61

Odp: Osad z oczyszczalni ścieków

co do umiejscawiania pryzm z różnymi "śmierdzielami", to można sobie we wsi zasłużyć na takie, a nie inne umiejscowienie pryzmy. Co można zrobić zgodnie z prawem to wiadomo. Nie znamy realiów i wysłuchanie jednej strony to nie powód aby kogoś "wieszać". Przyznajcie sami czy czasem nie mieliście ochoty rozwieść ( lub co tylko wam się wymyślić ) śmierdziela pod okno "ukochanego i uczynnego " sąsiada? Oczywiście wszystko zgodnie z dobrą praktyką rolniczą ( kierunek wiatru, 24h na zaoranie...)

62

U mnie podobne sytuacje są , wiadomo jak jest wszędzie,jak ludzi w oczy kole to i troche smrodu przeszkadza, burżuje sie porobili ,a co na wsi by chcieli spokój i cisze, niestety coraz więcej używa sie tych tzw. smrodów a zakazane to nie jest.

mdw

63

Ja też jestem rolnikiem ale nie chciałbym tego syfu na swoim polu  - dlatego rozumiem  mieszkanke    i Jej obawy  i normalne świnstwo  wobec jej osoby celowe wywożenie pod dom - czy każdy z Was chciałby taki smród  -  gnój   to są wiejskie  klimaty  a nie utylizacyjna chemia?

64

No tak , ale u mnie wściekają sie za gnoj, za poferment z kiszonki za błyo na drodze , za nowy ciągnik itp

mdw

65

osad z oczyszczalni musi być zaorany natychmiast nie ma mowy o robieniu zadnych kup i składowaniu a tymbardzie płynach do wody .
jest to przestepstwem i do sanepidu i nie ma sie co pierniczyć
ja tez mam zamiar z tego kożystać u nas PWIK wywozi i gościu 24 na dobe kontroluje wywieżli dużo ze 100 wanien ale wiesz 2-3 dni wożą i przyorać
1 na 10 lat wolno to robić
dobry nawóż działa 2-3 lata im ziemia gorsza to krócej
nie wolno przy zabudowaniach nie wiem ile chyba 100 metrów goń ich  bo ci wolno ja tak bym zrobił bo trzeba być fer

66

Odswiezam temat. Jak tam panowie korzysta ktos jeszcze z osadow z oczyszczalni?  Kto korzystal zalwazyl jakies efekty pozytywne lub negatywne? Mam mozliwosc zeby mi to wozili po okolo 8 ton co dwa trzy dni i zastanawiam sie czy sie w to bawic po zniwach i wywalic na dzialke na klasie 5-6 przewaga piachow.

67

bierz i się nie zastanawiaj szczególnie na tych słabych kawałkach. Masz szanse bardzo poprawić glebę. Tylko żeby ci dali badania osadów na metale ciężkie i z ochroną środowiska było uzgodnione

68

U nas jednemu w tym roku wozili pod pyry, ja tam na smród nie jestem wrażliwy bo w sąsiedztwie mam dwie utylizacje zwierząt ale ten osad *** jak diabli tym bardziej że szły tego ilości tirowe i tylko ładowarką na polu rozgarynali

E 516 na części
Telefon 695 076 269

69

Legalnie nie opłaca się tego robić, mam kumpla w oczyszczalni i mógłbym tego trochę mieć, ale kwity nie do przeskoczenia no i koszty badań. Na glebie gdzie zastosowano osad nie wolno produkować żywności dla ludzi i zwierząt. Wszystko zabiera drugi kumpel na plantacje wierzby energetycznej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

70

Kilku w okolicy to stosuje, ponoć procedury nie takie straszne. Rośnie po tym niesamowicie. Obecnie niema już szans u nas na to się załapać. Ładuje i rozrzuca firma podobnież z okolic Piły.

71

Jakie procedury ??
stosujemy jak jest tylko możliwość  na jesień   rozwalali mi po 40t na ha
Przyjeżdżają z oczyszczalni robią badania gleby  umawiają terminy na rozwalanie .Mój obowiązek to tylko  zmieszanie z glebą w ciągu 7 dni od aplikacji
Biją się u nas o to gówno  ale cóż
Wszystko po ich stronie badania  przywóz i rozrzucenie  na polu   nic mnie nie interesuje  warunek  taki że nie bliżej niż 500m od zabudowań i 500 od rzek studni itp  pod nasze uprawy  marzenie . 
Wnioski i spostrzeżenia  hmm jak rozwalone na kupę to w tym miejscu rośliny się położą    metale ciężkie ktoś powie fakt  ale czy nie stosujemy chemii na pole i tego nie jemy ??
Jak ktos chce mogę znaleźć  badania tego osadu i zeskanować co zawiera ? aa stosowanie  nie częściej niż co 3 lata  a w ciągu 2 lat widać że działa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

72

100 metrów od zabudowań. I nie można dawać pod rośliny do bezpośredniego spożycia, których części jadalne stykają się z ziemią. Rozporządzenie całe jest z zasadami stosowania itd.

73

koledzy walą tego setkami ton .. badaniami martwią się oczyszczalnie , i od tony koledzy dostają w zależności od oczyszczalni od 50 zł do 80 zł za tonę ... i to jest miłe .. a kukurydze i zboza idą po tym jak szalone.

Leszek   dla kolegów'

74

Androl zgadza się, oni gdzieś z moich stron. Kuzyn z nimi gadał to mówili że po całej Polsce robią, tiry z łóżkami + ładowarki i traktory z gnojarami

E 516 na części
Telefon 695 076 269

75

Laszek napisał/a:

Androl zgadza się, oni gdzieś z moich stron. Kuzyn z nimi gadał to mówili że po całej Polsce robią, tiry z łóżkami + ładowarki i traktory z gnojarami

bo to doskonały interes jest .

Leszek   dla kolegów'

76

u mnie był goscu ale srodowiskowe programy nie pozwalają na korzystanie na z osadów ale teraz robią z tych osadów nawóz organiczny o nazwie GRAMED   N-6%  P2O52%   K2O5% CaO 8% supstancjia organiczna w suchej masie 35% z dostawą do domu kosztowac mnie ma 400 /t zalecana dawka na ha 2 t  pakowana luz i sypie się to jak wapno po polach  jak cos to dam namiar