, chcem coś wiekszego i ciezszego, chodzi mi tez o udzwig, ale sensownego nic nie ma za rozsadna kase
Fenol a nie szkoda do paszowozu takiego ciągnika ? U mnie w paszowozie kręci najmniej wygodny ursus .
Koseś osiemdziesiątka z paszowozem nie potrafiła się przetaszczyć przez bagna przy paśnikach, bez napędu nie dam rady. druga sprawa że to musi być jednak mocny ciągnik, paszowóz jak idzie na 1000 obrotów womu kręci się błyskawicznie. tylko że mam wrażenie że pracuje 90 koni a reszta wyszła na spacer. I to jest problem, nakręciłem już 50 godzin. idzie jak szalone, paliwo też. No i jeszcze jeden aspekt, kupić duży traktor i ganiać nim tylko do cięzkiej roboty to też lipa, bedę płacił raty i patrzeć przez większoć roku na klamota to nie przejdzie. musi pracować dzień w dzień. Wkurwia mnie tylko mała pompa hydrauliczna 57 litrów do napędzenia taśm na paszowozie to za mało, muszę mu wstawiać aby ładnie wyrzucały.
Fenol a jaki masz paszowóz ? Może w paszowozie założyć mniej chłonne silniki ,to będzie taśma kręciła się szybciej .
Szlag by mnie trafił jak bym codziennie przypinał i odpinał klamota bo ciągnik akurat potrzebny do czegoś innego .
Ile paszowozów mieszasz codziennie ? i w jakim czasie ?
Fenol uzupelnij profil bo 80tka z 323 jest tylko a tu widać inne tez maszynki są Ten mf to na dyna-4? No to tak tyle kasy wylozone to i musi na siebie pracować
paszowóz jest alima 10m3, z taśmami. kręcę teraz 2 paszowozy. silniki hydrauliczne dobry pomysł, kiedyś przepinałem za każdym razem aby załadować i kręcić. teraz mf zaoszczędził mi 1,5 godziny czasu dziennie, paszowóz kręci się w tej chwili a ja poszedłem na herbatę. Pół godziny na kręcenie, raz dla krów w laktacji raz dla zasuszonych. 323 jest cały czas, 385 pojechała wieś dalej, kupił facet który ją rozkręcił do każdej srubki, gość jest emerytowanym górnikiem i lubi rzeźbić. Jak spłacę klamoty to wpisze, forsz stary ale kupiony za swoje fendt i mf za bankowe. zycie.
Tak w mf jest dyna-4, nie do końca widzi mi się jej obsługa. dzwignia od biegów nie ma położenie neutralnego, N jest w wajsze od rewersora, jak wyłaziłem z ciągnika to zahaczyłem lumpami i ciągnik ruszył.
No widzisz jak ja kręcę mniejszy dla młodzieży to 3 minuty i w tym czasie nabieram łyżkę kukurydzy na następny wóz , a jak kręcę duży dla starszych to 7 min i w tym czasie żona czyści 30m koryta więc o herbacie nie ma mowy .
ile zasypu i jaki towar idzie do paszowozu? pewnie wkładasz mało kiszonek z traw czy żyta co?
2,5t z czego 500kg to sianokiszonka a reszta to kukurydza i pasza pełno porcjowa.
ło to luksus, u mnie idzie ponad tona żyta lucerny i jeszcze sloma. pocię temusi być do średniej frakcji wielkości paznokcia.
Fenol a jakiego masz Freda? 5xx? Czy jakaś inna serie?
Freda? Fendt 412 z ładowaczem. gdybym mógł cofnąć czas to wolałbym zczorchranego fendta 4cylindry niż nowszego fergaja 6 cylindrów. taka konkluzja na dzień dzisiejszy.
Fred fred, tak mowie na nich Czyli skrzynia Vario? Wytrzymają więcej niż piszą niektórzy tylko trzeba dbać i użytkować tak jak należy.. Skończysz spłacać Masseya to sprzedaż i kupisz Freda
Kolega kupił 509c no i powiem ze zaje****
tak ma vario, obsługa jest bardzo przyjemna dodajesz gazu a ona sama dobiera sobie przełożenie adekwatne do obciązenia. W warunakach polskich skrzynia wytrzymuje do 18 tysięcy, mam już3800 godzin.
kumplowi w 926 co ma od nowosci wysiadła skrzynia jak miała 10-11 tyś. Na obsludze nie oszczedzają Maeriały eksploatacyjne wszystko od korbanka. 412 też ma i ten to dopiero robi godzin.
Tanio za pewne nie jest ale warto...
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » zakup nowego ciągnika
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo