401

Odp: Dopłaty 2015-2020

artureekk napisał/a:

kto dostał 70 ten dostał ja mam może 40 % a kasy nigdy dość
a co do zycia bez dopłat właśnie uruchomiłem fotowoltanikę 10kw na pewno koszty energii zmaleją oczywiście po wcześniejszej spłacie kredytu maź 5lat i będę do przodu zwłaszcza ze prądzik zaczyna drożeć

Tak się zapytam na swój koszt zakladales czy z dofinansowaniem?  Bo to to nie takie hop siup mieć... Ma swoje minusy i plusy...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

402

nie ma dofinasowania do foto tylko do solarów- ciepła woda ale jest ulga do podatku gruntowego 25% udokumentowanych wydatków i jeśli gmina ma jakis program z racji zanieczyszczeń  minus jeden drogo a nawet za drogo choć i tak taniej niż w Niemczech

403

w piątek weszło ONW

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

404

artureekk napisał/a:

nie ma dofinasowania do foto tylko do solarów- ciepła woda ale jest ulga do podatku gruntowego 25% udokumentowanych wydatków i jeśli gmina ma jakis program z racji zanieczyszczeń  minus jeden drogo a nawet za drogo choć i tak taniej niż w Niemczech

Panele mam i polecam.. Teraz tańsza alternatywa to pompy ciepła... Co do fotowoltaiki wujaszek ma... Najlepiej produkować prąd powiedzmy 3% więcej niż potrzebujemy żeby był zapas ale jak przekroczy się to już zle. Codziennie licznik spisywać żeby wszystko się zgadzało... Ma zamontowane na dachu i to był błąd bo strasznie to czule na cień... 1 liść z drzewa spadnie i już 80% wydajności ma... Nawet głupia antena CB przeszkadzała na dachu bo cień lekko dawała... Ma zrobioną drabinę i szczotkę i wlazi jak trzeba i zgarnia co jest... Nie wiem jak u Ciebie ale u wujaszka dostęp do prądu jego miała główna centrala z Białegostoku... Nikt o tym nie pisze a umowie czy cus tylko dla jednego gościa przyszedł rachunek na 4 tyś bo oni coś przestawili u siebie i taki bajer a wujaszek od razu dzwonil czy coś i zablokował chyba ... nie chce skłamać ale coś w podobnie było...  My będziemy tez takie coś robić ale jeśli będzie dofinansowanie bo jeśli nie to za drogo...

Nie na temat a jeśli jest coś podobnego niech szeryf przeniesie gdzie trzeba smile

+33 / -0 (chyba wink)

405

Ktoś jest zainteresowany pozyskaniem 100 tyś zł na rozpoczęcie działalności pozarolniczej lub 60 tyś dla małych gospodarstw jeśli takie na tym forum się znajdują ?Zamierzam złożyć wniosek na drugą opcję tylko problemem jest brak wykształcenia rolniczego za które dostaje się najwięcej punktów ale zarezykuje

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

406

Ja jestem zainteresowany ale nie wiem co i jaka działalność zakładać

407

No właśnie, co i jak, dla kogo, na co

E 516 na części
Telefon 695 076 269

408

No właśnie dużo osób dla mnie mówi ze by wzięła tylko na co i wgl nie wiedzą...

+33 / -0 (chyba wink)

409

czytałem o tym i dupa bo działalność na usługi miałem w ciągu 24 mcy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ja myślałem ale premia w poprzednim prowie niby wyklucza teraz. Prawda to?

411

z tego co piszą to dupa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

412

rozmawiałem dziś z doradcą od PROW i te 60 tys to dla tych co mają na max 10 ha a te 100000 to dla tych max 15 ha tak w skrócie z wyliczeń im wychodzi ! tak że to tylko dla małorolnych .. niestety.

Leszek   dla kolegów'

413

Jak czytałem to po dostaniu tych 100 tyś trzeba opłacać ZUS. I niby wyliczyli że przez 5 lat składki wyniosą 62 tysiące. Więc zostaje 38 tyś

414

sarast napisał/a:

rozmawiałem dziś z doradcą od PROW i te 60 tys to dla tych co mają na max 10 ha a te 100000 to dla tych max 15 ha tak w skrócie z wyliczeń im wychodzi ! tak że to tylko dla małorolnych .. niestety.

a jeszcze dl aścisłości to z KRUSu to nie trzeba czasem zejść?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

415

uszek54 napisał/a:

Jak czytałem to po dostaniu tych 100 tyś trzeba opłacać ZUS. I niby wyliczyli że przez 5 lat składki wyniosą 62 tysiące. Więc zostaje 38 tyś

Dostajesz 100 tyś z czego musisz wydać 80tyś na zakup maszyn i urządzeń które będą ci potrzebne do prowadzenia działalności (nowe maszyny) 20 tyś masz do wolnej dyspozycji.Opuszczasz krus i [łacisz pełny zus przez 5 lat.Ajeśli chodzi o 60 tyś to jest dla tych którzy mają gospodarstwa o wartości dochodowej nie przekraczającej 10 tyś euro. Dostajesz 60 tyś z czego 48tyś musisz wydać na nowe maszyny 12tyś masz do wolnej dyspozycji .Dostajesz za to punkty na przykład szkoła rolnicza 5pkt zakup opryskiwacza 2pkt itd.Musisz zrobić biznes plan (u mnie koszt 600 zł)ze ciągu 3lat gospodarstwo wzrośnie do ponad 10 tyś euro a utrzymać musisz to przez 5lat.Każdy może sobie policzyć wartość towarową gospodarstwa na stronie kalkulator so jaworski.Temat prześwietliłem dogłębnie .Zainteresowanie 100tyś jest znikome ale to 60tys to jest dosyć duże bynajmniej u mnie.

416

na to 60 tys ojciec mógłby prubowac ale nie chce, bo zanim minie 5 lat to złapie go wiek emerytalny i powiedział ze ucieknie na emeryture puki znowu nie podwyższą

Rolnik z powołania:-)

417

No na te 60 tyś to skreśla mnie to że w 2008 wziąłem premie dla młodego rolnika i w zeszłym roku miałem zarejestrowaną działalność usługowa Szkoda bo za darmo zrobił bym sobie remont kapitalny chlewni

E 516 na części
Telefon 695 076 269

418

Znajomy tez będzie się starał o te 60 tyś lecz mówiono mu ze przy 11ha to za dużo i bydła za dużo ma i nie może wziąć ale będzie inne osoby się pytał o to...

+33 / -0 (chyba wink)

419

Zabrałem się za składanie tego wniosku o dofinansowanie 60 tyś zł,ale zanim coś od nich się dostanie to wyspowiadają cię na wszystkie sposoby .Aktualny wniosek o dopłaty co gdzie ile,wydatki roczne w gospodarstwie począwszy od KRUS skończywszy na prądzie ,wielkość budynków ,stan maszyn w gospodarstwie .No i oczywiście na co mamy zamiar wydać te 48tyś inwestując w środki trwałe 12tyś do wolnej dyspozycji jak się oczywiście dostanie tą premię ,ale znając moje szczęście to nic z tego nie będzie.Pożyjemy zobaczymy.

420

Wiecie że można składać wnioski o płatność za poplony?
650zł.
Kuszące...