Odp: Dopłaty 2015-2020
Poplony na jakich warunkach?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty 2015-2020
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 32 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poplony na jakich warunkach?
http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki … kiet_2.pdf
Wiadomo to tylko jest po to aby zmniejszyć ilość zbóż bo tego jest ogrom. a to wciskaja i naciagaja na te poplony, zazielenienia, wysokobiałkowe itp... Teraz tez mamy zasiane koniczyny bo to te zazielenienia i niestety 1ha w czystym siewie liczą tylko 0.70ar a z czymś posiane liczą 0.30ar/1ha wiec żeby była doplata trzeba mieć min 1.5ha zasiane w czystym siewie koniczyny np.... Oj coraz bardziej kombinują....
Coś podnieśli bo ostatnio za ozime było 420zł mimo to jakoś mnie to już nie zachęca.... dość mam tej papierologii po zrównoważonym... W ogóle to przez zazielenienie mieli poplony kasować a tu proszę bardzo....
Tylko że te poplony to nie na wszystkich glebach jak w poprzednich programach. Miałem poplony później zrównoważone a teraz nic nie pasuje w zrównoważonym a gleb zagrożonych erozją też nie mam na poplony się nie łapie.
Gadałem z moją panią z ODR (przed chwilą) i minister zmienił te obszary praktycznie cały kraj się łapie.
Tylko przy dobrym płodozmianie wychodzi że nie będzie gdzie zasiać zazieleniowych poplonów.. Muszę posiedzieć wieczorem poczytać dokładnie, bo nie w temacie jestem i nie będę robił zamieszania.
no tak, jak będzie tak jak planują to będę musiał zwinąć bydło. OSN na całym kraju to jest jakiś absurd, tam gdzie są zwierzęta tam jest ogrom wymogów.
Ja powiem że analizując +i - zrównaoważonych i tych polonów stwierdziłem że i jedno i drugie pasuje mi jak świni siodło. Na siebie mam 20ha w drugim gospodarstwie jest 10 ha. Do tego działki ni jak nie pasują. pier**l... żeby to zatrybiło musiałbym podzielić działki na mniejsze. Do 8 maja mam czas bo jestem umówiony na pisanie wniosku.
Żeby chociaż poplony zrównoważonego i efa razem się liczyły to coś idzie wykombinować ale tak to nic ciekawego nie wyjdzie. W jednym roku jak np. rzepak wymarznie to sypie się cały płodozmian chyba że gorczyca albo rzepak jary ale to już produkcja bez zysku.
No ciekawe co wyjdzie z tego.. Powinni jakoś to ogłosić i przeprowadzić szkolenia na ten temat... Aj ciągle coś im mało... Najlepiej zasadzić lasy i obsiac się trawami wtedy będzie idealnie... L
Fenol, z bydłem ciężko jest a jak jeszcze to wprowadza to wgl... Ja tam nie wiem czy przetrzymamy parę lat ( bo w mlekpolu ma być niby lepiej za parę lat bo dostawców odpanie dużo przez ich widzimisię i chcą przetrzepac napalencow niską ceną... ) wiec na pewno zwiększać się nie będzie szt bydła..
W mlecznym musi dojść do koncentracji pogłowia. Cena na razie jest ok ale nie jest za dobra i bardzo dobrze. Za wysoka cena powoduje że ludzie przestają liczyć i produkują bezmyslnie. W mojej okolicy są stada 8-9tys od krowy i takie po 4,5tys od krowy. Niestety ci słabsi muszą albo być coraz lepsi albo zmienić branże.
W mlecznym musi dojść do koncentracji pogłowia. Cena na razie jest ok ale nie jest za dobra i bardzo dobrze. Za wysoka cena powoduje że ludzie przestają liczyć i produkują bezmyslnie. W mojej okolicy są stada 8-9tys od krowy i takie po 4,5tys od krowy. Niestety ci słabsi muszą albo być coraz lepsi albo zmienić branże.
Nie do końca tak musi być. Jeżeli ten z małą wydajnością nie jest obłożony kredytami, to może mieć nie mniej z tej krowy od tego z wysoką wydajnością, a milionowym kredytem.
Wypełnia ktoś z was może wniosek o dopłaty przez internet?? Chodzi mi konkretnie czy da się wysłać wniosek z błędami w postaci takiej ze maksymalny obszar kwalifikowany wpisany przeze mnie jest mniejszy niż obliczony przez nich PEG (jest on nawet większy niż moja działka) bo nie wiem czy dalej wypełniać
Rur3k kozak jesteś, nie odważyłbym się pisać przez internet. Mi zawsze mówiono żeby robić do pega. Jak wyliczyli większy to się ciesz.
Jeżeli będzie coś nie tak to dostaniesz wezwanie i poprawisz.
mimo wszystko wysłał bym papierowy, zrobisz korektę czy parawkę i gitara.
U mnie ci co robili przez internet byli po cichu wzywani do poprawek. Teoretycznie miało być tip top bez poprawek.
W tegorocznym zaznaczyłem że na nowy rok chcę też papierowy.
Czy ktoś spotkał gdzieś informację o nowych obszarach OSN?
Bo chyba jednak nie powiększyli zbyt wiele, nie mogę nigdzie spotkać rozpiski na jaką gminę przypadło nowe OSN, jest tylko stare.
Ja bardzo chętnie wszedłbym w poplony, i tak robię co roku wszędzie.
już trzeci rok robię przez internet (po dwa wnioski - dla siebie i rodziców) ale pierwszy raz PEG jest większy niż działka i to na 4 działkach. Na trzech z kolei mniejszy (mimo iż całą uprawiam i nic nie odchodzi) ale tu te brakujące 2 -3 ary na każdej można odpuścić. Tego co przybyło to też nie jest jakoś wiele może poza jedną działką gdzie wzrost powierzchni procentowo wynosi aż 12,5% czyli całe 3 ary więcej na działce 24 arowej
Z tego filmiku https://youtu.be/jqNr9Jdbaak wynika że jak błędnie wpisane są pegi to można wpisać po swojemu chyba powpisuje do wielkości działki bo tak jak pokombinowałem to błędu poprawności wniosku już nie ma jest tylko błąd wartości działki (nie zmieniło podświetlenia działki z czerwonego na czarne)
najwyżej będzie poprawka
Dzisaj bylem oddac wniosek myslalem ze bedzie luz a tu kolejka.
Ci.co wypelniaja uslugowo kase robia dobra jak tak sluchalem w kolejce ile biora za wypisanie
Ja w kolejce wczoraj stałem 15 min. ponoć trafiłem idealnie w moment gdy była najmniejsza. Opłaty u nas za wypełnianie mówili że wszędzie takie same. Osobiście płacę małym prezentem, o PLN. nie mam prawa pytać.
od lat piszę mi ODR. dziewczyny ... młode... moje doradczynie .!!! przyjezdzają do domu , piszą ! rysują !ja podpisuję . one odwożą!!. potwierdzenie dostarczają , płacę ! żadnych poprawek od lat..
no to ja dla odmiany dziś dostałem raport z kontroli- Efa14b. stwierdzi zasiew zboża ozimego...
a posiany został rzepak ozimy plus żyto ozime. posiane 28 września. rzepak wyleciał, żyto zostało i teraz muszę biedym dzieciom co nie odróżniają pszenicy od strączka objaśniać co z
czym. czuję że do deklarowanego terminu 27 czerwca z dopłatami się jednak nie wyrobią.
to tak jak w dowcipie: -byłem na wsi i widziałem świnie
- a zostawiła raport?
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 32 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Dopłaty 2015-2020
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo