Odp: Gorczyca na ziarno.
Nie obsiałbym tak dużej powierzchni u siebie.. Nie chciało to plonować powyżej tony z hektara... tylko wszystko zależy jaka cena na umowie, no i dobrze że jest chociaż ta umowa, bo ogłoszeń z tym całe zatrzęsienie...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Gorczyca na ziarno.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie obsiałbym tak dużej powierzchni u siebie.. Nie chciało to plonować powyżej tony z hektara... tylko wszystko zależy jaka cena na umowie, no i dobrze że jest chociaż ta umowa, bo ogłoszeń z tym całe zatrzęsienie...
Przy ubiegłym roku dała mi niecałą tonę ale u mnie nie padało a siew miałem spóźniony.
Z tego co czytam ludzie to trochę po macoszemu traktują. A to ma wymagania jak rzepak jary
Jeszcze poczytam. Jutro zacznę siewy. Dziś muszę uprawić 5 ha i przygotować siewnik.
W ubiegłym roku był problem z ustawieniem go poniżej 10kg. Jak będzie powtórka to kupiłem koła łańcuchowe nie wiem od czego ale zmontuję coś t tego by wolniej leciało...
A to do fiony nie wkładasz wkładek wysiewających na koła od wysiewu? Mam jedno duże koło na stanie do fiony (tryb) to zmniejszało obroty, jakby Ciebie trzeba było poratować tym to mogę podesłać i tak leży..
Mam takie koło. To i tak za mało powinny być wkładki. Cena oryginalnych wkładek jest zaporowa od poznaniaka niby pasują ale nie do końca. Kolega co miał fionę jak siał rzepak to miał własnie dorobione koło od motoru...
Jak nie masz tego wzgórka na środku koła to pasują wkładki najtańsze od poznaniaka. Jednak jakby trzeba to można go ściąć i będzie pasowało.
Teraz droga coś w tym roku gorczyca.Jak ci się urodzi to podeślesz tonę.
Powiecie że zwariowałem
Mam rozsiane PK Mg S pod gorczyce
Obsiewam 1/4 pow. gospodarstwa.
Mam kontrakt więc o zbyt się nie martwię
Martwię się o pogodę i plon
Pod korzeń sypnąłem na bogato P 100 K 110 S 70 Mg 50
Po siewie pójdzie RSM tylko ile?
Tęgie głowy piszą 60-120N/ha. W dawkach dzielonych i nie ...
Krzysiek zanim pojedziesz na bogato z RSM w gorczycę to najpierw spróbuj na małym kawałku bo coś mi się zdaje, że RSM zastosowany powschodowo będzie przypalał gorczycę.(Ja rzepak jary przypaliłem)
Ja dam zaraz po siewie.
Rzepak jary i gorczyca biała są na liście roślin u których jest bardzo duże ryzyko uszkodzeń przy pogłównym nawożeniu rsm.
Ja w poniedziałek poleję chodzi mi po głowie by dać po 100kgN.
Przeglądałem fora to ludziska dają koło tego. Moja zeszłoroczna miała więcej bo siałem ją po pszenicy która nie ruszyła po zimie a miała zapodane ponad 100kg na start.
W planach miałem 2 zabiegi na chwast. raz na 2 liścinne galerą i raz na jednoliscinne panterą.
No ale pogoda krzyżuje plany. Zrobić 2 w jednym?
Odradzam łączenie tych zabiegów
Odradzasz to ile zrobić przerwy? Galera poszła wczoraj. Z prognozy wynika że pojutrze będę mógł prysnąć samosiewy.
Ogolnie to wystarczy kilka dni przerwy. Chodzi o skuteczność grammicydu
Na słodyszka w gorczycy czym pryskać?
Nie pryskać, bo to najważniejszy zapylacz o znikomej szkodliwości.
W gorczycy największe szkody robi taka czarna gąsienica. Trzeba jej pilnować bo potrafi zostawić samego badyla. Resztę zeżre.
chodzi ci o gnatarza
https://www.topagrar.pl/articles/tags/g … epakowiec/
Wiec mowicie odpusci ? Ale skoro pisza ze slodyszek w rzepaku potrafi do 70% obnizyc plon wie gorczycy by to nie dotyczylo ? Czy w mniejszym stopniu tylko dokuczy
Dokładnie co ciekawe jeszcze nie widziałem w rzepaku czegoś takiego. Jednak w gorczycy widziałem jak zostały same łodygi.
Wiec mowicie odpusci ? Ale skoro pisza ze slodyszek w rzepaku potrafi do 70% obnizyc plon wie gorczycy by to nie dotyczylo ? Czy w mniejszym stopniu tylko dokuczy
Kto Ci takie głupoty na opowiadał? 70 % to zgnilizna teardzikowa plus pryszczarek a nie sam slodyszek.
Nikt mi nie opowiadal. Nie sieje rzepaku wiec nie wiem gdzies w jakims artykule wyczytalem wiec moze i glupoty powtarzam
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Gorczyca na ziarno.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo