Odp: Wiosna 2017

U nas wieje a wczoraj jeden odważny jechał zboże opryskiwaczem to pryskał chyba połowie wsi przy okazji. Jęczmień powychodził ledwo po 3 tygodniach. Koniczyna siana z owsem 2 tygodnie temu wylazła ale zapowiadają przymrozki. trawa na łąkach stoi i czeka na ciepło. 2 lata temu po majówce można było kosić lucernę a teraz do kostek jest.

422

Pajej napisał/a:

to macie fajnym misliwych ja siałem w sobote dzwoni zeby mi choć dali jakiegos smierdziela, a łowczy na to ze w piatek dopiero zamówił...
w poniedziałek już były slady dzików

NIE FAJNI !!! zmuszeni bo ja po dzikach nie dosiewam ! i im też nie pozwalam , a teraz im najlepiej upilnować ! bo szacowanie jak kuku mała to najprostsza śprawa i tego się już boją.  bo trzeba  płacić a tego nie chcą, 2 lata pod rząd upilnowali kuku zobaczymy czy w tym roku dadzą radę .?? szczerze im i tego sobię życzę.

Leszek   dla kolegów'

423

ja pilnuje mi pilnują a już mi sie wrypaly i mam do przesiania a dopiero drugi dzien ziarno w ziemi

mdw

424

U mnie puki co spokój i oby tak dalej. Koło rozdaje wszystkim kołki, izolatory, drut pastuch i siatkę od balotow

E 516 na części
Telefon 695 076 269

425

Siatkę od balotów?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

426

zeby grodzic pola

mdw

427

witam panowie co sadzicie o wapnie ORCAL podobno bardzo dobre i odstrasza dziki !! moze ktos z was stosuje cos takeiego ? poducent zarzeka sie i nawet daje zwrot kosztow jak nie zadziala

428 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-05-03 18:50:49)

Może i odstarasza. Generalnie to wapno budowlane wymieszane z chyba piórami.  Podobno efekty na polu są. Pytanie czy są adekwatne do ceny. Ile to kosztuje?
Sprawdziłem około 750zł t
Taniej wyjdzie kupić 2 tony kredy granulowanej do tego amofoskę  i zasiać poplon by uzyskać masę.  Kreda granulowan chodzi po 400-500zł i ma 50 CaO. A to że ten nawóz działa szybko to dla mnie nie istotne bo skoro szybko zaczyna działać to tak samo szybko przestaje. Tak czy tak to jest wapno tlenkowe czyli na ciężkie ziemie ja mam lekkie więc....

429

a właśnie Krzysiek robiłeś już analizy?

430

Nie Albo jakaś robota albo piździ tak że strach z domu wychodzić.
W tym tygodniu powinno się udać

431

turus87 napisał/a:

witam panowie co sadzicie o wapnie ORCAL podobno bardzo dobre i odstrasza dziki !! moze ktos z was stosuje cos takeiego ? poducent zarzeka sie i nawet daje zwrot kosztow jak nie zadziala

sprawdzone działa !!!!   szczególnie w zbożach sianych po kuku...  jak i w samych kuku tak do 3 miesięcy jeden problem cena..

Leszek   dla kolegów'

432

Byłem dziś na polu z qq grzebać w ziemi to u mnie co siana w ubiegły czwartek to powoli coś tam zaczyna wychodzić z ziarniaka. A na polu obok co agrifarm siał 10 kwietnia ziarno wygląda tak samo. Dwa tygodnie różnicy w siewie a efekt ten sam

E 516 na części
Telefon 695 076 269

433

A ja chyba będę siał qq w czerwcu jak tak dalej będzie z pogodą.

434

no u mnie to żyto najpierw do ścięcia a też stoi w miejscu. Zimno, ci co posiali kukurydzę u mnie już mają srakę że będzie chorować.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

435

u mnie dzis spadło 10l deszczu w ok 10 min

Rolnik z powołania:-)

436

U mnie tylko paru posiało QQ.. wczoraj jeden siał ale nie wiem nie wiem... U mnie to wgl za zimno dopiero zboże wylazło 2dni temu siane 10.04... A QQ planuje posiać w połowie Maja... A dziś skończyłem zasiewy wszystkie i oczywiście zaczeło padać...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

437

No to dało w nocy.  Dziś już spokój tylko czy da radę jeździć z opryskiwaczem  po polach?
Musiałby zrobić gorczycę i łubin na chwasta jednoliściennego po jarej polać rsm. I dupa.

438

Ja wczoraj zalałem  opryskiwacz pojechałem w jedną stronę 5km i ujechałem na polu ledwo 100metrów. Dziś nie leje, ale nawet nie myślę żeby wjeżdżać bo tak wlało. Trzeba czekać bo zalałem prawie do pełna, to jak się utopię to wiaderkami będę oprysk przenosił do szosy....

439

Co to w tym roku się dzieje to ja nie wiem. Co by nie dał i ile by nie dał nawozu na zboża czy to organicznych czy nieorganicznych to zboża wyglądają w tym roku mowa o ozimnych  jakby ekologiczne były. Takiego roku jak ten to nie pamiętam. Na wiosnę było fajnie przezimowały a teraz zamiast być coraz lepsze robią się coraz jaśniejsze jakby Eko. Nie mam pomysłu czemu tak się dzieje a dzieje się tak U wszystkich poza kurnikarzami co nawalają na potęgę  Boba kurzego. czy to brak słońca to spowodował? Czy można liczyć w tym roku że jeszcze się wezmą czy już nie?

440

Stachu gdybyś dał w tym roku w dawkach x 2 w stosunku do lat poprzednich też byś tak miał, lżejsze ziemie przepłukane totalnie + zimnica i jest jak jest.