7,701

Odp: GG FORUMOWE

ja bralem do dominatora teraz z wilkolaz na allegro 100zl na szt taniej od nekli od nekli bralem 5 lat temu i jestem zadowolony ten z dokladnosci zrobienia

7,702

Marku ładną halę postawiłeś. Przejeżdżałem wczoraj, bałagan trochę bo robią te drogi ale kawał już oddany do użytku.

7,703

PawełS.64 napisał/a:

Witam kolegów.Ktoś niedawno oferował sita do wialni  mechanicznych do zboża i rzepaku.Jak ktoś pamięta to proszę o namiary.

Do stary wlr05 i podobnych. Sitka z siatki tkanej. Jak o takie ci chodzi to Ponad pół roku bawiłem się w to ale z braku czasu i klientów (około 200szt srobione) temet umarł.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,704

Na 2 ha rzepaku pozostały samosiewy żyta i trzeba to oddzielić,brakuje mi drobnych sit.Co do modelu wialni i rozmiaru ramek to jutro obadam.

7,705

A kombajnem tego nie oddzielisz?

7,706 Ostatnio edytowany przez maksx (2017-07-11 21:42:25)

mpopis mam pytanie do Ciebie ,zaczął mi ciec rozdzielacz hydrauliczny ten oryginalny (bajerancki)w LIAZIE czy ty go robiłeś ,czy wstawiłeś jakiś inny u siebie?

7,707

mam wstawiony taki z allegro jak ten http://allegro.pl/rozdzielacz-hydraulic … 25939.html

7,708

Panowie mam na żniwa przyczepę z hamulcami dwuobwodowymi a w ursusie mam jeden obwód ,jak zdobić na dwa obwody może ktoś przerabiał to by sie podzielił i podpowiedział co i jak , jaki zawór złącza i przyłącza

7,709 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2017-07-12 00:42:52)

Najprościej zamiast czerwonej złączki załóż zwykłe przyłącze takie jak do hamulców jednoobwodowych podłącz do traktora a węża z żółtą końcówką nie podłączaj wcale i będzie hamować . Można przerobić układ w ciągniku na dwuobwodowy zakładając taki zawór jak w przyczepie do hamulców (HZS-2) ale to trochę kombinacji a skuteczność taka sama. Jak Cie to interesuje to daj znać to się odezwę.

7,710

Ja mam jedenobwód a chce mieć dwuobwodowe

7,711

Miałem do farmtraca pożyczoną przyczepę dwuobwodową na poduchach do wożenia siana i zapiąłem tylko czerwoną pod ciągnik i poduchy sie napompowały ale po wciśnięciu hamulca nic się nie działo.

7,712

No bo nie ma prawa nic się stać. Czerwony obwód zasila układ pneumatyczny przyczepy i nic ponad to. Uruchamianie hamulca polega na podaniu ciśnienia na przewód żółty, im wyższe ciśnienie tym większa siła hamowania

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7,713 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2017-07-12 17:21:25)

Marku ma się prawo dziać bo zanik ciśnienia na czerwonym obwodzie powoduje również zahamowanie przyczepy bo co by ją zahamowało gdyby się odpięła od pojazdu ciągnącego? Przynajmniej w moich tak się dzieje i tak powinno to działać.Jeśli chcesz mieć hamulce dwuobwodowe to pod czerwoną złączkę wyprowadź powietrze prosto z butli a pod żółtą musi iść ciśnienie sterujące hamulcami (tak jak Marek pisze podanie ciśnienia powoduje zadziałanie hamulców w przyczepie)  i tu masz dwie opcje zakładasz zawór sterujący hamulcami przyczepy np od stara i podpinasz go z pedałem hamulca, lub zakładasz zawór sterujący do przyczep jednoobwodowych(np hzs-2) i podpinasz wejście tego zaworu pod twoje wyjście hamulców jednoobwodowych, do wejścia co w przyczepie podłączona jest butla podpinasz ciśnienie z butli ciągnika, a do wyjścia z tego zaworu co w przyczepie idzie na siłownik podpinasz żółty przewód sterujący w instalacji dwuobwodowej.

7,714

Ta którą ja od czasu do czasu ciągam jest nie do ruszenia bez podania powietrza za zasilaniu.
Grześ to co piszesz może działa w Twoim egzemplarzu bo może ktoś coś tam przerobił.

7,715 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2017-07-12 20:01:14)

Wszystko się zgadza bo z instalacji jednoobwodowej też idzie powietrze na przyczepę gdy pedał hamulca nie jest wciśnięty więc da się napompować.Mam D-83 na zaworze sterującym HZS-4 gdzie mogę ruszyć bez napompowanego ciśnienia w przyczepie a pożyczam trzyosiowego kassboher-a (właściciel ciąga U-1204 też na instalacji jednoobwodowej)  w którym jest zawór sterujący wabaco,tam trzeba napompować powietrza przed ruszeniem.Najprościej to sprawdzić napompować powietrza do przyczepy odpiąć czerwone złącze i wtedy widać co się dzieje na siłownikach hamulcowych.

7,716 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2017-07-12 20:51:51)

bamreras napisał/a:
PawełS.64 napisał/a:

Witam kolegów.Ktoś niedawno oferował sita do wialni  mechanicznych do zboża i rzepaku.Jak ktoś pamięta to proszę o namiary.

Do stary wlr05 i podobnych. Sitka z siatki tkanej. Jak o takie ci chodzi to Ponad pół roku bawiłem się w to ale z braku czasu i klientów (około 200szt srobione) temet umarł.

Jeśli jest możliwość zakupu to chętnie kupię.wymiar ramki 550x500 wialnia WRL-05

7,717

mpopis dzięki za szybką odpowiedź ,mam jeszcze jedno pytanie ,w tym rozdzielaczu nie ma pozycji pływającej . Ona mi jest potrzebna ,jak Ty sobie radzisz ciągając maszyny na sztywno? A co do hamulców dwuobwodowych jutro sprawdzę u siebie bo nigdy nie podłączałem czerwonego do jednoobwodowego w ciągniku.

7,718

Hamulce powinie się załączyć po spadku ciśnienia na czerwonym przewodzie, ale jest to hamowanie awaryjne i nie ma możliwości regulacji siły hamowania. Ursusem jak ciągałem przyczepy na dwuobwodowych hamulcach to zawsze miałem przejściówkę starego typu na czerwoną  i cheja.

7,719

JAk są takie tematy to sprawa
Mam gorczycę na nasiona
Kupić sito do kombajnu i liczyć że jako tako wyjdzie.
W chwili obecnej mam fasolkę jakieś 6-8mm nie wiem dokładnie
Nie kupować sita do kombajnu tylko kupić sito do "petkusa"
sam nie wiem...

7,720

Kosiłem gorczycę 2 lata temu na fasolce i dosyć czysta jest. Chwastów nie było, czasami tylko kawałek słomy się trafi. Jak chcesz cyknę fotę jak wygląda bo mam jeszcze trochę.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile