7,721

Odp: GG FORUMOWE

Na petkusie ustawisz sobie t3po pracy i tym samym dokładność. Na kombajnie już gorzej. Do tego gorczyca ma zarka jak dobrze pamiętam miejsze od rzepaku więc na rzepaczanych zitach też problem to wyczyścić. Tak czy siak aby zrobic na błysk to i tak czyszczalnia...

Paweł chętnie bym pomógł, ale niemam nawet gdzie maszyny rozstawic by ramek narobić... Będę jutro ze znajomym stolarzem rozmawiał to mozecsięcskusi na szybką robotę. Tylko mów jaki rozmoar oczek byś potrzebwał?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,722

grześ67 napisał/a:

Marku ma się prawo dziać bo zanik ciśnienia na czerwonym obwodzie powoduje również zahamowanie przyczepy bo co by ją zahamowało gdyby się odpięła od pojazdu ciągnącego? Przynajmniej w moich tak się dzieje i tak powinno to działać.Jeśli chcesz mieć hamulce dwuobwodowe to pod czerwoną złączkę wyprowadź powietrze prosto z butli a pod żółtą musi iść ciśnienie sterujące hamulcami (tak jak Marek pisze podanie ciśnienia powoduje zadziałanie hamulców w przyczepie)  i tu masz dwie opcje zakładasz zawór sterujący hamulcami przyczepy np od stara i podpinasz go z pedałem hamulca, lub zakładasz zawór sterujący do przyczep jednoobwodowych(np hzs-2) i podpinasz wejście tego zaworu pod twoje wyjście hamulców jednoobwodowych, do wejścia co w przyczepie podłączona jest butla podpinasz ciśnienie z butli ciągnika, a do wyjścia z tego zaworu co w przyczepie idzie na siłownik podpinasz żółty przewód sterujący w instalacji dwuobwodowej.

No miałem nadzieję, że jak zgłębiłeś temat dokładniej jak ja to wiesz, że bez powietrza nie ma jazdy. Ciśnienie umożliwia jazdę. Sterowanie hamulcem to żółty obwód, ale nie będę tego opisywał trzeci raz
Ps Jak masz poduchy napompowane, to się naczekasz zanim spadnie ciśnienie aby koła stanęły, może być drogi mało...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7,723 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2017-07-13 10:03:10)

przerobienie instalacji na dwuobwodowa kosztuje 500-600 zł (do tego bym dołożył jednak jeszcze jedną butlę na powietrze) https://sklep.mizar.com.pl/doposazenie- … 23555.html
więc nie wiem czy warto ryzykować podpinanie przyczepy na jednym złączu bo jak pisze MAREKPE drogi może być mało

7,724

panowie jak to jest  z t paliwem teraz.muszą być teraz te zbiorniki ? i jak wygląda z dostawą u zwykłych rolników którzy prowadzą tylko działalność rolniczą. Nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi kto już sie zaopatrywał w paliwo?

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

7,725

Paliwo wczoraj mi przywiózł stały dostawca i oni to mają przerąbane. Ile zamówisz to tyle musisz wziąć. Zbiorniki dwupłaszczowe mówił, że to już tylko kwestia czasu i będą się czepiać.

7,726 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-07-13 13:46:27)

Oj zejdzie im z tym jak z abonamentem TV.....
Nie ma czegoś takiego w przepisach jak zbiornik dwupłaszcowy...

Puki nie ma konkretów dajcie sobie siana bo zrobicie fajnie a w myśl przepisów które dopiero przyjdą do głowy jakiemuś baranowi wasze fajnie będzie nic nie warte...

A PIS nam ceny chce podnieść o 20 gr.... złodzieje...

7,727

czyli  moge lać do beczek jeszcze, tylko dostawcy mają narazie dużo  do zrobienia

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

7,728

Rolnik nie musi mieć zbiorników dwupłaszczowych może kupić dla bajeru i dla złodzieja.

7,729

Obawiam się ,że jednak zbiorniki trzeba będzie postawić, bo jak przyjdzie kontrol z ochrony środowiska i z którejś agencji to może się skończyć nawet obcięciem dopłat

7,730

bamreras napisał/a:

Na petkusie ustawisz sobie t3po pracy i tym samym dokładność. Na kombajnie już gorzej. Do tego gorczyca ma zarka jak dobrze pamiętam miejsze od rzepaku więc na rzepaczanych zitach też problem to wyczyścić. Tak czy siak aby zrobic na błysk to i tak czyszczalnia...

Paweł chętnie bym pomógł, ale niemam nawet gdzie maszyny rozstawic by ramek narobić... Będę jutro ze znajomym stolarzem rozmawiał to mozecsięcskusi na szybką robotę. Tylko mów jaki rozmoar oczek byś potrzebwał?

Rozmiar oczek to taki co oddzieli żyto od rzepaku.Jesli jest taka możliwość to sprzedaj samą siatkę bo ramki mam dobre to sobie zmontuje sam.

7,731

No i nie każdy dostawca chce przywieźć jak się nie ma dwuplaszczowego...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,732

Im nic do tego to tylko taka pańka poszła mali się bali jak poszła fama to im mówie biorę z Agroloku,Eko-Tank,Chemirol oni wożą bez problemu no to my też przywieziemy i mam spokój.

7,733

No to się ciesz że tak masz bo u mnie w okolicy się boją i nie chcą lać w inne jak dwupłaszczowe. Ale na lokalnej stacji gdzie jest nowy właściciel idzie się dogadać i cena jak w hurcie z tym że trza samemu jechać i nie po więcej jak 500 litrów. Fakturę robią zbiorcza i fajnie. Jak dla mnie to w ogóle się nie opłaca kupować zbiornik tym bardziej że za jakiś czas te zbiorniki okażą się nie być konieczne.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,734

No właśnie,  a jak wygląda sprawa kontroli u rolnika gdy kupuje paliwo w beczkach na stacjach ?

7,735

Puki co jest dobrze jak zmienią przepis to mam namiary na zbiornik z atestem 1000 l za 1700 więc żaden majątek jak kto ma ochotę to pisać.

7,736

kupujcie kupujcie sprzedający będzie się cieszył...
Wystarczy kupić pierwszy od góry z tego linku.
Musi być kupiony z takiej firmy i trzeba trzymać  papiery od niego.
Zbiornik musi być odpowiednio ustawiony....... i tam takie....
http://www.ibcservice.com.pl/mauser.html

7,737

PawełS.64 napisał/a:
bamreras napisał/a:

Rozmiar oczek to taki co oddzieli żyto od rzepaku.Jesli jest taka możliwość to sprzedaj samą siatkę bo ramki mam dobre to sobie zmontuje sam.

Sprawdze rano czh coś będzie. Tak myśle że najwięcej ci 2,5mm pomoze. Na większym oczku poślad żyta nie odejdzie, a na miejszym może rzepak zostawać.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,738

tu macie ściągawkę wielkości oczek 
Przez górne ma przelecieć rzepak przez dolne wszystko co mniejsze od rzepaku
http://www.sitono.pl/zastosowanie-sit

7,739

Paweł na skupie nie przepuszczą Ci przez czyszczalnię ? do domu zabierasz plewy i ziarno zbóż. W moich stronach tak robią w razie potrzeby.

7,740

Bamreras- myślę że 2,5 to dobra obcja.Jak coś znajdziesz to podam namiary.                            Na skupie czyszczalni nie mają ,a mam go na mojej ulicy.Gdzie indziej też niechętnie podchodzą do tematu,poprostu takie wtopy to rzadkość.