301

Odp: ZAGROŻENIA

Nie powinno mieć znaczenia lewica, prawica czy środkowica. Zarządzający firmą, Państwem, tym bardziej wspólnotą Państw, mają to robić jak najlepiej się da. A co jest ?
Byłem za wejściem Polski do UE. Bzdury typu krzywizna banana, zakaz wędzenia wędlin i inne - irytują. Ostatnio rozmawiałem z gościem co jeździ ciężarówką po UE. Przywiózł cebulę z Francji. U nas co się nie uda sprzedać, rozrzutnik, na pole i pod plug. W starej Unii towar wyciągnięty z ziemi i nie sprzedany trzeba zutylizować. Utylizacja kosztuje, więc wpadli na pomysł, ogłaszają się że oddadzą towar darmo, za koszt załadunku. Znajomy obiera cebulę "na biało". Zapłacił za nią 11 gr/kg. czyli załadunek, transport i marża. W takim razie w du..e mam taką wspólnotę. Schengen nas wykończy.

302 Ostatnio edytowany przez Fenol (2017-05-04 20:52:44)

są ludzie którzy próbują wydymać system, oszwabić, oszukać. I to jest właśnie taka sytuacja. Gdzie są nasze służby sanitarne? Jeżeli do utylizacji to do utylizacji. Chłam będzie psuł rynek i nasze zdrowie. Zgłoś do sanepidu a kumpel nie ma sumienia. Co tam że ktoś się pożyga i obsra ważne że on na pare groszy na kilogramie.
Sławek czy te informacje są pewne? chciałbyś popchnąć temat?
Czy my możemy zrobić tak samo na rynku francuskim?
Sienkiewicz miał rację nasze państwo istnieje tylko teoretycznie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

303

Po pierwsze szengen to nie unia, po drugie zanim coś wróci na pole powinno się zrobić kompost inaczej robisz sobie na polu siedlisko patogenow i musisz zwiększać ilość chemii. Jeżeli ktoś na poglądy takie czy owakie to w ten sposób kieruje tym wszystkim.  Zauważ że kierujący Europą obecnie są ateistami. Nie mają żadnych wartości. Każda inna kultura jest lepsza. Kiedyś chrześcijanie rządzili Europą i podbijali świat, teraz jesteśmy zalewani przez kulturę muzułmanów

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

304

Myślę że człowiek jest wartością, i tak oceniam UE. Sam jestem ateistą, nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż to dotyczy wszystkich ludzi i jest podstawą mojego światopoglądu. A to wynika w prosty sposób z wartości chrześcijańskich.
Nie zgodzę się że jesteśmy zalewani przez kulturę arabską/muzułmańską raczej jesteśmy zalewani amerykańską papką odmóżdżająca.
Ale rozumiem Twój tok myślenia Andrzej.
Co możemy zrobić aby cebula nie rozwalała naszej gospodarki i nas nie truła?
jakie działania.
kupilibyście tanio cebulę na handel?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

305

Nie zgodzę się że jesteśmy zalewani przez kulturę arabską/muzułmańską raczej jesteśmy zalewani amerykańską papką odmóżdżająca.          ta ameryka do ogarnięcia ! ale skąd ten twój niezrozumiały spokój co do arabów to zadziwia !!! zresztą nie pierwszy raz ale jakiś uparty jesteś. ostatnio molestowali Arabusy  Polską 13 latkę wracającą ze szkoły w Niemczech do domu. uciekła !! w zemście jej Ojciec i brat dopadli grupę arabów szwędających się po Gubenie i im *** !! ale sie okazało że to nie ci .. !!  ale nie szkodzi !! w gazetach  hałas  a do Polski twoje  szanowane hordy młodych arabusów     nie mogą włazic bo stały patrol  SG na moście  im zabrania !!  na razie bo jak im pozwolą u nas pomieszkać to wesoło już nie będzie....

Leszek   dla kolegów'

306

wcale nie jest tak że to jest spokój.
świat nie jest czarno biały, nie każdy polak to pijak i złodziej.
Nie każdy ateista łyka każdy banał podany na talerzu przez kogoś kto chce go wykorzystać.
jakie to ciekawe u nas bronią 13latki w niemczech pewnie broniliby muzułmanina.
Niemcy idą w ślepy zaułek, ciekawe jak z tego wyjdą.
wyrzuty sumienia za holokaust każą zamknąć oczy na krzywdę na własnych ludziach. Może to raczej forma pokuty, próba pokazania jak się zmienili, jacy są dobrzy? I teraz swoim autorytem powołując się na niekwestionowane i oczywiste "wartości" pocichutku podzielą się z sąsiadami.
Pewnie bardzo by chcieli.

Chłopaki co z cebulą, zbaczamy z tematu.

307

Fenol, ta cebula może być: jabłkiem, pomidorem etc. Skolonizowano Polskę i teraz mamy takie "kwiatki" W Polsce pracownik zachodnich marketów też pracuje na pensję swojego kolegi z zachodu, transferowanie dochodów z naszego kraju to największy problem. Polski pracownik zawsze będzie dostawał ochłapy. Po upadku komuny na siłę tworzono klasę średnią, skutek mnóstwo tych rodzimych biznesmenów to mafiozi. Tak jestem za zmianą konstytucji ! Ty niestety jako internacjonalista masz też trochę skrzywiony pogląd na otaczającą nasz rzeczywistość, Sarast też to widzi.

308

Cebula to jeszcze nic. Znam przykład, że importowano za zupełną darmochę podgardle wieprzowe, a masarnia to obrabiała, wędziła i szło na sklepy po 6-7 zł/kg W Belgii i Holandii te okolice to miejsce wykonywania wszystkich szczepień i tam to jest odpad, a u nas przysmak śniadaniowy.
Kolega jeździ chłodnią i opowiada, że jak woził półtusze wieprzowe z Belgii to były pozbawione szynki, schabu i polędwicy. Można? Można bo żyjemy w kraju gdzie z biedoty wydziela się na siłę klasę średnią, bo z prawdziwą klasą średnią i wyższą jest u nas jak z dużymi gospodarstwami 3%

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

309

Informacja na tyle pewna, że człowieka znam kilkanaście lat. Nie przyłapałem go na bajkopisarstwie.
Popchnąć to bym popchnął ... Jak Ci się kol Fenol temat wydaje na tyle ciekawy aby się nim zająć, mogę podać nr tel do autora relacji.
Już nie chodzi czy ktoś się po tej cebuli obsra. Czystej wody za dużo się opijesz i będzie podobny efekt. Nie dziwię się obu, sprzedającemu (oddającemu) i kupującemu. Chodzi o pieniądze. W tym przypadku system jest zły, pozwala na takie numery. Efekt krajów dwu szybkości, stara Unia i jej przepisy i nowa aspirująca do nich.
Efekt swobodnego przepływu ludzi i towarów obserwuję na własnej skórze (portfelu). Przed Schengen miałem pięć tel w godzinie, kiedy wreszcie te ogórki na zakład przywiozę, ile będę miał i dlaczego tak mało. Osiemdziesiąt kobit do nakładania w słoiki czeka, pasteryzator pod parą, zalewa, słoiki, dekielki - wszystko przygotowane a towaru brak. Jak już się pojawiłem mało mnie w ... nie pocałowali.
Teraz nakłada maszyna. Schengen spowodowało że węgierskie są ładniejsze, bułgarskie tańsze, słoweńskie, itp. Jak już koniecznie chcę, to ostatecznie przyjmą, najlepiej jakbym wcale nie przywoził.

310 Ostatnio edytowany przez Fenol (2017-05-06 02:11:50)

no miałbym z kim się podzileić taką ciekawostką, ale przyszło mi do głowy że ktoś do mnie przyjedzie i mi łeb urwie.

Sławek gdybyś miał przetwórnie i mógł kupić ładniejsze węgierskie, bułgarskie tańsze i jeszcze inne słoweńskie to co byś zrobił? Ja mam te same problemy, mleko jest tańsze i pewnie będzie jeszcze tańsze. Garuje w oborze i życie mi ucieka, każdy dźwiga swój krzyż wink

androl nasi wcale nie są tak z tyłu, my za to skolonizowaliśmy transport w całej Europie.
nasza żywność jest uszlachetniaczem ich żywności, jesteśmy potentatami w porzeczce, przejmujemy ich fabryki np maszyn rolniczych czy naczep. To działa w obie strony.
choć chciałbym abyć mieli dodatnie saldo wymiany handlowej we wszystkich dziedzinach.

a propo tematu, spierałem się z sąsiadem na temat polskich wyrobów, dowodził że trzeba kupować polskie bo to daje  prace i napędza gospodarkę która jest niezależna od obcego kapitału. wszystko fajnie tylko dlaczego kupił, case`a i jeździ golfem?
Jak bawimy się polskość niech każdy zacznie od siebie i sam da przykład.

żeby była jasność w moim domu żywność jest całkowicie polska.

311

Ale Panowie zapominacie o jednej podstawowej zasadzie, jezeli kupisz cebule za pół ceny to za resztę kasy kupisz sobie co innego. I proszę pamoętać , że nie po to szewc robi buty żeby miał pracę, tylko po to żeby ludzie mieli w czym chodzić. W naszym interesie jest produkować tanio i dobrze. Znalazłem stre gazety TAP z przed wejsciem Polski do uni a tam cena pszenicy 450 ale za to saletre mozna bylo po 800 kupić. Inna sprawa to taka ze naszą gospodarkę zabijają podatki. Najgorszy to dochodowy, a jeszcze akcyzy i tym podobne. Co do cebuli, skoro oni za nią nie dostają ani centa to nie oni się bogacą tylko konsument w Polsce. Konsumentow w Polsce jest 35 mln a rolników? Dlaczego kazdy myśli o sobie jako o producencie a nie jako konsumencie ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

312

Idealistycznie podchodzisz do takich tematów, ta... konsument bogaci się big_smile

313

coś tak koledzy wyciszeni !!  się dzieje tyle złego , brudasy Anglię atakują na całego a  tu żadnych komentarzy !! gdzie dziś są obrońcy multi-kulti ??? coś i KOD-wcy wycichli ?? czyżby dobrą  zmianą zauroczeni ???? się porobiło !!!

Leszek   dla kolegów'

314

Najbardziej mnie śmieszy jak władze innych krajów łączą się bólu i współczują. Każdy współczuje sobie nawzajem, i mówią, że będą walczyć z terroryzmem... Tak w koło macieju. Trzeba otworzyć firmę sprzedającą kredę dla tych mądrych, ubogaconych kulturowo państw. To tyle człowiek skorzysta, bo kreda wychodzi dla nich najlepszą obroną... Nie ma odpowiedzialnych za ten stan rzeczy. Szkoda ludzi, ale nawet prostego dziękuję, nasi piloci podczas IIWŚ nie dostali od angoli. Niech sobie teraz sami radzą.

315

"Empatia to broń obosieczna" https://www.tygodnikpowszechny.pl/paul- … tii-148209
Chyba wiecie co chcę powiedzieć.

316

Kwestia czasu i u nas będzie tak samo  wtedy każdy zmieni zdanie

Mikea Tyson  kiedyś powiedział ,, Każdy ma jakiś plan do puki nie dostanie pierwszy w mordę  w tedy jego plan sie zmieni ,,

To tak samo z tym terroryzmem   mamy plan ich nie wpuścić  ale jak nam wysadzą stadion podczas meczu z ludźmi każdy zgłupieje

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

317

sarast jak ja lubię czytać twoje posty smile
wojtas kiedyś miałem się za mądrego gościa ale teraz to brednie piszesz

318

za to Ty jesteś niezmiennie taki sam... do bólu.

319

https://www.youtube.com/watch?v=TyeqpAOpaSA

320

Szaleństwo . PO chce przyjmować arabów do miast w których ma władzę . szczęście że mieszkam rejonie gdzie wójtowie  i burmistrzowie myślą o tym jak przeżyć z tych paru złotych budżetowych kolejny rok.  PO. i spółka to   porąbani  hipokryci  żeby dowalić Pisiorą zzrobią wszystko , ku....y wstydu nie mają . a największy rudy hipokryta dumny z synka że sobie przed komisją śledczą poradził. wybitnie uzdolnione dziecko ma   WIEKI REPORTER WYBORCZEJ ,  SPECJALISTA W LOT , A NA KONIEC AMBER GOLD . się cisną słowa nie cenzuralne .   ALE SZKODA SŁÓW..

Leszek   dla kolegów'