Odp: Żyto
Ja w tym roku bojko wsieje. Siał ktoś? Kiedy najlepiej i jak z nawożeniem bo to populacja?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Strony Poprzednia 1 … 31 32 33 34 35 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja w tym roku bojko wsieje. Siał ktoś? Kiedy najlepiej i jak z nawożeniem bo to populacja?
Sieje bojko już parę lat. Ale zawsze na jesień, po qq. około 200 kg/ha NPK przedsiewnie, A azotu to różnie, około 120 kg N/ha
Czy bojko posiane na wiosnę można przelecieć attributem?
Cześć panowie dawno tu nie byłem bo roboty w pytę. Mam dylemat bo finansowo mam trochę krucho a nie wiem co zrobić z moimi żytami. Mowa tu oczywiście o ozimym. Przezimowały fajnie, pod korzeń dostały przedsiewnie. Na wiosnę azot w postaci saletrzaku. Nie wiem czy pryskać od Grzyba bo dalej głupi jestem w tym temacie . Żyta po azocie ociemniały a teraz miejscami jaśnieją Ale Kropek żadnych nie dostają wzdłużnych przebarwień też i stąd moje pytanie. Myślałem o Bumper + mikro + Mocznik ? Nie chciałbym się niepotrzebnie w rąbać w koszty bo mam sporo nieużytków w tym roku i co wy myślicie o tym I jak z praktyki żyto ma się do grzyba?
Kiedyś mój były sąsiad był silnie zdziwiony jak brat pryszczył żyto na grzyba. To żyto się pryska?!
to jest nic! duży OHZ w centralnej polsce robi żyto bardzo znanej firmy jako kwalifikat i też nie pryskają- na nic.
Czyli co proponujecie? Co doradzacie?
miejscami jaśnieją... ja obstawiam jakieś braki np siarka lub mangan.
Mam u siebie to samo na dwóch nowych kawałkach. Miałeś kwalifikat?
Ja dałbym siarczan z 10 kg do tego jakieś mikroelementy + jakiś prochloraz 0,5l + Yamato 0,7l
Nie wnikam nawet ile to kosztuje. Jak koledzy piszą niektórzy nie pryskają wcale i też rośnie.
Idź do swojego sprzedawcy powiedz że chcesz tanio kup to na co Cię stać i pryszcz byle szybciej..
Albo miejscowy kwas w ziemi też tak się objawia. Mam takie dwie łaty, że na jesień zboże wygląda jak w innych miejscach, na wiosnę na początku też a później jaśnieje, żółknie i na koniec całkowicie usycha.
Żeby żyto uschło to musiałby być fest kwas pewnie w okolicy pH4 .
Na ph 4 żyto urośnie, kupiłem kiedyś pole z zasiewem, dało 3,5 t/ha a ph było tam 3,9. Obstawiam raczej brak podłoża, piach na kilka m i daleko woda.
W poniedziałek będę pryskał bo deszcze od jutra do piątku. Dziś kolega ma zobaczyć. Wyglada fajnie ale boje się bo w tamtym roku miałem smułkę na prosie i obstawiam, że przez częste nawożenie gnojówą. Krzysiu materiał własny zaprawiony. Żyto syntetyczne. Bojko właśnie wyszło i wyglada pięknie. Czytałem, że ono jest całkowicie wolne od chorób grzybowych. Zawsze mam dylemat na mikro. Nie wiem czy ekolist będzie dobry czy coś w prochu. Caldena albo maximus.
Co dasz to będzie byle było w tym co potrzeba. NIe powdpowiadam Ci co dokładnie bo inny sklep inny asortyment. Napewno daj siarczanu z 10-15 kg/ha + 200l
Dziś był kolega i mówi, że na 100% nie ma grzyba tylko miejscami niedobór czegoś wiec mikro plus siarczan plus mocznik. Dziś kobieta w sklepie polecała mi Mocznik wpłynie z Eko listu i nie mam przekonania stosowali ście już taki? Czy lepiej tradycyjne w workach?
daj z worka, a siarczanu z 10 kg maks
A co jest tańsze? Trzeba brać poprawkę na niektóre cuda i wynalazki często to tylko hłity marketingowe.
Kawa wypita do roboty...
Tak mi się wydaje. Ile dać mocznika i siarczanu na beczkę 500l przy wydatku cieczy 250l/ha?
mocznik 10-12% siarczan 2,5% jednowodnego albo 5%siedmiowodnego
Wczoraj skończyłem pryskać mikro amino z maximusa plus mocznik plus siarczan siódemka z caldeny. Kiedy mogą być efekty?
W sierpniu.... Ja swoje z brakami prysnołem parę dni temu i efektów nie ma. Warunków na poprawkę też brak.
Strony Poprzednia 1 … 31 32 33 34 35 … 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo