Odp: co uprawiać żeby zarobić?
nie mam 4 tylko 5-6 z tym ponem to strzelałem ja średnio 1 to prawie zawsze ale 2 lata temu posiałem 40 ha i wszystko zaorałem
dość często jedzie do Wrocka i po drodze widziałem piękne gryki na moje oko spokojnie 2 t
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie mam 4 tylko 5-6 z tym ponem to strzelałem ja średnio 1 to prawie zawsze ale 2 lata temu posiałem 40 ha i wszystko zaorałem
dość często jedzie do Wrocka i po drodze widziałem piękne gryki na moje oko spokojnie 2 t
Z racji że z pola mi zejdzie groszek na przełomie czerwca i lipca to zastanawiam sie czy czegos jeszcze nie zasiać? Myslałem o gryce to co zbiore wysiałbym na poplony, uda sie jeszcze po tym zasiac pszenice?
Macie jeszcze jakies inne propozycje?
Jęczmień jary, kiedys jak nie wypaliło mi z kukurydzą bo cos, nie pamiętam już co to posiałem jęczmień jary i plon wyszedł przyzwoity, ale nawożenie szło takie jak pod kukurydzę. Tyle, że żniwa były na końcu.
Jęczmień jary w lipcu? Ile tego zbierze 1-1,5t pośladu po dosuszeniu?
Z racji że z pola mi zejdzie groszek na przełomie czerwca i lipca to zastanawiam sie czy czegos jeszcze nie zasiać? Myslałem o gryce to co zbiore wysiałbym na poplony, uda sie jeszcze po tym zasiac pszenice?
Z jedną dupą na trzy obiady ? Chyba że te pole masz pod szkłem ......
poprostu chce pole wykorzystać do oporu. gryka siana na poczatku lipca nie da plonu?
Gryka to tylko na piachy....
Jest szansa na facelię. Jak bedzie pogoda zbierzesz nie to na masę...
Gryka będzie tylko nie wyrobisz żeby posiać na tym polu pszenicę, no chyba że w późnym terminie będziesz siał.
wiadomo że nie w optymalnym, ale pod koniec października?
Jak zasiadłem gorczycę coś ok 26 czerwca kosiłem 2 listopada ale drugi raz bym nie próbował nic na ziarno. Jedynie jakieś uprawy na zieloną masę/ w belę.
może proso?
Niestety tak jak pisze Koseś. Kukurydzę też siałeś o wysokim fao "miało być pięknie a wyszło jak zwykle"
poprostu chce pole wykorzystać do oporu. gryka siana na poczatku lipca nie da plonu?
nie
moje Niemiaszki po kiszonkach z kuku sieją żyta jare i je walą na kiszonki, potem żyto ozime też wiosną w kiszonki , woda z deszczowni i kukurydza na kiszonkę i w między czasie oborniki , i od nowa. ale koledzy z produkcji mlecznej to też opanowane mają.
tylko po co mi kiszonka? na handel jak nie mam sprzętu zeby ja zrobić?
Do tej pory groch mi schodził z pola ok 20 lipca po tym siałem grykę ze słonecznikiem na poplony, po nich pszenica. w tym roku spróbuje chyba ta grykę. w tym roku gość z wioski posiał po pszenżycie ok połowy lipca gryke to w październiku skosił kombajnem, ile mu sypała nie wiem, ale zebrał, to dlaczego ja mam nie zebrac wczesniej sianej?
No to siej ale to loteria...
zobacze i sie pochwale. jak przymrozek przyjdzie w dobrym czasie to będzie ok jak nie wyjdzie to talerzówka i ogień
Na gryce się nie znam, ale qq o dużym fao jak dostanie pod koniec września porządny przymrozek przestaje transpirować wodę i kosisz gnój.
Patrz na średnią wieloletnią, następny rok uważasz że będzie taki jak ten ? ja mogę powiedzieć że może będzie.
to już wiem dlaczego mi w jednym roku nie wyszła kuku o fao 260
w gryce przymrozek robi za desykacje
Jęczmień siany w połowie maja 3 lata temu dał 5.5 tony. Znajomy po gradobiciu zlikwidował rzepaki bo na większości pola stały tylko badyle.
Ale to była połowa maja i wyjatkowo sprzyjający rozkład pogody w późniejszym terminie. Ale to był ewenement.
Pajej jeszcze nie wiesz jak w tym roku będzie z pogodą a już planujesz
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo