Odp: Pszenica
ja na kłosa nie sypie dałem 250N i starczy.
w czystym ??? szalejesz !!! choć dziś byłem na poletkach rzepaku frankiewicza no to ci dali jak policzyłem to po 850 kg saletrosanów , rsm i tym podobnych na 1 ha.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 113 114 115 116 117 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja na kłosa nie sypie dałem 250N i starczy.
w czystym ??? szalejesz !!! choć dziś byłem na poletkach rzepaku frankiewicza no to ci dali jak policzyłem to po 850 kg saletrosanów , rsm i tym podobnych na 1 ha.
U mnie nalot skrzypionki masakra jakaś dzisiaj wszystko prysałem.
Ja też nie sypię na kłos bo za sucho i mija się to z celem.
skrzypionki jest trochę się wacham czy ją robić już a na kłosa dałem wcześniej, tak myślę o t3 czy robić ??? grzmi u mnie może coś popada.
Ja na jarą zaraz po niedzieli będę jechał z grzybówką i odżywką. Na ozime już pryskałem. Ogólnie u mnie też nalot skrzypionki jest potężny i wcześniej nie widziałem tak silnego. Normalnie w ciepły słoneczny wieczór na larwę skrzypionki wystarczy 10kg mocznika. Następnego dnia wszystke larwy ususzone.
Jeśli chodzi o dorosłe skrzypionki, to nie widzę sensu pryskać pyretroidami, bo za chwilę od sąsiada przylecą. A znowu czymś mocniejszym to trochę szkoda pinindzy
Ja dałem danadim na wszystko i z głowy.
Ciekawy patent na skrzypionkę. 10kg na 200l?
Różnie dawałem wcześniej jak jęczmion siałem to nawet 20kg i to dopiero paliło. Ogólnie to wysycha nawet przy 10kg. Jednak skrzypionka co jest pod liściem to już jej nie zaszkodzi. W jęczmieniu były dobre efekty, ale to stało na polu proste jak drut to wszędzie oprysk dochodził.
Ostatnio pryskałem pszenice tebukonazolem i zastanawiało mnie czy on nie truje skrzypionek. Na pszczoły okres prewencji jest godzina, to może i skrzypionkę udusi?
yokoslaw napisał/a:ja na kłosa nie sypie dałem 250N i starczy.
był od nas autobus tez , ciągneli mnie zebym jechał, ale sie zaciołem i nie pijechałem, przynajmniej mnie głowa nie boli i cos tam zrobiłe
ja pryskałem cyperkilem na skrzypionki, na drugi dzień jechałam z nawozem a te diably dalej siedziały, nie maiłem czasu ogladac to nie wiem czy byly zywe czy martwe. chodzi mi o larwy
Larwy będą siedzieć bo swoim gównem przyklejone.
Markiz+Sherpa i wszystko spada.
sarast napisał/a:yokoslaw napisał/a:ja na kłosa nie sypie dałem 250N i starczy.
był od nas autobus tez , ciągneli mnie zebym jechał, ale sie zaciołem i nie pijechałem, przynajmniej mnie głowa nie boli i cos tam zrobiłe
oj ty .... to byśmy się nagadali ,, brat też się zacioł i nie pojechał ale już żałuje.. oj dali chłopaki moi też ja kierowca. ale dzika pojadłem , napitków i jadła nie brakowało . o popatrzałem na rzepaki i trochę kuku. coś z ludzmi pogadałem , i o 17 byłem w domu.
A w srode na igp polska ktos jedzie do malocina kolo nakla?
jade 22 czerwcza do napeny na lutol suchy, to sobie nadrobie zresztą frankiewicza mam za płotem a w tym tygodniu mi nie pasowalo bo jade w srode z rodzinką do swinoujscia sie troche odstresować
Nie będę zakładał nowego wątku mam pszenżyto jare mazur siane 25 03 odmiana mazur akurat kłosi sie czy mogę jeszcze pojechać w nim siarczanem plus mocnik i mikro i makro
teraz żałuje ze dałem N na kłos. miało popadac a tu nic. w czerwcu tylko 2 l sucho wiec nawóz nie podziała
Ja dałem na podflagowy bo suszyło, ale spadło już koło 30 mm deszczu więc działa. Ciekawe czy będzie miała parametry, bo w tamtym roku brakło opadania, ale to chyba bardziej przez deszcze, bo pszenicę kosiłem dopiero 15 sierpnia.
Dlatego stosowanie RSM czy nawet mocznika + saletry ma plusy. Zrobiłem 3 dawki bo wiosną miałem tylko jednego liścia. Poszła saletra 50N RSM 70N i 70-80N i po temacie nie martwię się deszczem. Działa.
Wielokrotnie pisałem o tym jak to atlantis + granstar załatwiają sprawę chwastów.
Hmmm nie wiem coś nie tak. Było czysto a już nie jest.
MIejscami jest bardzo dużo (ciężko iść) szczególnie na dwóch kawałkach przy nieużytkach 3m ramka w okół pola. I kawałek po ugorze . CIężko się idzie. Sam fakt że mi chwasty rosną mam w d... ale obawiam się co będzie na skupie nasiona przytuli są trujące....
Czym tą ramkę machnąć? Potrzebne coś szybkiego bo przytulia zaczyna kwitnąć.
lepiej prysnij, ja w zeszłym roku jeden kawałek dwa razy poprawiałem, przytulia to najwieksze dziadostwo.
Strony Poprzednia 1 … 113 114 115 116 117 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo