41

Odp: Gryka jak śnieg biała ...

Ja sprzedałem w sobotę wyszło 1,7 t z ha po cenie 2140 więc całkiem dobrze też nie wiem skąd sypała  przy tej suszy ?

42

To bardzo dobry plon. Niestety u mnie się nie udaje ta roślina, a szkoda bo nie potrzebuje wielkich nakładów.

43

To roślina trudna do przewidzenia jaki plon będzie w tym roku szacowałem że jak będzie 800-1000kg to będzie super a tu zaskoczenie może dlatego że sieję co druga rurka i ma gdzie się krzewić.

44

Gdy przejeżdżam czasami przez powiat Nidzicki to wydaje mi się że połowa pól obsiana jest gryką, chyba jej pasują tamtejszy mikroklimat i warunki glebowe.

45

Co niektórzy dają po 300 ha przy czym ma wszystkich 700 ha kto umie liczyć to wiadomo mały koszt a zysk nawet jak nie wyjdzie to taki jak na zbożu i stanowisko też jest fajne.

46

ile słomy zostaje po gryce? tyle co po jęczmionce czy jak po życie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

47

Słomy po dedykowanej mało coś koło 4-5 kulek.