2,281

Odp: Pszenica

yokoslaw napisał/a:

ja na kłosa nie sypie dałem 250N i starczy.

w czystym ???   szalejesz !!! choć dziś byłem na poletkach rzepaku  frankiewicza  no to ci dali jak policzyłem to po 850 kg saletrosanów , rsm i tym podobnych na 1 ha.

Leszek   dla kolegów'

2,282

U mnie nalot skrzypionki masakra jakaś dzisiaj wszystko prysałem.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,283

Ja też nie sypię na kłos bo za sucho i mija się to z celem.

2,284

skrzypionki jest trochę się wacham czy ją robić już a na kłosa dałem wcześniej, tak myślę o t3 czy robić ??? grzmi u mnie może coś popada.

Leszek   dla kolegów'

2,285

Ja na jarą zaraz po niedzieli będę jechał z grzybówką i odżywką. Na ozime już pryskałem. Ogólnie u mnie też nalot skrzypionki jest potężny i wcześniej nie widziałem tak silnego. Normalnie w ciepły słoneczny wieczór na larwę skrzypionki wystarczy 10kg mocznika. Następnego dnia wszystke larwy ususzone.
Jeśli chodzi o dorosłe skrzypionki, to nie widzę sensu pryskać pyretroidami, bo za chwilę od sąsiada przylecą. A znowu czymś mocniejszym to trochę szkoda pinindzy wink

2,286

Ja dałem danadim na wszystko i z głowy.

2,287

Ciekawy patent na skrzypionkę. 10kg na 200l?

2,288

Różnie dawałem  wcześniej jak jęczmion siałem to nawet 20kg i to dopiero paliło. Ogólnie to wysycha nawet przy 10kg. Jednak skrzypionka co jest pod liściem to już jej nie zaszkodzi. W jęczmieniu były dobre efekty, ale to stało na polu proste jak drut to wszędzie oprysk dochodził.
Ostatnio pryskałem pszenice tebukonazolem i zastanawiało mnie czy on nie truje skrzypionek. Na pszczoły okres prewencji jest godzina, to może i skrzypionkę udusi?

2,289

sarast napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

w czystym ???   szalejesz !!! choć dziś byłem na poletkach rzepaku  frankiewicza  no to ci dali jak policzyłem to po 850 kg saletrosanów , rsm i tym podobnych na 1 ha.

był od nas autobus tez , ciągneli mnie zebym jechał, ale sie zaciołem i nie pijechałem, przynajmniej mnie głowa nie boli i cos tam zrobiłe

mdw

2,290

ja pryskałem cyperkilem na skrzypionki, na drugi dzień jechałam z nawozem a te diably dalej siedziały, nie maiłem czasu ogladac to nie wiem czy byly zywe czy martwe. chodzi mi o larwy

Rolnik z powołania:-)

2,291

Larwy będą siedzieć bo swoim gównem przyklejone.

2,292

Markiz+Sherpa i wszystko spada.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,293

yokoslaw napisał/a:
sarast napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

był od nas autobus tez , ciągneli mnie zebym jechał, ale sie zaciołem i nie pijechałem, przynajmniej mnie głowa nie boli i cos tam zrobiłe

oj ty .... to byśmy się nagadali ,, brat też się zacioł i nie pojechał  ale już żałuje..  oj dali chłopaki moi też ja kierowca.  ale dzika pojadłem ,  napitków i jadła nie brakowało . o popatrzałem na rzepaki i trochę kuku. coś z ludzmi pogadałem , i o 17 byłem w domu.

Leszek   dla kolegów'

2,294

A w srode na igp polska ktos jedzie do malocina kolo nakla?

2,295

jade 22 czerwcza do napeny na lutol suchy, to sobie nadrobie smile zresztą frankiewicza mam za płotem hmm a w tym tygodniu mi nie pasowalo bo jade w srode z rodzinką do swinoujscia sie troche odstresować tongue

mdw

2,296

Nie będę zakładał nowego wątku mam pszenżyto jare mazur siane 25 03 odmiana mazur akurat kłosi sie czy mogę jeszcze pojechać w nim siarczanem plus mocnik i mikro i makro

2,297

teraz żałuje ze dałem N na kłos. miało popadac a tu nic. w czerwcu tylko 2 l sucho wiec nawóz nie podziała

Rolnik z powołania:-)

2,298

Ja dałem na podflagowy bo suszyło, ale spadło już koło 30 mm deszczu więc działa. Ciekawe czy będzie miała parametry, bo w tamtym roku brakło opadania, ale to chyba bardziej przez deszcze, bo pszenicę kosiłem dopiero 15 sierpnia.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,299

Dlatego stosowanie RSM czy nawet mocznika + saletry ma plusy. Zrobiłem 3 dawki bo wiosną miałem tylko jednego liścia. Poszła saletra 50N RSM 70N i 70-80N i po temacie nie martwię się deszczem. Działa.
Wielokrotnie pisałem o tym jak to atlantis + granstar załatwiają sprawę chwastów.
Hmmm nie wiem coś nie tak. Było czysto a już nie jest. 
MIejscami jest bardzo dużo (ciężko iść) szczególnie na dwóch kawałkach przy nieużytkach 3m ramka w okół pola. I kawałek po ugorze . CIężko się idzie. Sam fakt że mi chwasty rosną mam w d... ale obawiam się co będzie na skupie nasiona przytuli są trujące....
Czym tą ramkę machnąć? Potrzebne coś szybkiego bo przytulia zaczyna kwitnąć.

2,300

lepiej prysnij, ja w zeszłym roku jeden kawałek dwa razy poprawiałem, przytulia to najwieksze dziadostwo.

mdw