Odp: Hodowla bydła miesnego

A jesteś pewien, że ma być tak gruby drut? Prąd powinien odstraszać bydło a nie budowanie ogrodzeń przypominających zasieki przeciwczołgowe. Sam przerabiałem już żerdzie, drut kolczasty, siatke leśną, taśmy, plecionki i najskuteczniejszy jest standardowy drut razy 2 i silny pastuch.

462 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-05-06 23:19:14)

mam elektryzator o mocy wyjściowej 3J (koral N45)  i przy drucie 1,2mm i długości ogrodzenia ok 5 km kopał tak mocno że hoho. W tym roku założyłem drut 2mm i długość ogrodzenia 1,2 km i ledwo co jest wyczuwalny impuls. Elektryzator jest sprawny, linia podłączona poprawnie, żadnych przerw, trawa nie dotyka - wszystko książkowo. Czy drut grubości 2mm aż tak osłabia impuls ? a jeśli tak to dlaczego na tak krótkim obwodzie.
Czekam na dostawę nowego elektryzatora o mocy wyjściowej 8J (koral N90). Jakich mocy używacie i na jakim drucie ?

gg 5118068

463

Moc im wieksza tym lepiej. Ja uzywam dwa takie https://www.google.pl/search?q=pastuch+ … he-Rl9rhM: tylko bez baterii, na zwyklym aku. I jeden taki https://www.google.pl/search?q=pastuch+ … oxdhlVvCM:
Kopią że jak sie trafisz to stawy do wieczora czuć. Uzywam do tego zwykłej plecionki. I im dluzszy przewod tym mniejsza sprawność. Wydaje mi się ze im większy przekrój tym wieksze straty, dlatego plecionki lepiej kopią od druta w dodatku jak sarna przejdzie to tylko naciągasz, a jak drut przerwie to musisz kombinować.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

464

Zorak robiłeś możne test jaką iskrę robi bez ogrodzenia przy bezpośrednim zwarciu ?? Na 3J to powinien robić tak z 1,5cm Ja miałem kiedyś że na jesieni był sprawny na wiosnę ledwo pukał odwiozłem do producenta za 20 zł poprawił (otworzyłem obudowę to kondensator był nowy)
Ja używam takich (bo do producenta mam 4 km):

http://polskie-pastuchy.pl/elektryzator … tor-ebs-6/

pierwszy ma z 14 lat to jeszcze pierwsza jego produkcja
drugi ma jakiś osiem lat bezawaryjnej pracy

465

Ma fajny zakres . Od 12 do 9 volt, czyli z miesiąc bez ładowania aku pojedzie, a jak jakis lepszy aku to i z dwa miechy

Case Magnum 7210, MF 38

zorak napisał/a:

mam elektryzator o mocy wyjściowej 3J (koral N45)  i przy drucie 1,2mm i długości ogrodzenia ok 5 km kopał tak mocno że hoho. W tym roku założyłem drut 2mm i długość ogrodzenia 1,2 km i ledwo co jest wyczuwalny impuls. Elektryzator jest sprawny, linia podłączona poprawnie, żadnych przerw, trawa nie dotyka - wszystko książkowo. Czy drut grubości 2mm aż tak osłabia impuls ? a jeśli tak to dlaczego na tak krótkim obwodzie.
Czekam na dostawę nowego elektryzatora o mocy wyjściowej 8J (koral N90). Jakich mocy używacie i na jakim drucie ?

Ja mam 3 elektryzatory. Na jałówki mam coś takiego http://panfarmerek.pl/product-pol-1363- … Juli.html. Bardzo mocny ale musi być solidne uziemienie bo elektronika zaczyna wariować i zmniejsza impuls.
Krowy pasą się w ogrodzeniu zasilanym czymś takim https://sprzedajemy.pl/elektryzator-atv … nr47932757
a byczki pasą się w małej zagrodzie na akumulatorowym ATVA 2. Ja przy sieciówkach mam pogrodzone 2 liniami drutu 1,2 i 1,6. Byki pasą się w siatce leśnej i plecionce tej najtańszej. Plecionka ma taki opór że nie powinna miec linia więcej niż 500m. A gruby drut to duże zużycie prądu więc akumulatorowe odpadają. A ile tem koral ma V na wyjściu. Przy grubym drucie i długiej lini musi być przynajmniej 10 000V bo są duże straty. Ja z korala nie byłem zadowolony. Po 2 latach cała płytka zaśniedziała i elektryk nie dał rady tego poczyścić. Poza tym miał na lini tylko 6000V a na mięśniaki to za mało.

467

Andrew89 napisał/a:

Ma fajny zakres . Od 12 do 9 volt, czyli z miesiąc bez ładowania aku pojedzie, a jak jakis lepszy aku to i z dwa miechy

w tej chwili maja zagrodzone 1,5ha to trzeci tydzień  po 6 godzin jest prąd ( aku 54 ah ) i jeszcze z 2 tyg starczy ale jak przyjdzie lato i trawa zacznie dotykać (wystarczą pojedyncze źdźbła) po 12 godz na dobę starcza na 10-14 dni

468

Ja pod pastuchem kosa spalinową  tne przy samej ziemi i jest git

Case Magnum 7210, MF 38

469

niewydostanieszsie napisał/a:

A ile tem koral ma V na wyjściu. Przy grubym drucie i długiej lini musi być przynajmniej 10 000V bo są duże straty. Ja z korala nie byłem zadowolony. Po 2 latach cała płytka zaśniedziała i elektryk nie dał rady tego poczyścić. Poza tym miał na lini tylko 6000V a na mięśniaki to za mało.

ten co używam bez obciążenia 8200, po obciążeniem (przy dotknięciu) 4200
ten co chcę zamówić bez obciążenia 13000, pod obciążeniem 7300

gg 5118068

Jak nie masz bardzo dużych ogrodzeń polecam ATVA 4. Prosty i tani. Nie głupieje przy słabym uziemieniu tak jak ten bison z Lacme bo nie ma elektroniki. U mnie przy 2 liniach 2km długich czyli w sumie 4km drutu 1,6 trzyma 6000-7000V. Nie zakładaj grubszego drutu. Krowa jak nie będzie prądu zerwie zarówno 1,2 jak i 2 mm. Odstraszać ma prąd a nie grubość drutu.

471 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-05-08 09:26:11)

niewydostanieszsie zadowolony jesteś z tego  ATVA 4 ? miałem zamówić Koral N90 ale poszedłem troszkę za Twoją radą i zamówiłem  ATVA 5 tylko ten model z możliwością podłączenia 6J i 10J. Parametrowo lepszy od korala i jakąś stówkę tańszy. Zobaczymy co to warte. Czy on ma jakieś diody które świecą i informują o pracy ? Koral ma fajny bajer bo podaje aktualną moc i przerwanie obwodu.

gg 5118068

Ja mam tego atva czwarty rok. 2 lata chodził jako akumulatorowy. Teraz chyba już nie ma w produkcji z zasilaniem akumulatorowym. Co do diod to jest jedna która mruga jak działa i tyle. Ja do pomiaru napięcia mam osobny miernik. Bison ma funkcję napięcia, jakości izolacji, licznik dotknięć przez zwierzęta, sam zmienia moc impulsu ale w zeszłym roku jak była susza i uziemienie było takie sobie to słabo działał bo elektronika słabe uziemienie rozpoznawała jako idealną izolację i automatycznie zmniejszała impuls do minimum.

473

Może Mi Ktoś Wyjaśnić Jaka To Rasa Bydła Oznaczona Kodem No,jest To Byczek Cały Siwy Wpadający W Srebrny Z Malutkim Dodatkiem Białego

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

474

Rasa normandzka

475

Dzięki wielkie .Pogrzebałem trochę i też znalazłem.

A skąd takiego dorwałeś?

477

Kupiłem od handlarza który go przywiózł jak wynika z paszportu z Grajewa Tak miał napisane w paszporcie Razem z nim przyjechało 5 sztuk limuse w tym 2 jałóweczki.

Będzie ktoś z forum w Kalsku we wtorek na konferencji? Ja się wybieram.

479

Wczoraj zacząłem dokarmiać na pastwisku bo bydło zaczęło się już interesować jak tu wydostać się za ogrodzenie. Trochę za wcześnie ale cóż. Na razie balot dziennie będzie schodził.

gg 5118068

480 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2017-09-18 14:32:46)

Ja mam nad rzeką 30ha pastwisk.Aktualnie wody jest od kostek miejscami aż do kolan. Plan był narobić siana i jeszcze do późnej jesieni to powypasać. Skończyło się na wypasie do końca czerwca bo potem wyszła woda. Krowy pasą się na łakach normalnie koszonych na siano/kiszonkę a na zime mam kiszonkę z jarego zboża. gdybym wykosił zboże na ziarno teraz bym szukał paszy na zimę...