2,141

Odp: Pszenica

Dużo tego atlantisu.

2,142

Tak u nas zalecają

2,143

W sumie to tylko miejscami mam większą przytulię to na razie nie będę się nią przejmował.  Jakby nie wzięło to poprawię później, chociaż u nas skupów się naotwierało to prawie nie patrzą co jest na przyczepie, to jak trafi się sztuka to nie ma problemu..

2,144

dodaj więcej sekatora to załatwi każdą przytulię

2,145

0,5l kto bogatemu zabroni....

2,146

Tanio to już było, im później tym drożej. Ta opcja na chłodne dni i noce.

2,147

Byłem po opryski i siane pszenice w terminie dam 0.15 sekatora a na późne zasiewy setkę i ma być. Z atlantisem zrobię podobnie.
Wycofali karbedazym a miałem dodać do prochlorazu i propikonazolu, a teraz nie wiem co dorzucić...

2,148

Corbel

2,149

Czy próbował ktoś pryskać pszenicę jarą atlantisem? Sporo kupiłem więcej bo policzyłem jarą razem z ozimą i tak się zastanawiam czy nie spróbować?

2,150

U mnie też miałem dosiewane wydaje mi się że po atlatisie nic jej nie jest. Wieczorem ci napiszę jak sprawdzę bo pryskałem parę dni temu

2,151

Tak właśnie sie zastanawiam, bo dałbym jakąś małą dawkę. A w jakiej fazie była ta jara u Ciebie? Kurde zostało jeszcze trochę ozimej do opryskania i znowu leje, ta pogoda to już zaczyna mnie wkrwiać..

2,152

Na etykiecie stoi że po wiosennym zabiegu atlantisem, jara po przeoraniu. Więc jakieś ryzyko jest.

2,153

No właśnie wiem, czasem nie warto ryzykować. Chociaż zastanawiam się na różnicą konstrukcji jarej od ozimej, czemu na jedną można na drugą nie?

2,154 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-05-08 17:13:27)

Ubrałem filce i ślizgiem dotarłem do pszenicy jarej pryśniętej atlantisem 0,25l + granstar 20gr
Od zabiegu mineło 5 dni.
Chwasty już są pijane łącznie z miotłą która nie rośnie w górę tylko zrobiła się jasna i rozkłada się na boki.
Pszenica nie okazuje żadnego zmęczenia co niektóre roślinki mają po 2 pędy.
Grzegorz zapewne jeszcze parę dni opryskiwaczem na pole nie pojedziesz więc będę obserwował i dam Ci znać jak by co. 
A co do tego co piszą na ulotce to trzeba też przypomnieć że jak pisał Mpopis zalecają 0,45l co jest dla mnie w ogóle nie zrozumiałe. Po takiej dawce wschody były by nieciekawe.
Marek Ty naprawdę tyle tego lejesz, czy tylko przytoczyłeś teorię z ulotki?

2,155 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2017-05-08 18:07:07)

To porównanie juliusa i pilgrim.  Julius po lewej .  Pszenicę monitorowal ze mną mój ,prawie trzy letni syn.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1866f39aaf1a.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b60e6b732d18.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4e2e8a5dfdb2.jpg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,156

Dzieki Krzysiek w jarą to jeszcze sporo czasu minie ze dwa tygodnie zanim wjadę, o ile pogoda pozwoli.

2,157

masakra, w mojej okolicy pszenice 1/3 tego co na zdjęciach.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2,158

ci co mają wyczyńca na północy to potrafią nawet 0.8 atlantisa dać. Ja dawałem w zeszłym roku na pszenżyto 0.3+0.1 sekatora

2,159

Kolanko na głównym pędzie wybiło już mocno, na lepszych pszenicach. Dawać jeszcze CCC?  Na późniejsze zasiewy jest dobrze i można śmiało dać, ale mam kupione opryski i nie chciałbym znowu kupować nowych...

2,160

ja postanowiłem dac moddusa połowe dawki i teraz nie wiem czy nie przyskapiłem...

Rolnik z powołania:-)