Odp: rozsiewacze wapna i nawozu
2 tony to na fordzie możesz wozić
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
2 tony to na fordzie możesz wozić
1500kg to dla mnie wystarczająco. Tak sie pytam bo trzeba będzie szukac ciagnika i rozsiewacza, prędzej czy później
A co stosujesz , Rsm czy saletre? Jak saletre to rozsiewacz nigdy za duży nie jest
Polecam Ci Rauch Beta lub Kuhn Precis . mam kuhna i napęd hydrauliczny z otwieraniem z ciągnika mieszadłami, i napędem talerzy z płynną regulacją to się przydają w polu super.
A co stosujesz , Rsm czy saletre? Jak saletre to rozsiewacz nigdy za duży nie jest
stosuje saletre.
Najpierw musze pomyslec nad ciagnikiem, później rozsiewaczem, albo jednoczesnie.
Fordem po ścierzkach nie bede ganiał bo sie nie zmieśni. Marzy mi sie ciagniczek na waskich kapciach tylko do oprysku i nawozu, ew jakis transport. Jak rok będzie dobry to po żniwach zaczne sie na powaznie rozglądac
Ja u siebie robię ścieżki i zamykam po 4 lejki na koło. Właśnie pod forda . Pod zetora zamykalem 3. Można 2 ale i tak wygnieciesz albo porobisz kolein . Będę na polu to foty zrobię.
Ja jak pryskam 902 na kołach 18.4 to zamykam 5 aparatów przy rozstawie 13cm. Jak jest za mała ścieżka to przyjeżdżone zboże nie równo dochodzi, często odbija w przypadku deszczy przedżniwnych.
Dokładnie bo niby mniej zboża ale takie pogniecione to zielone przy koszeniu.
ja na 360 to zamykam 2 aparaty a rozstaw lejek mam co 15cm. nic mi sie nie gniecie. a zamykanie 4 czy 5 to moim zdaniem troche pomyłka, na takich polach jak ja mam
szerszy opryskiwacz i będzie, że w sumie powierzchnia ścieżek mniejsza.
No to masz 65cm na jedno koło?
Szerokość opryskiwacza dobiera się do szerokości pól, u mnie 15 m to optimum.
5 aparatów czyli 6 międzyrzędzi po 13cm czyli ścieżka ma 78 cm na jedno koło.
Robiłem po 4 aparaty czyli 5 międzyrzędzi 65cm ale jak zboże było wysokie to trochę gniotłem, zagapisz się i jedziesz po zbożu. Liczyłem na polu 600m długie i ścieżki zajmują ok. 7% pola.
Szerokość opryskiwacza dobiera się do szerokości pól, u mnie 15 m to optimum.
podobnie u mnie, po co szerszy opryskiwacz jak pola po 15m
Ja to się nie będę pierdzielił w tańcu tylko na jesieni zamiast zamykać ścieżki to zrobię przejazd szeroki na szerokość agregatu to na pewno nic nie wytłukę...
No i będziesz musiał do dopłat jedną działkę ewidencyjną zgłaszać jako kilka bo droga szersza niż 2 m dzieli działkę według agencji na 2 mniejsze.
Ja to się nie będę pierdzielił w tańcu tylko na jesieni zamiast zamykać ścieżki to zrobię przejazd szeroki na szerokość agregatu to na pewno nic nie wytłukę...
Każdy robi jak mu pasuje i co woli
Jeden lubi rybki, inny woli ....
...pipki?
jak mu nogi potem czuć
... kobitki
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo