181

Odp: Kupie opryskiwacz

wojtas napisał/a:

A nie jest przypadkiem włączone Auto ?? i ciśnienia nie zmienisz   sam zmieni jak będzie jechał ?

Wojtek właśnie nie próbowaliśmy na postoju podczas jazdy zamykanie sekcji z 4 trzy zamknięte i zawsze 3 atm, tam jest jeszcze zawór stało ciśnieniowy brak mi pomysłów

182 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-03-19 10:01:31)

Właśnie wróciłem z nowym zakupem Pilmet 2518

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3532718a3cd3.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2b5e51a2d56b.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3d0676439cee.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e1a16d911df0.jpg

183

to gratulacje z zakupu, prosty i tani w eksplatacji, bedzie ci służył

mdw

184

Jednak Pietia bertka darowałeś sobie. Gratuluje i życzę niezawodności.

185

Marcin za dużo sobie życzył za niego i nie był skory do negocjacji jeszcze parę sztuk widziałem a ten trafił się od I właściciela i naprawdę super stanie miałem wybór miedzy Rau a pilmetem i został pilmet.

186

Wiecie co tak się przyglądam opryskiwaczom i dochodzę do wniosku że robią je na zbyt wąskich kołach , ciągniki są  na coraz szerszych kołach bo nie każdego stać aby mieć jeden ciągnik tylko do oprysków.

Tak nawiasem mówiąc fajny opryskiwacz , dał byś radę zrobić fotki  jak go się rozkłada ,bo może bym swojego trochę unowocześnił , teraz robię rozdzielacz elektryczny i potem zabrał bym się za za lance .

187

Tomku on jest rozkładany na linkach postaram się ale nie obiecuję że dziś.

Dzięki za miłe słowa chłopak wczoraj mnie rozwalił jak pokazał zeszyty od ciągników co przy jakim przebiegu było robione nawet dolewka oleju, zepsuty licznik wymiana na nowy data po prostu cała historia ciągnika jego rekordzista to zetor 12145 do wymiany pierścieni wytrzymał
24 000 tys. motogodzin !!!!!!. Twierdzi ze wszystkie traktory które posiada pracują na dobrych olejach nie ważne czy kupił używany czy nowy ma ich kilkanaście sztuk.

188

zetor 24tys mtg   chyba pracował na postoju  bo to raczej nie realne  ... a dobre oleje to jakie ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

189

Wojtek nie wiem czy ciężko czy lekko pracują ma firmę i się wynajmuje na kopalni twierdzi ze tam pracuje 120 traktorów większość z firm zewnętrznych system pracy trzyzmianowy

190

Pietia napisał/a:

Marcin za dużo sobie życzył za niego i nie był skory do negocjacji jeszcze parę sztuk widziałem a ten trafił się od I właściciela i naprawdę super stanie miałem wybór miedzy Rau a pilmetem i został pilmet.

Będziesz zadowolony, części tanie i bez problemu dostępne - a to bezcenne.

191 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-03-19 20:05:05)

Mam do niego jeszcze kryzy do RSM i węże do RSMu  jeden raz używane. We wtorek ma przyjechać elektryk podłączyć do ruska gniazdo coda aby kompa podłączyć. I możemy zaczynać.

192

A jaka cena takiego? Wczoraj znajomemu naprawiałem 2018 też rozkładanego hydraulicznie, podobał mi się ale wydaje się, że nisko belkę podnosi i przy wysokim rzepaku może być problem. A tak to fajny.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

193

hehe a jednak smile)   miłej obsługi smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

194 Ostatnio edytowany przez Pietia (2017-03-19 21:53:10)

wojtas napisał/a:

hehe a jednak smile)   miłej obsługi smile)

Wojtek tam jest prosta obsługa i mam instrukcję po polsku a to już duży +
Wczoraj mi wytłumaczył jak nastawiać bardzo prosto dawka ciśnienie i dyszę to wszystko

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b8fa3140b72f.jpg

195

Mi sie marzy opryskiwacz ale nie wiem czy taki jest do zrobienia. 15m (5 sekcji co 3m) plus 1,5m takiej przedłuzki. do tego komp z ustawieniem dawki żeby tylko wpisac. rozkładanie i poziomowanie hydrauliczne beczka minimum 2tys. Czy takie cudo da sie załatwić?

Rolnik z powołania:-)

196

Pewnie, że się da.

197

to za jakis rok moze 2 wroce do tematu

Rolnik z powołania:-)

198

Panowie od bertków. Potrzebuję wyjaśnienie tak jak krowie na miedzy jak macie podłączone pompy mieszania do rozdzielacza, żeby można było włączyć oprysk na postoju na lance. U siebie już prawie wszystko ogarnąłem, tylko chcę mieć możliwość puszczenia oprysku z wałka ciągnika. Problemem są słupy wokół których chcę mieć opryskane, a zanim oprysk ruszy z koła to będę musiał się zatrzymać....
Myślałem normalnie złożyć zawór kulowy trójdrożny żeby można było zamknąć ciśnienie z pompy volux i dać z pompy wirowej na rozdzielacz. Wydaje się prosto tylko  te zawory albo działają albo nie. Czyli albo dają pełny przepływ albo wcale, i tak myślę żeby nie nie rozrywało czy mocno dławiło.

199

Właśnie przerabiam swojego krukowiaka na elektrozawory i można kupić fajny elektrozawór z regulacją przepływu , wtedy będziesz mógł sobie ustalać przepływ .

200 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-03-21 20:22:31)

U mnie wszystko jest w sumie kompletne, tylko potrzebuję mieć możliwość włączenia oprysku na postoju, i w sumie to tyle. Kupiłem 5szt elektrozaworów oryginalnych za 350zł plus wysyłka, to mam na zapas, a nie chciałem już więcej kombinować, bo i tak jest skomplikowane dość mocno. Będę musiał jeszcze sobie zrobić halogeny na boki, żeby było widać po bokach i zrobię sobie czujniki, od wysuwu siłownika załączającego oprysk i blokadę belki.
Koseś Ty masz jedną pompę pewnie to nie masz tego problemu wink
https://www.olx.pl/oferta/opryskiwacz-b … c82de2f54c Jak już nie potrzeba to nawet w niezłych pieniądzach nowe ogłoszenie... Jutro podjadę, może podejrzę jak to jest rozwiązane...
Dzwoniłem i nowy model ma już pompę zwykłą przepływomierz i sterownik.... Nie podpatrze... :uuuu: